Práticas educativas em segurança alimentar: uma experiência de extensão universitária

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Maffei, Daniele Fernanda
Data de Publicação: 2016
Outros Autores: Waissmann, William, Raddi, Maria Stella Gonçalves [UNESP], Catanozi, Maria da Penha Longo Mortatti [UNESP]
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://ojs.unesp.br/index.php/revista_proex/article/view/1232
http://hdl.handle.net/11449/143354
Resumo: Foodborne diseases are an important public health concern worldwide and affect individuals of all ages. These diseases may be prevented by practices targeting food safety, specifically, the implementation of good hygiene and handling practices. In order to do so it is necessary to guarantee people’s access to information about how to prevent these diseases. Here we present a report of experiences obtained during the university extension project entitled "Training and Education in Food Safety", developed with inhabitants from Araraquara city, São Paulo state, Brazil. The experience allowed the teaching of important information regarding food safety to children and adults, through educational activities such as the development of teaching materials and group dynamics. Thus aiming to preserve and promote the health of the population.
id UNSP_3ae18fcf99b3ff00e7e1e83462b87607
oai_identifier_str oai:repositorio.unesp.br:11449/143354
network_acronym_str UNSP
network_name_str Repositório Institucional da UNESP
repository_id_str 2946
spelling Práticas educativas em segurança alimentar: uma experiência de extensão universitáriaEducational practices in food safety: an experience in university extensionPrácticas en seguridad alimentaria: una experiencia de extensión universitariaFood safetyFoodborne diseasesEducationUniversity extensionSeguridad alimentariaEnfermedades transmitidas por alimentosEducaciónExtensión universitariaSaúdePromoção à saúde e qualidade de vidaSegurança alimentarEnfermidades transmitidas por alimentosEducaçãoExtensão universitáriaFoodborne diseases are an important public health concern worldwide and affect individuals of all ages. These diseases may be prevented by practices targeting food safety, specifically, the implementation of good hygiene and handling practices. In order to do so it is necessary to guarantee people’s access to information about how to prevent these diseases. Here we present a report of experiences obtained during the university extension project entitled "Training and Education in Food Safety", developed with inhabitants from Araraquara city, São Paulo state, Brazil. The experience allowed the teaching of important information regarding food safety to children and adults, through educational activities such as the development of teaching materials and group dynamics. Thus aiming to preserve and promote the health of the population.Las enfermedades transmitidas por alimentos constituyen un importante problema de salud pública en el mundo y afectan a individuos de todas las edades. Éstas pueden evitarse por medio de prácticas que aseguren la inocuidad de los alimentos, basadas en las buenas prácticas de higiene y manipulación. Para eso es necesario que la población pueda acceder a la información acerca de cómo evitar la ocurrencia de dichas enfermedades. Este trabajo relata la experiencia obtenida a partir del proyecto de extensión universitaria “Entrenamiento y educación en Seguridad Alimentaria” desarrollado sobre la población residente en la ciudad de Araraquara, SP, Brasil. Las actividades desarrolladas posibilitarán llevar información relevante acerca de la higiene y seguridad alimentaria para individuos de diferentes grupos etarios, por medio de acciones educativas como el desarrollo de material didáctico y la oferta de talleres de orientación, buscando preservar y promover la salud de la poblaciónAs enfermidades transmitidas por alimentos constituem um importante problema de saúde pública no mundo e acometem indivíduos de todas as idades. Podem ser evitadas por meio de práticas que visem a segurança dos alimentos, pautadas nas boas práticas de higiene e manipulação. Para isso, é necessário que a população tenha acesso às informações sobre como evitar a ocorrência dessas enfermidades. Este trabalho apresenta um relato de experiência obtida a partir do projeto de extensão universitária “Treinamento e Educação em Segurança Alimentar”, desenvolvido com a população residente na cidade de Araraquara, SP, Brasil. As atividades possibilitaram levar informações relevantes sobre higiene e segurança alimentar para indivíduos de diversas faixas etárias. Foram desenvolvidos materiais didáticos e oferecidas oficinas e dinâmicas de orientação voltadas à promoção da saúde da população.Universidade de São Paulo (USP), Faculdade de Ciências Farmacêuticas, Departamento de Alimentos e Nutrição Experimental, São Paulo, SPFundação Oswaldo Cruz, Escola Nacional de Saúde Pública Sergio Arouca, Centro de Estudos da Saúde do Trabalhador e Ecologia Humana, Rio de Janeiro, RJUniversidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Farmacêuticas de AraraquaraUniversidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Farmacêuticas de Araraquara (FCFAR), Departamento de Alimento e NutriçãoDepartamento de Análises ClínicasUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Universidade de São Paulo (USP)Fundação Oswaldo CruzUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Maffei, Daniele FernandaWaissmann, WilliamRaddi, Maria Stella Gonçalves [UNESP]Catanozi, Maria da Penha Longo Mortatti [UNESP]2016-08-24T12:44:17Z2016-08-24T12:44:17Z2016info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article153-161application/pdfhttp://ojs.unesp.br/index.php/revista_proex/article/view/1232Revista Ciência em Extensão, v. 12, n. 2, p. 153-161, 2016.1679-4605http://hdl.handle.net/11449/143354ISSN1679-4605-2016-12-02-153-161.pdfPROEXreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporRevista Ciência em Extensãoinfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-06-21T12:47:24Zoai:repositorio.unesp.br:11449/143354Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T23:49:03.453431Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Práticas educativas em segurança alimentar: uma experiência de extensão universitária
Educational practices in food safety: an experience in university extension
Prácticas en seguridad alimentaria: una experiencia de extensión universitaria
title Práticas educativas em segurança alimentar: uma experiência de extensão universitária
spellingShingle Práticas educativas em segurança alimentar: uma experiência de extensão universitária
Maffei, Daniele Fernanda
Food safety
Foodborne diseases
Education
University extension
Seguridad alimentaria
Enfermedades transmitidas por alimentos
Educación
Extensión universitaria
Saúde
Promoção à saúde e qualidade de vida
Segurança alimentar
Enfermidades transmitidas por alimentos
Educação
Extensão universitária
title_short Práticas educativas em segurança alimentar: uma experiência de extensão universitária
title_full Práticas educativas em segurança alimentar: uma experiência de extensão universitária
title_fullStr Práticas educativas em segurança alimentar: uma experiência de extensão universitária
title_full_unstemmed Práticas educativas em segurança alimentar: uma experiência de extensão universitária
title_sort Práticas educativas em segurança alimentar: uma experiência de extensão universitária
author Maffei, Daniele Fernanda
author_facet Maffei, Daniele Fernanda
Waissmann, William
Raddi, Maria Stella Gonçalves [UNESP]
Catanozi, Maria da Penha Longo Mortatti [UNESP]
author_role author
author2 Waissmann, William
Raddi, Maria Stella Gonçalves [UNESP]
Catanozi, Maria da Penha Longo Mortatti [UNESP]
author2_role author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Universidade de São Paulo (USP)
Fundação Oswaldo Cruz
Universidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.contributor.author.fl_str_mv Maffei, Daniele Fernanda
Waissmann, William
Raddi, Maria Stella Gonçalves [UNESP]
Catanozi, Maria da Penha Longo Mortatti [UNESP]
dc.subject.por.fl_str_mv Food safety
Foodborne diseases
Education
University extension
Seguridad alimentaria
Enfermedades transmitidas por alimentos
Educación
Extensión universitaria
Saúde
Promoção à saúde e qualidade de vida
Segurança alimentar
Enfermidades transmitidas por alimentos
Educação
Extensão universitária
topic Food safety
Foodborne diseases
Education
University extension
Seguridad alimentaria
Enfermedades transmitidas por alimentos
Educación
Extensión universitaria
Saúde
Promoção à saúde e qualidade de vida
Segurança alimentar
Enfermidades transmitidas por alimentos
Educação
Extensão universitária
description Foodborne diseases are an important public health concern worldwide and affect individuals of all ages. These diseases may be prevented by practices targeting food safety, specifically, the implementation of good hygiene and handling practices. In order to do so it is necessary to guarantee people’s access to information about how to prevent these diseases. Here we present a report of experiences obtained during the university extension project entitled "Training and Education in Food Safety", developed with inhabitants from Araraquara city, São Paulo state, Brazil. The experience allowed the teaching of important information regarding food safety to children and adults, through educational activities such as the development of teaching materials and group dynamics. Thus aiming to preserve and promote the health of the population.
publishDate 2016
dc.date.none.fl_str_mv 2016-08-24T12:44:17Z
2016-08-24T12:44:17Z
2016
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://ojs.unesp.br/index.php/revista_proex/article/view/1232
Revista Ciência em Extensão, v. 12, n. 2, p. 153-161, 2016.
1679-4605
http://hdl.handle.net/11449/143354
ISSN1679-4605-2016-12-02-153-161.pdf
url http://ojs.unesp.br/index.php/revista_proex/article/view/1232
http://hdl.handle.net/11449/143354
identifier_str_mv Revista Ciência em Extensão, v. 12, n. 2, p. 153-161, 2016.
1679-4605
ISSN1679-4605-2016-12-02-153-161.pdf
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Revista Ciência em Extensão
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 153-161
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Estadual Paulista (Unesp)
publisher.none.fl_str_mv Universidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.source.none.fl_str_mv PROEX
reponame:Repositório Institucional da UNESP
instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron:UNESP
instname_str Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron_str UNESP
institution UNESP
reponame_str Repositório Institucional da UNESP
collection Repositório Institucional da UNESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1808129554659672064