Comparação de suínos convencionais e SPF (specific pathogen free)

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Carvalho, Luiz Fernando de Oliveira e Silva [UNESP]
Data de Publicação: 1994
Outros Autores: Carvalho, Marielda Bonafim [UNESP], Rotava, Jorge, Meulman, Estephano Geraldo, Franceschini, Henrique [UNESP]
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://dx.doi.org/10.1590/S0103-84781994000100031
http://hdl.handle.net/11449/114257
Resumo: SUMMARY The authors compared several productivity indexes between conventional (CP) and Specific pathogen free (SPF) pigs. Age at 100kg body weight (AS), dayly weight gain (DWG), feed efficiency (FE) and lard thickness (LT) were evaluated. 42 conventional pigs and 113 SPF pigs were employed in the composition of the experimental groups. Feed, management and facilities were similar for both groups. Initial body weight averaged 30kg in both groups. Final results were compared by the F test. AS, DWG, FE and LT for CP and SPF groups were, respectively, 156.40 x 150.49 days, 897.78 x 955.19g, 2.39:1 x 2.17:1 and 13.95 x 16.13mm. There were significam differences between the achieved averages for each of the parameters studied, a fact which confirms the productivity superiority of the SPF group in relation to the conventional swine group. Such data mentioned that the use of this technology represents a viable and rewarding alternative to be employed in the swine production.
id UNSP_44f12eab4dc08131aac848761036bc0b
oai_identifier_str oai:repositorio.unesp.br:11449/114257
network_acronym_str UNSP
network_name_str Repositório Institucional da UNESP
repository_id_str 2946
spelling Comparação de suínos convencionais e SPF (specific pathogen free)Comparison between productivity indexes in conventional and SPF pigssuínos convencionaissuínos SPFprodutividadeconventional pigsSPF pigsproductivitySUMMARY The authors compared several productivity indexes between conventional (CP) and Specific pathogen free (SPF) pigs. Age at 100kg body weight (AS), dayly weight gain (DWG), feed efficiency (FE) and lard thickness (LT) were evaluated. 42 conventional pigs and 113 SPF pigs were employed in the composition of the experimental groups. Feed, management and facilities were similar for both groups. Initial body weight averaged 30kg in both groups. Final results were compared by the F test. AS, DWG, FE and LT for CP and SPF groups were, respectively, 156.40 x 150.49 days, 897.78 x 955.19g, 2.39:1 x 2.17:1 and 13.95 x 16.13mm. There were significam differences between the achieved averages for each of the parameters studied, a fact which confirms the productivity superiority of the SPF group in relation to the conventional swine group. Such data mentioned that the use of this technology represents a viable and rewarding alternative to be employed in the swine production.RESUMO O experimento foi conduzido com o objetivo de qualificar e quantificar possíveis diferenças entre a produtividade de suínos convencionais e suínos SPF (Specific Pathogen Free). Foram mensurados e comparados, para tanto, a idade aos 100 quilos (IA), o ganho de peso diário (GPD), a conversão alimentar (CA) e a espessura de toucinho (ET) de um grupo com 42 machos, provenientes de granjas convencionais (grupo SC) e outro com 113 machos, oriundos de granja SPF (grupo SPF). A média de peso corporal dos animais de ambos os grupos era de aproximadamente 30 quilos, ao início do experimento. A comparação entre as médias obtidas, para cada um dos parâmetros estudados, revelou produtividade estatisticamente significativa e superior em favor do grupo SPF. Assim, as IAs, os G PDs, as CAs e as ETs, obtidas para os grupos SPF e SC foram de, respectivamente, 150,49 e 156,4 dias, 897,78 e 955,19 gramas, 2,17:1 e 2,39:1 e 16,13 e 13,95mm. No grupo SPF, conforme evidenciado, observou-se um maior acúmulo de tecido adiposo, fato que sugere um menor dispêndio de energia para o combate a enfermidades crônicas, neste grupo de animais. Com base em projeção econômica dos resultados obtidos, os autores sugerem que a criação de animais SPF, embora possa exigir algum trabalho para sua implantação, é extremamente vantajosa, representando alternativa viável para a suinocultura brasileira.Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)UNESP Faculdade de Ciências Agrárias e VeterináriasUNESP Faculdade de Ciências Agrárias e VeterináriasUniversidade Federal de Santa MariaUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Carvalho, Luiz Fernando de Oliveira e Silva [UNESP]Carvalho, Marielda Bonafim [UNESP]Rotava, JorgeMeulman, Estephano GeraldoFranceschini, Henrique [UNESP]2015-02-02T12:39:23Z2015-02-02T12:39:23Z1994info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article161-166application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/S0103-84781994000100031Ciência Rural. Universidade Federal de Santa Maria, v. 24, n. 1, p. 161-166, 1994.0103-8478http://hdl.handle.net/11449/11425710.1590/S0103-84781994000100031S0103-84781994000100031S0103-84781994000100031.pdfSciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporCiência Rural0.5250,337info:eu-repo/semantics/openAccess2023-11-21T06:08:31Zoai:repositorio.unesp.br:11449/114257Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T18:17:06.810649Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Comparação de suínos convencionais e SPF (specific pathogen free)
Comparison between productivity indexes in conventional and SPF pigs
title Comparação de suínos convencionais e SPF (specific pathogen free)
spellingShingle Comparação de suínos convencionais e SPF (specific pathogen free)
Carvalho, Luiz Fernando de Oliveira e Silva [UNESP]
suínos convencionais
suínos SPF
produtividade
conventional pigs
SPF pigs
productivity
title_short Comparação de suínos convencionais e SPF (specific pathogen free)
title_full Comparação de suínos convencionais e SPF (specific pathogen free)
title_fullStr Comparação de suínos convencionais e SPF (specific pathogen free)
title_full_unstemmed Comparação de suínos convencionais e SPF (specific pathogen free)
title_sort Comparação de suínos convencionais e SPF (specific pathogen free)
author Carvalho, Luiz Fernando de Oliveira e Silva [UNESP]
author_facet Carvalho, Luiz Fernando de Oliveira e Silva [UNESP]
Carvalho, Marielda Bonafim [UNESP]
Rotava, Jorge
Meulman, Estephano Geraldo
Franceschini, Henrique [UNESP]
author_role author
author2 Carvalho, Marielda Bonafim [UNESP]
Rotava, Jorge
Meulman, Estephano Geraldo
Franceschini, Henrique [UNESP]
author2_role author
author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Universidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.contributor.author.fl_str_mv Carvalho, Luiz Fernando de Oliveira e Silva [UNESP]
Carvalho, Marielda Bonafim [UNESP]
Rotava, Jorge
Meulman, Estephano Geraldo
Franceschini, Henrique [UNESP]
dc.subject.por.fl_str_mv suínos convencionais
suínos SPF
produtividade
conventional pigs
SPF pigs
productivity
topic suínos convencionais
suínos SPF
produtividade
conventional pigs
SPF pigs
productivity
description SUMMARY The authors compared several productivity indexes between conventional (CP) and Specific pathogen free (SPF) pigs. Age at 100kg body weight (AS), dayly weight gain (DWG), feed efficiency (FE) and lard thickness (LT) were evaluated. 42 conventional pigs and 113 SPF pigs were employed in the composition of the experimental groups. Feed, management and facilities were similar for both groups. Initial body weight averaged 30kg in both groups. Final results were compared by the F test. AS, DWG, FE and LT for CP and SPF groups were, respectively, 156.40 x 150.49 days, 897.78 x 955.19g, 2.39:1 x 2.17:1 and 13.95 x 16.13mm. There were significam differences between the achieved averages for each of the parameters studied, a fact which confirms the productivity superiority of the SPF group in relation to the conventional swine group. Such data mentioned that the use of this technology represents a viable and rewarding alternative to be employed in the swine production.
publishDate 1994
dc.date.none.fl_str_mv 1994
2015-02-02T12:39:23Z
2015-02-02T12:39:23Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://dx.doi.org/10.1590/S0103-84781994000100031
Ciência Rural. Universidade Federal de Santa Maria, v. 24, n. 1, p. 161-166, 1994.
0103-8478
http://hdl.handle.net/11449/114257
10.1590/S0103-84781994000100031
S0103-84781994000100031
S0103-84781994000100031.pdf
url http://dx.doi.org/10.1590/S0103-84781994000100031
http://hdl.handle.net/11449/114257
identifier_str_mv Ciência Rural. Universidade Federal de Santa Maria, v. 24, n. 1, p. 161-166, 1994.
0103-8478
10.1590/S0103-84781994000100031
S0103-84781994000100031
S0103-84781994000100031.pdf
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Ciência Rural
0.525
0,337
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 161-166
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal de Santa Maria
publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal de Santa Maria
dc.source.none.fl_str_mv SciELO
reponame:Repositório Institucional da UNESP
instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron:UNESP
instname_str Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron_str UNESP
institution UNESP
reponame_str Repositório Institucional da UNESP
collection Repositório Institucional da UNESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1808128916790968320