Composição de ácidos graxos do queijo e leite de vacas alimentadas com casca de banana
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Data de Publicação: | 2018 |
Outros Autores: | , , , , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://dx.doi.org/10.1590/1678-4162-9476 http://hdl.handle.net/11449/157584 |
Resumo: | ABSTRACT This study aimed to evaluate the inclusion levels of dry banana peel in the sun in the diet of F1 Holstein x Zebu cows on the profile of fatty acids of milk and Minas fresh cheese. The diets were composed of 0, 15, 30, 45, and 60% replacement of sorghum silage by banana peel. The experimental design was Latin squares, simultaneous, 5 x 5. Samples of milk and cheese were analyzed for fatty acid composition by gas chromatography. Quadratic effect for the sum of milk polyunsaturated fatty acids, with the maximum level of 23,54% replacement. There was a decreasing linear effect for C15:0 iso fatty acids and C16: 0 iso. The heneicosanoic fatty acids, linoleic, conjugated linoleic and arachidonic presented quadratic effect. There was no effect of diets on fatty acids in cheese. Replacement of up to 60% of the sorghum silage of a banana peel in the diet of cows can be an alternative to milk production and processing when considering the improvement in the nutritional value of the milk lipid fraction and increase of the levels of conjugated linoleic acid. |
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Composição de ácidos graxos do queijo e leite de vacas alimentadas com casca de bananaFatty acid composition of cheese and milk of cows fed with banana peelconjugated linoleic acidmilk qualityby-productsF1 Holstein x Zebu cowsácido linoleico conjugadoqualidade do leitesubprodutosvacas F1 Holandês x ZebuABSTRACT This study aimed to evaluate the inclusion levels of dry banana peel in the sun in the diet of F1 Holstein x Zebu cows on the profile of fatty acids of milk and Minas fresh cheese. The diets were composed of 0, 15, 30, 45, and 60% replacement of sorghum silage by banana peel. The experimental design was Latin squares, simultaneous, 5 x 5. Samples of milk and cheese were analyzed for fatty acid composition by gas chromatography. Quadratic effect for the sum of milk polyunsaturated fatty acids, with the maximum level of 23,54% replacement. There was a decreasing linear effect for C15:0 iso fatty acids and C16: 0 iso. The heneicosanoic fatty acids, linoleic, conjugated linoleic and arachidonic presented quadratic effect. There was no effect of diets on fatty acids in cheese. Replacement of up to 60% of the sorghum silage of a banana peel in the diet of cows can be an alternative to milk production and processing when considering the improvement in the nutritional value of the milk lipid fraction and increase of the levels of conjugated linoleic acid.RESUMO Objetivou-se avaliar os níveis de casca de banana seca ao sol na dieta de vacas F1 Holandês x Zebu sobre o perfil de ácidos graxos do leite e do queijo minas frescal. Os tratamentos foram constituídos de 0, 15, 30, 45 e 60% de substituição da silagem de sorgo pela casca de banana. O delineamento experimental foi em dois quadrados latinos 5 x 5 simultâneos. As amostras de leite e queijo foram analisadas quanto ao perfil de ácidos graxos por cromatografia gasosa. Observou-se efeito quadrático para o somatório de ácidos graxos poli-insaturados do leite, com valor máximo no nível de 23,54% de substituição. Houve efeito linear decrescente para os ácidos graxos C15:0 iso e C16:0 iso. Os ácidos graxos heneicosanoico, linoleico, linoleico conjugado e araquidônico apresentaram efeito quadrático. Não houve efeito das dietas sobre os ácidos graxos no queijo. A substituição de até 60% da silagem de sorgo por casca de banana na dieta de vacas em lactação pode ser alternativa para produção e processamento do leite, quando se considera a melhora no valor nutricional da fração lipídica do leite e o aumento dos teores de ácido linoleico conjugado.Universidade Estadual de Montes ClarosUniversidade Estadual de São PauloUniversidade Federal de Minas Gerais, Escola de VeterináriaUniversidade Estadual de Montes ClarosUniversidade Estadual de São PauloMelo, M.t.p.Rocha Júnior, V.r.Pimentel, P.r.s.Caldeira, L.a.Ruas, J.r.m.Chamone, J.m.a.Silva, F. Vieira ELanna, D.p.d.Soares, C.2018-11-12T17:26:03Z2018-11-12T17:26:03Z2018-06-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article965-974application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/1678-4162-9476Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia. Universidade Federal de Minas Gerais, Escola de Veterinária, v. 70, n. 3, p. 965-974, 2018.0102-0935http://hdl.handle.net/11449/15758410.1590/1678-4162-9476S0102-09352018000300965S0102-09352018000300965.pdfSciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporArquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia0,248info:eu-repo/semantics/openAccess2023-10-30T06:06:31Zoai:repositorio.unesp.br:11449/157584Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T16:25:21.287640Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
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ABSTRACT This study aimed to evaluate the inclusion levels of dry banana peel in the sun in the diet of F1 Holstein x Zebu cows on the profile of fatty acids of milk and Minas fresh cheese. The diets were composed of 0, 15, 30, 45, and 60% replacement of sorghum silage by banana peel. The experimental design was Latin squares, simultaneous, 5 x 5. Samples of milk and cheese were analyzed for fatty acid composition by gas chromatography. Quadratic effect for the sum of milk polyunsaturated fatty acids, with the maximum level of 23,54% replacement. There was a decreasing linear effect for C15:0 iso fatty acids and C16: 0 iso. The heneicosanoic fatty acids, linoleic, conjugated linoleic and arachidonic presented quadratic effect. There was no effect of diets on fatty acids in cheese. Replacement of up to 60% of the sorghum silage of a banana peel in the diet of cows can be an alternative to milk production and processing when considering the improvement in the nutritional value of the milk lipid fraction and increase of the levels of conjugated linoleic acid. |
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