INFLUÊNCIA DA MASTITE SUBCLÍNICA BOVINA SOBRE AS FRAÇÕES PROTÉICAS DO LEITE

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Zafalon, L.f.
Data de Publicação: 2021
Outros Autores: Nader, A [UNESP], Carvalho, M.r.b. De [UNESP], Lima, T.m.a. De [UNESP]
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://dx.doi.org/10.1590/1808-1657v75p1352008
http://hdl.handle.net/11449/218152
Resumo: The influence of bovine subclinical mastitis caused by Staphylococcus aureus upon the milk protein fractions was evaluated with the comparison among mammary quarters with subclinical mastits and healthy mammary quarters. The trial was performed in a dairy herd with crossbred Holstein cows and the diagnosis of subclinical mastitis was previously made by California Mastitis Test. The milk fractions as total protein, true protein, casein, whey protein, nonprotein nitrogen, noncasein nitrogen, as well as the somatic cell counts (SCC) from milk were determined. The animals were distributed into two groups in conformity to lactational stage. Group “1” included animals between 10 and 60 days in milk and the group “2” included animals between 61 days and ninth month in milk. The infected quarters SCC in the cows from the two groups was higher than healthy mammary quarters (P < 0.0001). The whey proteins and the noncasein nitrogen in the milk from mammary quarters with subclinical mastitis caused by S. aureus were significantly higher in the cows above 60 days in milk.
id UNSP_3b4d02bc5b4427815e5e2e0e9db69837
oai_identifier_str oai:repositorio.unesp.br:11449/218152
network_acronym_str UNSP
network_name_str Repositório Institucional da UNESP
repository_id_str 2946
spelling INFLUÊNCIA DA MASTITE SUBCLÍNICA BOVINA SOBRE AS FRAÇÕES PROTÉICAS DO LEITEINFLUENCE OF BOVINE SUBCLINICAL MASTITIS UPON MILK PROTEIN FRACTIONSProteinStaphylococcus aureusbovine mastitismilkProteínaStaphylococcus aureusmastite bovinaleiteThe influence of bovine subclinical mastitis caused by Staphylococcus aureus upon the milk protein fractions was evaluated with the comparison among mammary quarters with subclinical mastits and healthy mammary quarters. The trial was performed in a dairy herd with crossbred Holstein cows and the diagnosis of subclinical mastitis was previously made by California Mastitis Test. The milk fractions as total protein, true protein, casein, whey protein, nonprotein nitrogen, noncasein nitrogen, as well as the somatic cell counts (SCC) from milk were determined. The animals were distributed into two groups in conformity to lactational stage. Group “1” included animals between 10 and 60 days in milk and the group “2” included animals between 61 days and ninth month in milk. The infected quarters SCC in the cows from the two groups was higher than healthy mammary quarters (P < 0.0001). The whey proteins and the noncasein nitrogen in the milk from mammary quarters with subclinical mastitis caused by S. aureus were significantly higher in the cows above 60 days in milk.Avaliou-se a influência da mastite subclínica bovina causada por Staphylococcus aureus sobre as frações protéicas do leite pela comparação entre quartos mamários doentes e sadios. O estudo foi realizado em propriedade leiteira com rebanho experimental de vacas holandesas e o diagnóstico da mastite subclínica foi previamente realizado pelo “California Mastitis Test” (CMT). Determinou-se as frações de proteína total, proteína verdadeira, caseína, soroproteínas, nitrogênio não protéico e nitrogênio não caséico, além da contagem de células somáticas (CCS) do leite dos quartos mamários. Os animais selecionados foram distribuídos em dois grupos de acordo com o estágio de lactação e classificados em Grupo “1”, composto por animais em estágio inicial de lactação compreendido entre os dez dias e os dois meses após o parto, e Grupo “2”, formado por animais em estágio de lactação compreendido entre o início do terceiro mês após o parto até o nono mês de lactação. A CCS dos quartos infectados dos animais pertencentes a ambos os grupos foi superior à encontrada para os quartos sadios (P < 0,0001). O conteúdo de soroproteínas e de nitrogênio não caséico no leite de quartos mamários com mastite subclínica por S. aureus foi significativamente superior em animais acima dos 60 dias em lactação, quando comparados com quartos mamários sem mastite.Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)Embrapa Pecuária SudesteUniversidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Agrárias e VeterináriasUniversidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Agrárias e VeterináriasFAPESP: 98/16087-6Instituto BiológicoEmbrapa Pecuária SudesteUniversidade Estadual Paulista (UNESP)Zafalon, L.f.Nader, A [UNESP]Carvalho, M.r.b. De [UNESP]Lima, T.m.a. De [UNESP]2022-04-28T16:56:06Z2022-04-28T16:56:06Z2021-07-16info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article135-140application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/1808-1657v75p1352008Arquivos do Instituto Biológico. Instituto Biológico, v. 75, n. 2, p. 135-140, 2021.0020-36531808-1657http://hdl.handle.net/11449/21815210.1590/1808-1657v75p1352008S1808-16572008000200135S1808-16572008000200135.pdfSciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporArquivos do Instituto Biológicoinfo:eu-repo/semantics/openAccess2023-12-11T06:16:20Zoai:repositorio.unesp.br:11449/218152Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462023-12-11T06:16:20Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
dc.title.none.fl_str_mv INFLUÊNCIA DA MASTITE SUBCLÍNICA BOVINA SOBRE AS FRAÇÕES PROTÉICAS DO LEITE
INFLUENCE OF BOVINE SUBCLINICAL MASTITIS UPON MILK PROTEIN FRACTIONS
title INFLUÊNCIA DA MASTITE SUBCLÍNICA BOVINA SOBRE AS FRAÇÕES PROTÉICAS DO LEITE
spellingShingle INFLUÊNCIA DA MASTITE SUBCLÍNICA BOVINA SOBRE AS FRAÇÕES PROTÉICAS DO LEITE
Zafalon, L.f.
Protein
Staphylococcus aureus
bovine mastitis
milk
Proteína
Staphylococcus aureus
mastite bovina
leite
title_short INFLUÊNCIA DA MASTITE SUBCLÍNICA BOVINA SOBRE AS FRAÇÕES PROTÉICAS DO LEITE
title_full INFLUÊNCIA DA MASTITE SUBCLÍNICA BOVINA SOBRE AS FRAÇÕES PROTÉICAS DO LEITE
title_fullStr INFLUÊNCIA DA MASTITE SUBCLÍNICA BOVINA SOBRE AS FRAÇÕES PROTÉICAS DO LEITE
title_full_unstemmed INFLUÊNCIA DA MASTITE SUBCLÍNICA BOVINA SOBRE AS FRAÇÕES PROTÉICAS DO LEITE
title_sort INFLUÊNCIA DA MASTITE SUBCLÍNICA BOVINA SOBRE AS FRAÇÕES PROTÉICAS DO LEITE
author Zafalon, L.f.
author_facet Zafalon, L.f.
Nader, A [UNESP]
Carvalho, M.r.b. De [UNESP]
Lima, T.m.a. De [UNESP]
author_role author
author2 Nader, A [UNESP]
Carvalho, M.r.b. De [UNESP]
Lima, T.m.a. De [UNESP]
author2_role author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Embrapa Pecuária Sudeste
Universidade Estadual Paulista (UNESP)
dc.contributor.author.fl_str_mv Zafalon, L.f.
Nader, A [UNESP]
Carvalho, M.r.b. De [UNESP]
Lima, T.m.a. De [UNESP]
dc.subject.por.fl_str_mv Protein
Staphylococcus aureus
bovine mastitis
milk
Proteína
Staphylococcus aureus
mastite bovina
leite
topic Protein
Staphylococcus aureus
bovine mastitis
milk
Proteína
Staphylococcus aureus
mastite bovina
leite
description The influence of bovine subclinical mastitis caused by Staphylococcus aureus upon the milk protein fractions was evaluated with the comparison among mammary quarters with subclinical mastits and healthy mammary quarters. The trial was performed in a dairy herd with crossbred Holstein cows and the diagnosis of subclinical mastitis was previously made by California Mastitis Test. The milk fractions as total protein, true protein, casein, whey protein, nonprotein nitrogen, noncasein nitrogen, as well as the somatic cell counts (SCC) from milk were determined. The animals were distributed into two groups in conformity to lactational stage. Group “1” included animals between 10 and 60 days in milk and the group “2” included animals between 61 days and ninth month in milk. The infected quarters SCC in the cows from the two groups was higher than healthy mammary quarters (P < 0.0001). The whey proteins and the noncasein nitrogen in the milk from mammary quarters with subclinical mastitis caused by S. aureus were significantly higher in the cows above 60 days in milk.
publishDate 2021
dc.date.none.fl_str_mv 2021-07-16
2022-04-28T16:56:06Z
2022-04-28T16:56:06Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://dx.doi.org/10.1590/1808-1657v75p1352008
Arquivos do Instituto Biológico. Instituto Biológico, v. 75, n. 2, p. 135-140, 2021.
0020-3653
1808-1657
http://hdl.handle.net/11449/218152
10.1590/1808-1657v75p1352008
S1808-16572008000200135
S1808-16572008000200135.pdf
url http://dx.doi.org/10.1590/1808-1657v75p1352008
http://hdl.handle.net/11449/218152
identifier_str_mv Arquivos do Instituto Biológico. Instituto Biológico, v. 75, n. 2, p. 135-140, 2021.
0020-3653
1808-1657
10.1590/1808-1657v75p1352008
S1808-16572008000200135
S1808-16572008000200135.pdf
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Arquivos do Instituto Biológico
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 135-140
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Instituto Biológico
publisher.none.fl_str_mv Instituto Biológico
dc.source.none.fl_str_mv SciELO
reponame:Repositório Institucional da UNESP
instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron:UNESP
instname_str Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron_str UNESP
institution UNESP
reponame_str Repositório Institucional da UNESP
collection Repositório Institucional da UNESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1799965249350139904