Práticas educativas em segurança alimentar: uma experiência de extensão universitária
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2016 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://ojs.unesp.br/index.php/revista_proex/article/view/1232 http://hdl.handle.net/11449/143354 |
Resumo: | Foodborne diseases are an important public health concern worldwide and affect individuals of all ages. These diseases may be prevented by practices targeting food safety, specifically, the implementation of good hygiene and handling practices. In order to do so it is necessary to guarantee people’s access to information about how to prevent these diseases. Here we present a report of experiences obtained during the university extension project entitled "Training and Education in Food Safety", developed with inhabitants from Araraquara city, São Paulo state, Brazil. The experience allowed the teaching of important information regarding food safety to children and adults, through educational activities such as the development of teaching materials and group dynamics. Thus aiming to preserve and promote the health of the population. |
id |
UNSP_3ae18fcf99b3ff00e7e1e83462b87607 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.unesp.br:11449/143354 |
network_acronym_str |
UNSP |
network_name_str |
Repositório Institucional da UNESP |
repository_id_str |
2946 |
spelling |
Práticas educativas em segurança alimentar: uma experiência de extensão universitáriaEducational practices in food safety: an experience in university extensionPrácticas en seguridad alimentaria: una experiencia de extensión universitariaFood safetyFoodborne diseasesEducationUniversity extensionSeguridad alimentariaEnfermedades transmitidas por alimentosEducaciónExtensión universitariaSaúdePromoção à saúde e qualidade de vidaSegurança alimentarEnfermidades transmitidas por alimentosEducaçãoExtensão universitáriaFoodborne diseases are an important public health concern worldwide and affect individuals of all ages. These diseases may be prevented by practices targeting food safety, specifically, the implementation of good hygiene and handling practices. In order to do so it is necessary to guarantee people’s access to information about how to prevent these diseases. Here we present a report of experiences obtained during the university extension project entitled "Training and Education in Food Safety", developed with inhabitants from Araraquara city, São Paulo state, Brazil. The experience allowed the teaching of important information regarding food safety to children and adults, through educational activities such as the development of teaching materials and group dynamics. Thus aiming to preserve and promote the health of the population.Las enfermedades transmitidas por alimentos constituyen un importante problema de salud pública en el mundo y afectan a individuos de todas las edades. Éstas pueden evitarse por medio de prácticas que aseguren la inocuidad de los alimentos, basadas en las buenas prácticas de higiene y manipulación. Para eso es necesario que la población pueda acceder a la información acerca de cómo evitar la ocurrencia de dichas enfermedades. Este trabajo relata la experiencia obtenida a partir del proyecto de extensión universitaria “Entrenamiento y educación en Seguridad Alimentaria” desarrollado sobre la población residente en la ciudad de Araraquara, SP, Brasil. Las actividades desarrolladas posibilitarán llevar información relevante acerca de la higiene y seguridad alimentaria para individuos de diferentes grupos etarios, por medio de acciones educativas como el desarrollo de material didáctico y la oferta de talleres de orientación, buscando preservar y promover la salud de la poblaciónAs enfermidades transmitidas por alimentos constituem um importante problema de saúde pública no mundo e acometem indivíduos de todas as idades. Podem ser evitadas por meio de práticas que visem a segurança dos alimentos, pautadas nas boas práticas de higiene e manipulação. Para isso, é necessário que a população tenha acesso às informações sobre como evitar a ocorrência dessas enfermidades. Este trabalho apresenta um relato de experiência obtida a partir do projeto de extensão universitária “Treinamento e Educação em Segurança Alimentar”, desenvolvido com a população residente na cidade de Araraquara, SP, Brasil. As atividades possibilitaram levar informações relevantes sobre higiene e segurança alimentar para indivíduos de diversas faixas etárias. Foram desenvolvidos materiais didáticos e oferecidas oficinas e dinâmicas de orientação voltadas à promoção da saúde da população.Universidade de São Paulo (USP), Faculdade de Ciências Farmacêuticas, Departamento de Alimentos e Nutrição Experimental, São Paulo, SPFundação Oswaldo Cruz, Escola Nacional de Saúde Pública Sergio Arouca, Centro de Estudos da Saúde do Trabalhador e Ecologia Humana, Rio de Janeiro, RJUniversidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Farmacêuticas de AraraquaraUniversidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Farmacêuticas de Araraquara (FCFAR), Departamento de Alimento e NutriçãoDepartamento de Análises ClínicasUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Universidade de São Paulo (USP)Fundação Oswaldo CruzUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Maffei, Daniele FernandaWaissmann, WilliamRaddi, Maria Stella Gonçalves [UNESP]Catanozi, Maria da Penha Longo Mortatti [UNESP]2016-08-24T12:44:17Z2016-08-24T12:44:17Z2016info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article153-161application/pdfhttp://ojs.unesp.br/index.php/revista_proex/article/view/1232Revista Ciência em Extensão, v. 12, n. 2, p. 153-161, 2016.1679-4605http://hdl.handle.net/11449/143354ISSN1679-4605-2016-12-02-153-161.pdfPROEXreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporRevista Ciência em Extensãoinfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-06-21T12:47:24Zoai:repositorio.unesp.br:11449/143354Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T23:49:03.453431Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Práticas educativas em segurança alimentar: uma experiência de extensão universitária Educational practices in food safety: an experience in university extension Prácticas en seguridad alimentaria: una experiencia de extensión universitaria |
title |
Práticas educativas em segurança alimentar: uma experiência de extensão universitária |
spellingShingle |
Práticas educativas em segurança alimentar: uma experiência de extensão universitária Maffei, Daniele Fernanda Food safety Foodborne diseases Education University extension Seguridad alimentaria Enfermedades transmitidas por alimentos Educación Extensión universitaria Saúde Promoção à saúde e qualidade de vida Segurança alimentar Enfermidades transmitidas por alimentos Educação Extensão universitária |
title_short |
Práticas educativas em segurança alimentar: uma experiência de extensão universitária |
title_full |
Práticas educativas em segurança alimentar: uma experiência de extensão universitária |
title_fullStr |
Práticas educativas em segurança alimentar: uma experiência de extensão universitária |
title_full_unstemmed |
Práticas educativas em segurança alimentar: uma experiência de extensão universitária |
title_sort |
Práticas educativas em segurança alimentar: uma experiência de extensão universitária |
author |
Maffei, Daniele Fernanda |
author_facet |
Maffei, Daniele Fernanda Waissmann, William Raddi, Maria Stella Gonçalves [UNESP] Catanozi, Maria da Penha Longo Mortatti [UNESP] |
author_role |
author |
author2 |
Waissmann, William Raddi, Maria Stella Gonçalves [UNESP] Catanozi, Maria da Penha Longo Mortatti [UNESP] |
author2_role |
author author author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Universidade de São Paulo (USP) Fundação Oswaldo Cruz Universidade Estadual Paulista (Unesp) |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Maffei, Daniele Fernanda Waissmann, William Raddi, Maria Stella Gonçalves [UNESP] Catanozi, Maria da Penha Longo Mortatti [UNESP] |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Food safety Foodborne diseases Education University extension Seguridad alimentaria Enfermedades transmitidas por alimentos Educación Extensión universitaria Saúde Promoção à saúde e qualidade de vida Segurança alimentar Enfermidades transmitidas por alimentos Educação Extensão universitária |
topic |
Food safety Foodborne diseases Education University extension Seguridad alimentaria Enfermedades transmitidas por alimentos Educación Extensión universitaria Saúde Promoção à saúde e qualidade de vida Segurança alimentar Enfermidades transmitidas por alimentos Educação Extensão universitária |
description |
Foodborne diseases are an important public health concern worldwide and affect individuals of all ages. These diseases may be prevented by practices targeting food safety, specifically, the implementation of good hygiene and handling practices. In order to do so it is necessary to guarantee people’s access to information about how to prevent these diseases. Here we present a report of experiences obtained during the university extension project entitled "Training and Education in Food Safety", developed with inhabitants from Araraquara city, São Paulo state, Brazil. The experience allowed the teaching of important information regarding food safety to children and adults, through educational activities such as the development of teaching materials and group dynamics. Thus aiming to preserve and promote the health of the population. |
publishDate |
2016 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2016-08-24T12:44:17Z 2016-08-24T12:44:17Z 2016 |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://ojs.unesp.br/index.php/revista_proex/article/view/1232 Revista Ciência em Extensão, v. 12, n. 2, p. 153-161, 2016. 1679-4605 http://hdl.handle.net/11449/143354 ISSN1679-4605-2016-12-02-153-161.pdf |
url |
http://ojs.unesp.br/index.php/revista_proex/article/view/1232 http://hdl.handle.net/11449/143354 |
identifier_str_mv |
Revista Ciência em Extensão, v. 12, n. 2, p. 153-161, 2016. 1679-4605 ISSN1679-4605-2016-12-02-153-161.pdf |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
Revista Ciência em Extensão |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
153-161 application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual Paulista (Unesp) |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual Paulista (Unesp) |
dc.source.none.fl_str_mv |
PROEX reponame:Repositório Institucional da UNESP instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP) instacron:UNESP |
instname_str |
Universidade Estadual Paulista (UNESP) |
instacron_str |
UNESP |
institution |
UNESP |
reponame_str |
Repositório Institucional da UNESP |
collection |
Repositório Institucional da UNESP |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP) |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1808129554659672064 |