Avaliação química e microbiológica do capim-elefante, cultivar taiwan A-148, preparado para ensilagem com bagaço de cana-de-açúcar

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Tosi, H.
Data de Publicação: 1992
Outros Autores: Schockeniturrino, R. P., Furtado, C. E., Sampaio, AAM, Okamoto, F., Kronka, S. D.
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/3785
http://hdl.handle.net/11449/34429
Resumo: Elephant grass (Pennisetum purpureum Schum.), was cut after nine weeks of regrowth and mixed with 10, 20, 30 and 40% of sugar cane bagasse (SCB) with the objective of reducing the moisture content of the ensiled mass. Willing of the grass for eight and twelve hours was used as a comparative treatment. Initial dry matter of the grass (13%) increased in the forage mass to 17, 23, 24 and 27% by the addition of 10, 20, 30 and 40% of the SCB respectively. Wilting for eight and twelve hours increased initial dry matter to 18 and 24% respectively. Buffering capacity of elephant grass was reduced by the addition of 40% of SCB. Clostridium spores in the ensiled mass tended to be lower due to the effect of the two pre-treatments. Initial dry matter and number of spores of Clostridium were negatively correlated although without statistic significance. The addition of SCB reduced (P < 0.0.5) soluble carbohydrates and crude protein percentages in the ensiled mass. It was concluded that wilting is more effective than the addition of SCB in the practice of ensiling elephant grass.
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spelling Avaliação química e microbiológica do capim-elefante, cultivar taiwan A-148, preparado para ensilagem com bagaço de cana-de-açúcarChemical and microbiological evaluation of elephant grass cv. Taiwan A-148 prepared for ensilage with sugar gane bagasseCLOSTRIDIUM SPORESWILTINGElephant grass (Pennisetum purpureum Schum.), was cut after nine weeks of regrowth and mixed with 10, 20, 30 and 40% of sugar cane bagasse (SCB) with the objective of reducing the moisture content of the ensiled mass. Willing of the grass for eight and twelve hours was used as a comparative treatment. Initial dry matter of the grass (13%) increased in the forage mass to 17, 23, 24 and 27% by the addition of 10, 20, 30 and 40% of the SCB respectively. Wilting for eight and twelve hours increased initial dry matter to 18 and 24% respectively. Buffering capacity of elephant grass was reduced by the addition of 40% of SCB. Clostridium spores in the ensiled mass tended to be lower due to the effect of the two pre-treatments. Initial dry matter and number of spores of Clostridium were negatively correlated although without statistic significance. The addition of SCB reduced (P < 0.0.5) soluble carbohydrates and crude protein percentages in the ensiled mass. It was concluded that wilting is more effective than the addition of SCB in the practice of ensiling elephant grass.O capim-elefante (Pennisetum purpureum Schum.), Taiwan A-148 foi cortado com nove semanas de rebrota, recebendo o bagaço de cana-de-açúcar nas proporções 0, 10, 20, 30 e 40% com o objetivo de reduzir a umidade da massa resultante. Como tratamento comparativo, submeteu-se o capim-elefante ao emurchecimento durante oito e doze horas por exposição ao sol. O teor inicial da matéria seca do capim-elefante (13%) foi elevado na massa pela inclusão do bagaço, para 17, 23, 24 e 27%, respectivamente. O mesmo ocorreu com o emurchecimento que possibilitou acréscimo para 18 e 24%, respectivamente. Com o bagaço, observou-se uma redução significativa no poder tampão do capim-elefante, com a incorporação de 40% do aditivo. Constatou-se ainda uma tendência (P > 0,05) de redução do número de esporos do gênero Clostridium por efeito dos dois pré-tratamentos. Finalmente, deve-se ressaltar que a adição de bagaço foi responsável por uma redução (P < 0,05) no teor de carboidratos solúveis e no teor de proteína bruta da massa ensilada. Concluiu-se que o emurchecimento da forragem foi mais adequado à prática da ensilagem.UNESP,FCAVJ,DEP ZOOT RUM AN CECO FUNC,BR-14870 JABOTICABAL,SP,BRAZILUNESP,FCAVJ,DEP ZOOT RUM AN CECO FUNC,BR-14870 JABOTICABAL,SP,BRAZILEmpresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (EMBRAPA)Universidade Estadual Paulista (Unesp)Tosi, H.Schockeniturrino, R. P.Furtado, C. E.Sampaio, AAMOkamoto, F.Kronka, S. D.2014-05-20T15:23:41Z2014-05-20T15:23:41Z1992-10-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article1409-1413application/pdfhttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/3785Pesquisa Agropecuaria Brasileira. Brasilia: Empresa Brasil Pesq Agropec, v. 27, n. 10, p. 1409-1413, 1992.0100-204Xhttp://hdl.handle.net/11449/34429WOS:A1992KK11600004WOSA1992KK11600004.pdf0309365781263807Web of Sciencereponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporPesquisa Agropecuária Brasileira0.546info:eu-repo/semantics/openAccess2023-12-09T06:17:39Zoai:repositorio.unesp.br:11449/34429Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462023-12-09T06:17:39Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
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