Comparação de suínos convencionais e SPF (specific pathogen free)
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 1994 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://dx.doi.org/10.1590/S0103-84781994000100031 http://hdl.handle.net/11449/114257 |
Resumo: | SUMMARY The authors compared several productivity indexes between conventional (CP) and Specific pathogen free (SPF) pigs. Age at 100kg body weight (AS), dayly weight gain (DWG), feed efficiency (FE) and lard thickness (LT) were evaluated. 42 conventional pigs and 113 SPF pigs were employed in the composition of the experimental groups. Feed, management and facilities were similar for both groups. Initial body weight averaged 30kg in both groups. Final results were compared by the F test. AS, DWG, FE and LT for CP and SPF groups were, respectively, 156.40 x 150.49 days, 897.78 x 955.19g, 2.39:1 x 2.17:1 and 13.95 x 16.13mm. There were significam differences between the achieved averages for each of the parameters studied, a fact which confirms the productivity superiority of the SPF group in relation to the conventional swine group. Such data mentioned that the use of this technology represents a viable and rewarding alternative to be employed in the swine production. |
id |
UNSP_44f12eab4dc08131aac848761036bc0b |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.unesp.br:11449/114257 |
network_acronym_str |
UNSP |
network_name_str |
Repositório Institucional da UNESP |
repository_id_str |
2946 |
spelling |
Comparação de suínos convencionais e SPF (specific pathogen free)Comparison between productivity indexes in conventional and SPF pigssuínos convencionaissuínos SPFprodutividadeconventional pigsSPF pigsproductivitySUMMARY The authors compared several productivity indexes between conventional (CP) and Specific pathogen free (SPF) pigs. Age at 100kg body weight (AS), dayly weight gain (DWG), feed efficiency (FE) and lard thickness (LT) were evaluated. 42 conventional pigs and 113 SPF pigs were employed in the composition of the experimental groups. Feed, management and facilities were similar for both groups. Initial body weight averaged 30kg in both groups. Final results were compared by the F test. AS, DWG, FE and LT for CP and SPF groups were, respectively, 156.40 x 150.49 days, 897.78 x 955.19g, 2.39:1 x 2.17:1 and 13.95 x 16.13mm. There were significam differences between the achieved averages for each of the parameters studied, a fact which confirms the productivity superiority of the SPF group in relation to the conventional swine group. Such data mentioned that the use of this technology represents a viable and rewarding alternative to be employed in the swine production.RESUMO O experimento foi conduzido com o objetivo de qualificar e quantificar possíveis diferenças entre a produtividade de suínos convencionais e suínos SPF (Specific Pathogen Free). Foram mensurados e comparados, para tanto, a idade aos 100 quilos (IA), o ganho de peso diário (GPD), a conversão alimentar (CA) e a espessura de toucinho (ET) de um grupo com 42 machos, provenientes de granjas convencionais (grupo SC) e outro com 113 machos, oriundos de granja SPF (grupo SPF). A média de peso corporal dos animais de ambos os grupos era de aproximadamente 30 quilos, ao início do experimento. A comparação entre as médias obtidas, para cada um dos parâmetros estudados, revelou produtividade estatisticamente significativa e superior em favor do grupo SPF. Assim, as IAs, os G PDs, as CAs e as ETs, obtidas para os grupos SPF e SC foram de, respectivamente, 150,49 e 156,4 dias, 897,78 e 955,19 gramas, 2,17:1 e 2,39:1 e 16,13 e 13,95mm. No grupo SPF, conforme evidenciado, observou-se um maior acúmulo de tecido adiposo, fato que sugere um menor dispêndio de energia para o combate a enfermidades crônicas, neste grupo de animais. Com base em projeção econômica dos resultados obtidos, os autores sugerem que a criação de animais SPF, embora possa exigir algum trabalho para sua implantação, é extremamente vantajosa, representando alternativa viável para a suinocultura brasileira.Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)UNESP Faculdade de Ciências Agrárias e VeterináriasUNESP Faculdade de Ciências Agrárias e VeterináriasUniversidade Federal de Santa MariaUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Carvalho, Luiz Fernando de Oliveira e Silva [UNESP]Carvalho, Marielda Bonafim [UNESP]Rotava, JorgeMeulman, Estephano GeraldoFranceschini, Henrique [UNESP]2015-02-02T12:39:23Z2015-02-02T12:39:23Z1994info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article161-166application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/S0103-84781994000100031Ciência Rural. Universidade Federal de Santa Maria, v. 24, n. 1, p. 161-166, 1994.0103-8478http://hdl.handle.net/11449/11425710.1590/S0103-84781994000100031S0103-84781994000100031S0103-84781994000100031.pdfSciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporCiência Rural0.5250,337info:eu-repo/semantics/openAccess2023-11-21T06:08:31Zoai:repositorio.unesp.br:11449/114257Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T18:17:06.810649Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Comparação de suínos convencionais e SPF (specific pathogen free) Comparison between productivity indexes in conventional and SPF pigs |
title |
Comparação de suínos convencionais e SPF (specific pathogen free) |
spellingShingle |
Comparação de suínos convencionais e SPF (specific pathogen free) Carvalho, Luiz Fernando de Oliveira e Silva [UNESP] suínos convencionais suínos SPF produtividade conventional pigs SPF pigs productivity |
title_short |
Comparação de suínos convencionais e SPF (specific pathogen free) |
title_full |
Comparação de suínos convencionais e SPF (specific pathogen free) |
title_fullStr |
Comparação de suínos convencionais e SPF (specific pathogen free) |
title_full_unstemmed |
Comparação de suínos convencionais e SPF (specific pathogen free) |
title_sort |
Comparação de suínos convencionais e SPF (specific pathogen free) |
author |
Carvalho, Luiz Fernando de Oliveira e Silva [UNESP] |
author_facet |
Carvalho, Luiz Fernando de Oliveira e Silva [UNESP] Carvalho, Marielda Bonafim [UNESP] Rotava, Jorge Meulman, Estephano Geraldo Franceschini, Henrique [UNESP] |
author_role |
author |
author2 |
Carvalho, Marielda Bonafim [UNESP] Rotava, Jorge Meulman, Estephano Geraldo Franceschini, Henrique [UNESP] |
author2_role |
author author author author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual Paulista (Unesp) |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Carvalho, Luiz Fernando de Oliveira e Silva [UNESP] Carvalho, Marielda Bonafim [UNESP] Rotava, Jorge Meulman, Estephano Geraldo Franceschini, Henrique [UNESP] |
dc.subject.por.fl_str_mv |
suínos convencionais suínos SPF produtividade conventional pigs SPF pigs productivity |
topic |
suínos convencionais suínos SPF produtividade conventional pigs SPF pigs productivity |
description |
SUMMARY The authors compared several productivity indexes between conventional (CP) and Specific pathogen free (SPF) pigs. Age at 100kg body weight (AS), dayly weight gain (DWG), feed efficiency (FE) and lard thickness (LT) were evaluated. 42 conventional pigs and 113 SPF pigs were employed in the composition of the experimental groups. Feed, management and facilities were similar for both groups. Initial body weight averaged 30kg in both groups. Final results were compared by the F test. AS, DWG, FE and LT for CP and SPF groups were, respectively, 156.40 x 150.49 days, 897.78 x 955.19g, 2.39:1 x 2.17:1 and 13.95 x 16.13mm. There were significam differences between the achieved averages for each of the parameters studied, a fact which confirms the productivity superiority of the SPF group in relation to the conventional swine group. Such data mentioned that the use of this technology represents a viable and rewarding alternative to be employed in the swine production. |
publishDate |
1994 |
dc.date.none.fl_str_mv |
1994 2015-02-02T12:39:23Z 2015-02-02T12:39:23Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://dx.doi.org/10.1590/S0103-84781994000100031 Ciência Rural. Universidade Federal de Santa Maria, v. 24, n. 1, p. 161-166, 1994. 0103-8478 http://hdl.handle.net/11449/114257 10.1590/S0103-84781994000100031 S0103-84781994000100031 S0103-84781994000100031.pdf |
url |
http://dx.doi.org/10.1590/S0103-84781994000100031 http://hdl.handle.net/11449/114257 |
identifier_str_mv |
Ciência Rural. Universidade Federal de Santa Maria, v. 24, n. 1, p. 161-166, 1994. 0103-8478 10.1590/S0103-84781994000100031 S0103-84781994000100031 S0103-84781994000100031.pdf |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
Ciência Rural 0.525 0,337 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
161-166 application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Santa Maria |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Santa Maria |
dc.source.none.fl_str_mv |
SciELO reponame:Repositório Institucional da UNESP instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP) instacron:UNESP |
instname_str |
Universidade Estadual Paulista (UNESP) |
instacron_str |
UNESP |
institution |
UNESP |
reponame_str |
Repositório Institucional da UNESP |
collection |
Repositório Institucional da UNESP |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP) |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1808128916790968320 |