Doses de fósforo e zinco na cultura do feijão-caupi

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Rosal, Carlota Joaquina de Sousa [UNESP]
Data de Publicação: 2013
Tipo de documento: Tese
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://hdl.handle.net/11449/108442
Resumo: The cowpea is an important socioeconomically legume to the North and Northeast of Brazil, thus becoming an excellent source of protein for feeding of the population. Grain yield is influenced by several factors, in particular the inadequate fertilization. This field experiment was conducted with the objective for evaluating on a in out the effects field conditions, to evaluating the combined effects of phosphorus (P) and zinc (Zn), fertilization on the plant nutritional status and grain yield of cowpea in dystrophic haplic Plinthosol (3.0 mg dm-3 of P and 0,1 mg dm-3). The experimental design consisted of randomized blocks, with five rates of P (0, 40, 80, 120, and 160 kg ha-1P2O5), and three rates of Zn (0, 1, and 3 kg ha-1 Zn), using as sources the triple superphosphate and zinc sulphate, respectively . The fertilizers were broadcasted in the total area of the plot obtaining the The results show that fertilization with P e Zn increased grain yield, obtaining the maximum grain yield (1648 kg ha-1) with the combination of 125 kg ha-1 P2O5 and 2.6 kg ha-1 Zn. The addition of P and Zn increased the concentrations of these nutrients in the grains. The critical level of phosphorus in soil and leaf are 6.3 mg dm-3 (Mehlich-1) and 2.01 g kg-1, respectively
id UNSP_3a1df0a801a535b6ef5298a044a7d253
oai_identifier_str oai:repositorio.unesp.br:11449/108442
network_acronym_str UNSP
network_name_str Repositório Institucional da UNESP
repository_id_str 2946
spelling Doses de fósforo e zinco na cultura do feijão-caupiFeijão - CultivoAnalise foliarNutrientesFósforoZincoAdubaçãoBeansThe cowpea is an important socioeconomically legume to the North and Northeast of Brazil, thus becoming an excellent source of protein for feeding of the population. Grain yield is influenced by several factors, in particular the inadequate fertilization. This field experiment was conducted with the objective for evaluating on a in out the effects field conditions, to evaluating the combined effects of phosphorus (P) and zinc (Zn), fertilization on the plant nutritional status and grain yield of cowpea in dystrophic haplic Plinthosol (3.0 mg dm-3 of P and 0,1 mg dm-3). The experimental design consisted of randomized blocks, with five rates of P (0, 40, 80, 120, and 160 kg ha-1P2O5), and three rates of Zn (0, 1, and 3 kg ha-1 Zn), using as sources the triple superphosphate and zinc sulphate, respectively . The fertilizers were broadcasted in the total area of the plot obtaining the The results show that fertilization with P e Zn increased grain yield, obtaining the maximum grain yield (1648 kg ha-1) with the combination of 125 kg ha-1 P2O5 and 2.6 kg ha-1 Zn. The addition of P and Zn increased the concentrations of these nutrients in the grains. The critical level of phosphorus in soil and leaf are 6.3 mg dm-3 (Mehlich-1) and 2.01 g kg-1, respectivelyO feijão-caupi é uma leguminosa importante socioeconomicamente para o Norte e Nordeste do Brasil, sendo fonte de proteína para a alimentação dessas populações. No entanto, a cultura apresenta baixa produtividade de grãos, o que se atribui a vários fatores, em especial, o manejo inadequado da adubação. Realizou-se este experimento em condições de campo, objetivando avaliar a influência da adubação com fósforo e zinco no estado nutricional da cultura e na produtividade de grãos do feijão-caupi, em um Plintossolo Háplico distrófico com baixos teores de fósforo (3,0 mg dm-3) e zinco (0,1 mg dm-3). O delineamento experimental consistiu em blocos casualizados, utilizando cinco doses de fósforo (0; 40; 80; 120 e 160 kg ha-1 de P2O5)e três doses de zinco (0; 1 e 3 kg ha-1 de Zn), usando como fonte o superfosfato triplo e o sulfato de zinco, respectivamente. As doses de P e Zn foram aplicadas a lanço na área total da parcela. Os resultados evidenciam que a adubação com fósforo e zinco aumentou a produtividade de grãos, sendo a máxima produtividade de grãos (1648 kg ha-1) obtida com a combinação de 125 kg ha-1 P2O5 e 2,6 kg ha-1 de Zn. A adição de fósforo e zinco aumentou as concentrações desses nutrientes nos grãos. O nível crítico de fósforo no solo e na folha são 6,3 mg dm-3 (Mehlich-1) e 2,01 g kg-1, respectivamenteUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Coutinho, Edson Luiz Mendes [UNESP]Cardoso, Milton José [UNESP]Universidade Estadual Paulista (Unesp)Rosal, Carlota Joaquina de Sousa [UNESP]2014-08-13T14:50:37Z2014-08-13T14:50:37Z2013-10-24info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/doctoralThesisxvi, 48 p.application/pdfROSAL, Carlota Joaquina de Sousa. Doses de fósforo e zinco na cultura do feijão-caupi. 2013. xvi, 48 p. Tese (doutorado) - Universidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias de Jaboticabal, 2013.http://hdl.handle.net/11449/108442000740008000740008.pdf33004102001P46726578534593471Alephreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporinfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-06-05T15:16:49Zoai:repositorio.unesp.br:11449/108442Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-06-05T15:16:49Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Doses de fósforo e zinco na cultura do feijão-caupi
title Doses de fósforo e zinco na cultura do feijão-caupi
spellingShingle Doses de fósforo e zinco na cultura do feijão-caupi
Rosal, Carlota Joaquina de Sousa [UNESP]
Feijão - Cultivo
Analise foliar
Nutrientes
Fósforo
Zinco
Adubação
Beans
title_short Doses de fósforo e zinco na cultura do feijão-caupi
title_full Doses de fósforo e zinco na cultura do feijão-caupi
title_fullStr Doses de fósforo e zinco na cultura do feijão-caupi
title_full_unstemmed Doses de fósforo e zinco na cultura do feijão-caupi
title_sort Doses de fósforo e zinco na cultura do feijão-caupi
author Rosal, Carlota Joaquina de Sousa [UNESP]
author_facet Rosal, Carlota Joaquina de Sousa [UNESP]
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Coutinho, Edson Luiz Mendes [UNESP]
Cardoso, Milton José [UNESP]
Universidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.contributor.author.fl_str_mv Rosal, Carlota Joaquina de Sousa [UNESP]
dc.subject.por.fl_str_mv Feijão - Cultivo
Analise foliar
Nutrientes
Fósforo
Zinco
Adubação
Beans
topic Feijão - Cultivo
Analise foliar
Nutrientes
Fósforo
Zinco
Adubação
Beans
description The cowpea is an important socioeconomically legume to the North and Northeast of Brazil, thus becoming an excellent source of protein for feeding of the population. Grain yield is influenced by several factors, in particular the inadequate fertilization. This field experiment was conducted with the objective for evaluating on a in out the effects field conditions, to evaluating the combined effects of phosphorus (P) and zinc (Zn), fertilization on the plant nutritional status and grain yield of cowpea in dystrophic haplic Plinthosol (3.0 mg dm-3 of P and 0,1 mg dm-3). The experimental design consisted of randomized blocks, with five rates of P (0, 40, 80, 120, and 160 kg ha-1P2O5), and three rates of Zn (0, 1, and 3 kg ha-1 Zn), using as sources the triple superphosphate and zinc sulphate, respectively . The fertilizers were broadcasted in the total area of the plot obtaining the The results show that fertilization with P e Zn increased grain yield, obtaining the maximum grain yield (1648 kg ha-1) with the combination of 125 kg ha-1 P2O5 and 2.6 kg ha-1 Zn. The addition of P and Zn increased the concentrations of these nutrients in the grains. The critical level of phosphorus in soil and leaf are 6.3 mg dm-3 (Mehlich-1) and 2.01 g kg-1, respectively
publishDate 2013
dc.date.none.fl_str_mv 2013-10-24
2014-08-13T14:50:37Z
2014-08-13T14:50:37Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
format doctoralThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv ROSAL, Carlota Joaquina de Sousa. Doses de fósforo e zinco na cultura do feijão-caupi. 2013. xvi, 48 p. Tese (doutorado) - Universidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias de Jaboticabal, 2013.
http://hdl.handle.net/11449/108442
000740008
000740008.pdf
33004102001P4
6726578534593471
identifier_str_mv ROSAL, Carlota Joaquina de Sousa. Doses de fósforo e zinco na cultura do feijão-caupi. 2013. xvi, 48 p. Tese (doutorado) - Universidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias de Jaboticabal, 2013.
000740008
000740008.pdf
33004102001P4
6726578534593471
url http://hdl.handle.net/11449/108442
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv xvi, 48 p.
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Estadual Paulista (Unesp)
publisher.none.fl_str_mv Universidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.source.none.fl_str_mv Aleph
reponame:Repositório Institucional da UNESP
instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron:UNESP
instname_str Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron_str UNESP
institution UNESP
reponame_str Repositório Institucional da UNESP
collection Repositório Institucional da UNESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1803649576539783168