Digestibilidade e tempo de retenção dos grãos de sorgo processados durante a ensilagem em equinos

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Oliveira, Kátia De [UNESP]
Data de Publicação: 2014
Outros Autores: Bittar, Carla Maris Machado, Costa, Ciniro [UNESP], Meirelles, Paulo Roberto de Lima [UNESP], Soutello, Ricardo Velludo Gomes De [UNESP]
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://dx.doi.org/10.1590/S1519-99402014000200008
http://hdl.handle.net/11449/114499
Resumo: The objective was to evaluate apparent digestibility of nutrients and the mean retention time of high-moisture grains of sorghum with low (SLT) and high (SHT) tannin submitted to two processing during ensilage, grinding and rolling. There were used four castrated male horses, crossbred. It was used randomized block by design for four replications, totalizing four repetitions for each treatment. The treatments consisted of SLT e SHT submitted to two processing during ensilage, griding and rolling, in 2 x 2 factorial arrangement tested (2 sorghum genotypes and 2 processing). The daily DM intake was 2% body weight, this way the test-diets were composited by 30% SLT and 70% of hay. There observed differences (P<0.05) between SLT and SHT, as like, of processing method, in that best results were for grinding-SLT, whose means values were to DCDM, DCOM, DCCE, DCCP and DCStarch of 83.82, 83.91, 85.17, 86.56 e 84.72%. Furthermore, not identified significant effect between the grains studied, as well as the processing, on the mean retention time, with an average of 17.5 h. It was concluded that the grinding of grain sorghum silage increases nutrient digestibility. The mean retention time in horses presented similar among grain sorghum silages as rolled and grinded.
id UNSP_4542214be7d3d96362f3947e51c5d14d
oai_identifier_str oai:repositorio.unesp.br:11449/114499
network_acronym_str UNSP
network_name_str Repositório Institucional da UNESP
repository_id_str 2946
spelling Digestibilidade e tempo de retenção dos grãos de sorgo processados durante a ensilagem em equinosDigestibility and retention time of grains of sorghum processed during ensilage in equinecavalomoagemprensagemsaco de náilon móveltempo médio de retençãogrindinghorsemean retention timemobile nylon bagrollingThe objective was to evaluate apparent digestibility of nutrients and the mean retention time of high-moisture grains of sorghum with low (SLT) and high (SHT) tannin submitted to two processing during ensilage, grinding and rolling. There were used four castrated male horses, crossbred. It was used randomized block by design for four replications, totalizing four repetitions for each treatment. The treatments consisted of SLT e SHT submitted to two processing during ensilage, griding and rolling, in 2 x 2 factorial arrangement tested (2 sorghum genotypes and 2 processing). The daily DM intake was 2% body weight, this way the test-diets were composited by 30% SLT and 70% of hay. There observed differences (P<0.05) between SLT and SHT, as like, of processing method, in that best results were for grinding-SLT, whose means values were to DCDM, DCOM, DCCE, DCCP and DCStarch of 83.82, 83.91, 85.17, 86.56 e 84.72%. Furthermore, not identified significant effect between the grains studied, as well as the processing, on the mean retention time, with an average of 17.5 h. It was concluded that the grinding of grain sorghum silage increases nutrient digestibility. The mean retention time in horses presented similar among grain sorghum silages as rolled and grinded.Objetivou-se determinar em equinos a digestibilidade dos nutrientes e o tempo médio de retenção dos grãos de sorgo de baixo e alto teores de tanino submetidos na ensilagem a dois processamentos, prensagem e moagem. Foram utilizados quatro cavalos castrados sem raça definida delineados em blocos casualizados, resultando em quatro repetições por tratamento. Os tratamentos consistiram de silagens de grãos úmidos de sorgo de baixo tanino e alto teor de tanino submetidos a dois tipos de processamentos, prensagem e moagem, arranjados em esquema fatorial 2x2 (2 genótipos de sorgo e 2 processamentos na ensilagem). Observaram-se diferenças significativas entre as silagens com baixo e alto teor de tanino, bem como dos processamentos na ensilagem, no qual os melhores resultados obtidos foram para a silagem de grãos úmidos de sorgo de baixo tanino moída, com os valores para CDMS, CDMO, CDEB, CDPB e CDAmido, de 83,82; 83,91; 85,17; 86,56 e 84,72%, respectivamente. Ainda, não se identificou efeito significativo entre os grãos estudados, bem como dos processamentos, sobre o tempo médio de retenção, com média de 17,5h. Concluiu-se que a moagem dos grãos de sorgo na ensilagem aumenta a digestibilidade dos nutrientes. O tempo médio de retenção em equinos apresentou-se similar entre os grãos de sorgo ensilados sob a forma prensada e moída.Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)Universidade Estadual Paulista Curso de ZootecniaUniversidade de São Paulo Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz Departamento de ZootecniaUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia Departamento de Melhoramento e Nutrição AnimalUniversidade Estadual Paulista Curso de ZootecniaUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia Departamento de Melhoramento e Nutrição AnimalUFBA - Universidade Federal da BahiaUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Universidade de São Paulo (USP)Oliveira, Kátia De [UNESP]Bittar, Carla Maris MachadoCosta, Ciniro [UNESP]Meirelles, Paulo Roberto de Lima [UNESP]Soutello, Ricardo Velludo Gomes De [UNESP]2015-02-02T12:39:35Z2015-02-02T12:39:35Z2014-06-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article308-317application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/S1519-99402014000200008Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal. UFBA - Universidade Federal da Bahia, v. 15, n. 2, p. 308-317, 2014.1519-9940http://hdl.handle.net/11449/11449910.1590/S1519-99402014000200008S1519-99402014000200008S1519-99402014000200008.pdf9790998212635563820433495967583819261985886847006411382367140790000-0001-9168-50810000-0003-1199-50500000-0003-1854-2927SciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporRevista Brasileira de Saúde e Produção Animal0,273info:eu-repo/semantics/openAccess2024-09-06T18:55:23Zoai:repositorio.unesp.br:11449/114499Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestrepositoriounesp@unesp.bropendoar:29462024-09-06T18:55:23Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Digestibilidade e tempo de retenção dos grãos de sorgo processados durante a ensilagem em equinos
Digestibility and retention time of grains of sorghum processed during ensilage in equine
title Digestibilidade e tempo de retenção dos grãos de sorgo processados durante a ensilagem em equinos
spellingShingle Digestibilidade e tempo de retenção dos grãos de sorgo processados durante a ensilagem em equinos
Oliveira, Kátia De [UNESP]
cavalo
moagem
prensagem
saco de náilon móvel
tempo médio de retenção
grinding
horse
mean retention time
mobile nylon bag
rolling
title_short Digestibilidade e tempo de retenção dos grãos de sorgo processados durante a ensilagem em equinos
title_full Digestibilidade e tempo de retenção dos grãos de sorgo processados durante a ensilagem em equinos
title_fullStr Digestibilidade e tempo de retenção dos grãos de sorgo processados durante a ensilagem em equinos
title_full_unstemmed Digestibilidade e tempo de retenção dos grãos de sorgo processados durante a ensilagem em equinos
title_sort Digestibilidade e tempo de retenção dos grãos de sorgo processados durante a ensilagem em equinos
author Oliveira, Kátia De [UNESP]
author_facet Oliveira, Kátia De [UNESP]
Bittar, Carla Maris Machado
Costa, Ciniro [UNESP]
Meirelles, Paulo Roberto de Lima [UNESP]
Soutello, Ricardo Velludo Gomes De [UNESP]
author_role author
author2 Bittar, Carla Maris Machado
Costa, Ciniro [UNESP]
Meirelles, Paulo Roberto de Lima [UNESP]
Soutello, Ricardo Velludo Gomes De [UNESP]
author2_role author
author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Universidade Estadual Paulista (Unesp)
Universidade de São Paulo (USP)
dc.contributor.author.fl_str_mv Oliveira, Kátia De [UNESP]
Bittar, Carla Maris Machado
Costa, Ciniro [UNESP]
Meirelles, Paulo Roberto de Lima [UNESP]
Soutello, Ricardo Velludo Gomes De [UNESP]
dc.subject.por.fl_str_mv cavalo
moagem
prensagem
saco de náilon móvel
tempo médio de retenção
grinding
horse
mean retention time
mobile nylon bag
rolling
topic cavalo
moagem
prensagem
saco de náilon móvel
tempo médio de retenção
grinding
horse
mean retention time
mobile nylon bag
rolling
description The objective was to evaluate apparent digestibility of nutrients and the mean retention time of high-moisture grains of sorghum with low (SLT) and high (SHT) tannin submitted to two processing during ensilage, grinding and rolling. There were used four castrated male horses, crossbred. It was used randomized block by design for four replications, totalizing four repetitions for each treatment. The treatments consisted of SLT e SHT submitted to two processing during ensilage, griding and rolling, in 2 x 2 factorial arrangement tested (2 sorghum genotypes and 2 processing). The daily DM intake was 2% body weight, this way the test-diets were composited by 30% SLT and 70% of hay. There observed differences (P<0.05) between SLT and SHT, as like, of processing method, in that best results were for grinding-SLT, whose means values were to DCDM, DCOM, DCCE, DCCP and DCStarch of 83.82, 83.91, 85.17, 86.56 e 84.72%. Furthermore, not identified significant effect between the grains studied, as well as the processing, on the mean retention time, with an average of 17.5 h. It was concluded that the grinding of grain sorghum silage increases nutrient digestibility. The mean retention time in horses presented similar among grain sorghum silages as rolled and grinded.
publishDate 2014
dc.date.none.fl_str_mv 2014-06-01
2015-02-02T12:39:35Z
2015-02-02T12:39:35Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://dx.doi.org/10.1590/S1519-99402014000200008
Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal. UFBA - Universidade Federal da Bahia, v. 15, n. 2, p. 308-317, 2014.
1519-9940
http://hdl.handle.net/11449/114499
10.1590/S1519-99402014000200008
S1519-99402014000200008
S1519-99402014000200008.pdf
9790998212635563
820433495967583
8192619858868470
0641138236714079
0000-0001-9168-5081
0000-0003-1199-5050
0000-0003-1854-2927
url http://dx.doi.org/10.1590/S1519-99402014000200008
http://hdl.handle.net/11449/114499
identifier_str_mv Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal. UFBA - Universidade Federal da Bahia, v. 15, n. 2, p. 308-317, 2014.
1519-9940
10.1590/S1519-99402014000200008
S1519-99402014000200008
S1519-99402014000200008.pdf
9790998212635563
820433495967583
8192619858868470
0641138236714079
0000-0001-9168-5081
0000-0003-1199-5050
0000-0003-1854-2927
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal
0,273
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 308-317
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv UFBA - Universidade Federal da Bahia
publisher.none.fl_str_mv UFBA - Universidade Federal da Bahia
dc.source.none.fl_str_mv SciELO
reponame:Repositório Institucional da UNESP
instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron:UNESP
instname_str Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron_str UNESP
institution UNESP
reponame_str Repositório Institucional da UNESP
collection Repositório Institucional da UNESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)
repository.mail.fl_str_mv repositoriounesp@unesp.br
_version_ 1813546590940430336