Qualidade física de um latossolo vermelho férrico sob sistemas de uso e manejo

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Carvalho Filho, Alberto
Data de Publicação: 2009
Outros Autores: Cirilo Carvalho, Luis Carlos, Centurion, Jose Frederico [UNESP], Beutler, Amauri Nelson, Cortez, Jorge Wilson, Ribon, Adriana Aparecida
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://www.seer.ufu.br/index.php/biosciencejournal/article/view/7003
http://hdl.handle.net/11449/3763
Resumo: The soil physical quality is defined as the soil capacity to maintain the sustainable productivity during the years. To assess soil physical quality, attributes were evaluated in the layers of 0.0-0.10, 0.10-0.20, 0.20-0.30, 0.30-0.40 m in acrustox. The experimental design was entirely randomized, with four systems of use ( corn, sugar-cane, pasture and native vegetation), four soil depths and four replications. The parameter evaluated were: texture, degree of clay flocculation, soil bulk density, porosity, water retention and "S" parameter. The usage and management systems caused soil physical degradation, being greater in pasture system with intensive usage, with smaller soil physical quality for plants development. The soil physical quality, evaluated by physical attributes, followed the following order: native vegetation > maize > sugar-cane > pasture. The Oxisol, although shows present excellent physical structure and needs an adequate management to prevent excessive compaction.
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spelling Qualidade física de um latossolo vermelho férrico sob sistemas de uso e manejoPhysical quality of an acrustox under usage systemsporositySoil water contentParameter "S"The soil physical quality is defined as the soil capacity to maintain the sustainable productivity during the years. To assess soil physical quality, attributes were evaluated in the layers of 0.0-0.10, 0.10-0.20, 0.20-0.30, 0.30-0.40 m in acrustox. The experimental design was entirely randomized, with four systems of use ( corn, sugar-cane, pasture and native vegetation), four soil depths and four replications. The parameter evaluated were: texture, degree of clay flocculation, soil bulk density, porosity, water retention and "S" parameter. The usage and management systems caused soil physical degradation, being greater in pasture system with intensive usage, with smaller soil physical quality for plants development. The soil physical quality, evaluated by physical attributes, followed the following order: native vegetation > maize > sugar-cane > pasture. The Oxisol, although shows present excellent physical structure and needs an adequate management to prevent excessive compaction.A qualidade física do solo é definida como a capacidade do solo manter a produtividade sustentável ao longo dos anos. Para mensurar a qualidade física foram avaliados atributos nas camadas de 0,0-0,10; 0,10-0,20; 0,20-0,30; 0,30-0,40 m em Latossolo Vermelho acriférrico, muito argiloso. O delineamento experimental foi inteiramente casualizado com quatro sistemas de uso (milho, cana-de-açúcar, pastagem e cerrado nativo), quatro profundidades e quatro repetições. Foram avaliadas as propriedades a seguir: composição granulométrica, grau de floculação das argilas, densidade e porosidade do solo, retenção de água e o parâmetro “S. Os sistemas de uso e manejo causaram degradação física do solo, destacando-se o sistema de uso com pastagem e pastejo intensivo com menor qualidade física do solo para o desenvolvimento das plantas. A qualidade física do solo, avaliada por meio dos atributos físicos, seguiu a seguinte ordem: cerrado > milho > cana-de-açúcar > pastagem. O Latossolo Vermelho acriférrico, apesar de apresentar excelente estrutura física, necessita de um manejo adequado para evitar a compactação excessiva.FAZU, Fac Associadas Uberaba, Uberaba, MG, BrazilUniversidade Federal de Lavras (UFLA), Lavras, MG, BrazilUniv Estadual Julio de Mesquita Filho, UNESP, Fac Ciencias Agr & Vet, Dept Solos & Adubos, Jaboticabal, SP, BrazilUniv Fed Pampa, Itaqui, RS, BrazilUniv Fed Vale do Sao Francisco UNIVASF, Juazeiro, BA, BrazilUniv Catolica Dom Bosco, Campo Grande, MS USAUniv Estadual Julio de Mesquita Filho, UNESP, Fac Ciencias Agr & Vet, Dept Solos & Adubos, Jaboticabal, SP, BrazilUniversidade Federal de Uberlândia (UFU)FAZUUniversidade Federal de Lavras (UFLA)Universidade Estadual Paulista (Unesp)Universidade Federal do Pampa (UNIPAMPA)Universidade Federal do Vale do São Francisco (UNIVASF)Univ Catolica Dom BoscoCarvalho Filho, AlbertoCirilo Carvalho, Luis CarlosCenturion, Jose Frederico [UNESP]Beutler, Amauri NelsonCortez, Jorge WilsonRibon, Adriana Aparecida2014-05-20T13:17:13Z2014-05-20T13:17:13Z2009-11-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article43-51application/pdfhttp://www.seer.ufu.br/index.php/biosciencejournal/article/view/7003Bioscience Journal. Uberlandia: Universidade Federal de Uberlândia (UFU), v. 25, n. 6, p. 43-51, 2009.1516-3725http://hdl.handle.net/11449/3763WOS:000272788800005WOS000272788800005.pdfWeb of Sciencereponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporBioscience Journal0,303info:eu-repo/semantics/openAccess2024-06-07T14:23:15Zoai:repositorio.unesp.br:11449/3763Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T16:28:54.138526Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
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