Digestibilidade e tempo de retenção dos grãos de sorgo processados durante a ensilagem em equinos
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2014 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://dx.doi.org/10.1590/S1519-99402014000200008 http://hdl.handle.net/11449/114499 |
Resumo: | The objective was to evaluate apparent digestibility of nutrients and the mean retention time of high-moisture grains of sorghum with low (SLT) and high (SHT) tannin submitted to two processing during ensilage, grinding and rolling. There were used four castrated male horses, crossbred. It was used randomized block by design for four replications, totalizing four repetitions for each treatment. The treatments consisted of SLT e SHT submitted to two processing during ensilage, griding and rolling, in 2 x 2 factorial arrangement tested (2 sorghum genotypes and 2 processing). The daily DM intake was 2% body weight, this way the test-diets were composited by 30% SLT and 70% of hay. There observed differences (P<0.05) between SLT and SHT, as like, of processing method, in that best results were for grinding-SLT, whose means values were to DCDM, DCOM, DCCE, DCCP and DCStarch of 83.82, 83.91, 85.17, 86.56 e 84.72%. Furthermore, not identified significant effect between the grains studied, as well as the processing, on the mean retention time, with an average of 17.5 h. It was concluded that the grinding of grain sorghum silage increases nutrient digestibility. The mean retention time in horses presented similar among grain sorghum silages as rolled and grinded. |
id |
UNSP_4542214be7d3d96362f3947e51c5d14d |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.unesp.br:11449/114499 |
network_acronym_str |
UNSP |
network_name_str |
Repositório Institucional da UNESP |
repository_id_str |
2946 |
spelling |
Digestibilidade e tempo de retenção dos grãos de sorgo processados durante a ensilagem em equinosDigestibility and retention time of grains of sorghum processed during ensilage in equinecavalomoagemprensagemsaco de náilon móveltempo médio de retençãogrindinghorsemean retention timemobile nylon bagrollingThe objective was to evaluate apparent digestibility of nutrients and the mean retention time of high-moisture grains of sorghum with low (SLT) and high (SHT) tannin submitted to two processing during ensilage, grinding and rolling. There were used four castrated male horses, crossbred. It was used randomized block by design for four replications, totalizing four repetitions for each treatment. The treatments consisted of SLT e SHT submitted to two processing during ensilage, griding and rolling, in 2 x 2 factorial arrangement tested (2 sorghum genotypes and 2 processing). The daily DM intake was 2% body weight, this way the test-diets were composited by 30% SLT and 70% of hay. There observed differences (P<0.05) between SLT and SHT, as like, of processing method, in that best results were for grinding-SLT, whose means values were to DCDM, DCOM, DCCE, DCCP and DCStarch of 83.82, 83.91, 85.17, 86.56 e 84.72%. Furthermore, not identified significant effect between the grains studied, as well as the processing, on the mean retention time, with an average of 17.5 h. It was concluded that the grinding of grain sorghum silage increases nutrient digestibility. The mean retention time in horses presented similar among grain sorghum silages as rolled and grinded.Objetivou-se determinar em equinos a digestibilidade dos nutrientes e o tempo médio de retenção dos grãos de sorgo de baixo e alto teores de tanino submetidos na ensilagem a dois processamentos, prensagem e moagem. Foram utilizados quatro cavalos castrados sem raça definida delineados em blocos casualizados, resultando em quatro repetições por tratamento. Os tratamentos consistiram de silagens de grãos úmidos de sorgo de baixo tanino e alto teor de tanino submetidos a dois tipos de processamentos, prensagem e moagem, arranjados em esquema fatorial 2x2 (2 genótipos de sorgo e 2 processamentos na ensilagem). Observaram-se diferenças significativas entre as silagens com baixo e alto teor de tanino, bem como dos processamentos na ensilagem, no qual os melhores resultados obtidos foram para a silagem de grãos úmidos de sorgo de baixo tanino moída, com os valores para CDMS, CDMO, CDEB, CDPB e CDAmido, de 83,82; 83,91; 85,17; 86,56 e 84,72%, respectivamente. Ainda, não se identificou efeito significativo entre os grãos estudados, bem como dos processamentos, sobre o tempo médio de retenção, com média de 17,5h. Concluiu-se que a moagem dos grãos de sorgo na ensilagem aumenta a digestibilidade dos nutrientes. O tempo médio de retenção em equinos apresentou-se similar entre os grãos de sorgo ensilados sob a forma prensada e moída.Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)Universidade Estadual Paulista Curso de ZootecniaUniversidade de São Paulo Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz Departamento de ZootecniaUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia Departamento de Melhoramento e Nutrição AnimalUniversidade Estadual Paulista Curso de ZootecniaUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia Departamento de Melhoramento e Nutrição AnimalUFBA - Universidade Federal da BahiaUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Universidade de São Paulo (USP)Oliveira, Kátia De [UNESP]Bittar, Carla Maris MachadoCosta, Ciniro [UNESP]Meirelles, Paulo Roberto de Lima [UNESP]Soutello, Ricardo Velludo Gomes De [UNESP]2015-02-02T12:39:35Z2015-02-02T12:39:35Z2014-06-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article308-317application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/S1519-99402014000200008Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal. UFBA - Universidade Federal da Bahia, v. 15, n. 2, p. 308-317, 2014.1519-9940http://hdl.handle.net/11449/11449910.1590/S1519-99402014000200008S1519-99402014000200008S1519-99402014000200008.pdf9790998212635563820433495967583819261985886847006411382367140790000-0001-9168-50810000-0003-1199-50500000-0003-1854-2927SciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporRevista Brasileira de Saúde e Produção Animal0,273info:eu-repo/semantics/openAccess2024-09-06T18:55:23Zoai:repositorio.unesp.br:11449/114499Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestrepositoriounesp@unesp.bropendoar:29462024-09-06T18:55:23Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Digestibilidade e tempo de retenção dos grãos de sorgo processados durante a ensilagem em equinos Digestibility and retention time of grains of sorghum processed during ensilage in equine |
title |
Digestibilidade e tempo de retenção dos grãos de sorgo processados durante a ensilagem em equinos |
spellingShingle |
Digestibilidade e tempo de retenção dos grãos de sorgo processados durante a ensilagem em equinos Oliveira, Kátia De [UNESP] cavalo moagem prensagem saco de náilon móvel tempo médio de retenção grinding horse mean retention time mobile nylon bag rolling |
title_short |
Digestibilidade e tempo de retenção dos grãos de sorgo processados durante a ensilagem em equinos |
title_full |
Digestibilidade e tempo de retenção dos grãos de sorgo processados durante a ensilagem em equinos |
title_fullStr |
Digestibilidade e tempo de retenção dos grãos de sorgo processados durante a ensilagem em equinos |
title_full_unstemmed |
Digestibilidade e tempo de retenção dos grãos de sorgo processados durante a ensilagem em equinos |
title_sort |
Digestibilidade e tempo de retenção dos grãos de sorgo processados durante a ensilagem em equinos |
author |
Oliveira, Kátia De [UNESP] |
author_facet |
Oliveira, Kátia De [UNESP] Bittar, Carla Maris Machado Costa, Ciniro [UNESP] Meirelles, Paulo Roberto de Lima [UNESP] Soutello, Ricardo Velludo Gomes De [UNESP] |
author_role |
author |
author2 |
Bittar, Carla Maris Machado Costa, Ciniro [UNESP] Meirelles, Paulo Roberto de Lima [UNESP] Soutello, Ricardo Velludo Gomes De [UNESP] |
author2_role |
author author author author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual Paulista (Unesp) Universidade de São Paulo (USP) |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Oliveira, Kátia De [UNESP] Bittar, Carla Maris Machado Costa, Ciniro [UNESP] Meirelles, Paulo Roberto de Lima [UNESP] Soutello, Ricardo Velludo Gomes De [UNESP] |
dc.subject.por.fl_str_mv |
cavalo moagem prensagem saco de náilon móvel tempo médio de retenção grinding horse mean retention time mobile nylon bag rolling |
topic |
cavalo moagem prensagem saco de náilon móvel tempo médio de retenção grinding horse mean retention time mobile nylon bag rolling |
description |
The objective was to evaluate apparent digestibility of nutrients and the mean retention time of high-moisture grains of sorghum with low (SLT) and high (SHT) tannin submitted to two processing during ensilage, grinding and rolling. There were used four castrated male horses, crossbred. It was used randomized block by design for four replications, totalizing four repetitions for each treatment. The treatments consisted of SLT e SHT submitted to two processing during ensilage, griding and rolling, in 2 x 2 factorial arrangement tested (2 sorghum genotypes and 2 processing). The daily DM intake was 2% body weight, this way the test-diets were composited by 30% SLT and 70% of hay. There observed differences (P<0.05) between SLT and SHT, as like, of processing method, in that best results were for grinding-SLT, whose means values were to DCDM, DCOM, DCCE, DCCP and DCStarch of 83.82, 83.91, 85.17, 86.56 e 84.72%. Furthermore, not identified significant effect between the grains studied, as well as the processing, on the mean retention time, with an average of 17.5 h. It was concluded that the grinding of grain sorghum silage increases nutrient digestibility. The mean retention time in horses presented similar among grain sorghum silages as rolled and grinded. |
publishDate |
2014 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2014-06-01 2015-02-02T12:39:35Z 2015-02-02T12:39:35Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://dx.doi.org/10.1590/S1519-99402014000200008 Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal. UFBA - Universidade Federal da Bahia, v. 15, n. 2, p. 308-317, 2014. 1519-9940 http://hdl.handle.net/11449/114499 10.1590/S1519-99402014000200008 S1519-99402014000200008 S1519-99402014000200008.pdf 9790998212635563 820433495967583 8192619858868470 0641138236714079 0000-0001-9168-5081 0000-0003-1199-5050 0000-0003-1854-2927 |
url |
http://dx.doi.org/10.1590/S1519-99402014000200008 http://hdl.handle.net/11449/114499 |
identifier_str_mv |
Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal. UFBA - Universidade Federal da Bahia, v. 15, n. 2, p. 308-317, 2014. 1519-9940 10.1590/S1519-99402014000200008 S1519-99402014000200008 S1519-99402014000200008.pdf 9790998212635563 820433495967583 8192619858868470 0641138236714079 0000-0001-9168-5081 0000-0003-1199-5050 0000-0003-1854-2927 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal 0,273 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
308-317 application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
UFBA - Universidade Federal da Bahia |
publisher.none.fl_str_mv |
UFBA - Universidade Federal da Bahia |
dc.source.none.fl_str_mv |
SciELO reponame:Repositório Institucional da UNESP instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP) instacron:UNESP |
instname_str |
Universidade Estadual Paulista (UNESP) |
instacron_str |
UNESP |
institution |
UNESP |
reponame_str |
Repositório Institucional da UNESP |
collection |
Repositório Institucional da UNESP |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP) |
repository.mail.fl_str_mv |
repositoriounesp@unesp.br |
_version_ |
1813546590940430336 |