Avaliação econômica da alimentação de tilápias em tanques-rede com níveis de proteína e energia digestíveis

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Koch, João Fernando Albers
Data de Publicação: 2014
Outros Autores: Esperancini, Maura Seiko Tsutsui [UNESP], Barros, Margarida Maria [UNESP], Carvalho, Pedro Luiz Pucci Figueiredo de [UNESP], Fernandes Junior, Ademir Calvo [UNESP], Teixeira, Caroline Pelegrina [UNESP], Pezzato, Luiz Edivaldo [UNESP]
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://www.pesca.sp.gov.br/sumario40_4.php
http://hdl.handle.net/11449/243314
Resumo: We evaluated the economic responses of Nile tilapia in the final stage (450 to 800 g) fed diets containing five levels of digestible protein (DP): 20, 23, 26, 29 and 32% and two digestible energy levels (DE): 3,000 and 3,300 kcal kg(-1) based on the sale of whole animals or fillet. This experiment was carried out into 50 m(3) net cages in an aquaculture area located in Paranapanema River, Palmital - Sao Paulo State, Brazil, from November 21st, 2010 to January 21st. Economic performance indicators were: gross revenue, partial production cost, net revenue, leveling point, balance point, benefit cost ratio and cost of feed kg(-1) gain. Twenty-nine percent of DP and 3,000 kcal DE kg(-1) diet provided better economic performance for sale of whole fish, meaning higher net revenue (R$ 23.09 net cage(-1)) and benefit cost ratio (1.08), besides the lowest balance point (R$ 3.91 kg-1). Thirty-two percent of DP and 3,000 kcal DE kg-1 diet provided the lowest cost of feed kg(-1) (R$ 2.53), leveling point (17.35 kg net cage(-1)) and balance point (R$ 13.63 kg(-1)), besides the highest benefit cost ratio (1.54) when the fish were sold in fillet form. Diets with 29% and diet with 32% digestible protein, both of them with 3,000 kcal of digestible energy kg(-1) diet provides better economic responses in Nile tilapia reared in net cages (450 to 800 g), to be sold, respectively, whole or fillets form.
id UNSP_49fd371b0fa7dd04c798e0a0666feb4a
oai_identifier_str oai:repositorio.unesp.br:11449/243314
network_acronym_str UNSP
network_name_str Repositório Institucional da UNESP
repository_id_str 2946
spelling Avaliação econômica da alimentação de tilápias em tanques-rede com níveis de proteína e energia digestíveisEconomic analysis of feeding tilapia in cages with digestible protein and energy levelsProduction costFish nutritionOreochromis niloticusGross revenueBenefit cost ratioCusto de produçãoNutrição de peixesOreochromis niloticusReceita brutaRelação benefício custoWe evaluated the economic responses of Nile tilapia in the final stage (450 to 800 g) fed diets containing five levels of digestible protein (DP): 20, 23, 26, 29 and 32% and two digestible energy levels (DE): 3,000 and 3,300 kcal kg(-1) based on the sale of whole animals or fillet. This experiment was carried out into 50 m(3) net cages in an aquaculture area located in Paranapanema River, Palmital - Sao Paulo State, Brazil, from November 21st, 2010 to January 21st. Economic performance indicators were: gross revenue, partial production cost, net revenue, leveling point, balance point, benefit cost ratio and cost of feed kg(-1) gain. Twenty-nine percent of DP and 3,000 kcal DE kg(-1) diet provided better economic performance for sale of whole fish, meaning higher net revenue (R$ 23.09 net cage(-1)) and benefit cost ratio (1.08), besides the lowest balance point (R$ 3.91 kg-1). Thirty-two percent of DP and 3,000 kcal DE kg-1 diet provided the lowest cost of feed kg(-1) (R$ 2.53), leveling point (17.35 kg net cage(-1)) and balance point (R$ 13.63 kg(-1)), besides the highest benefit cost ratio (1.54) when the fish were sold in fillet form. Diets with 29% and diet with 32% digestible protein, both of them with 3,000 kcal of digestible energy kg(-1) diet provides better economic responses in Nile tilapia reared in net cages (450 to 800 g), to be sold, respectively, whole or fillets form.Avaliaram-se as respostas econômicas da produção de tilápia-do-nilo na fase de terminação (450 a 800 g), alimentadas com dietas contendo cinco níveis de proteína digestível (PD): 20, 23, 26, 29 e 32% e dois de energia digestível (ED): 3.000 e 3.300 kcal kg-1 de dieta, com base na venda de animais inteiros ou filés. A pesquisa foi conduzida em 50 tanques-rede (1 m3), em área aquícola localizada no rio Paranapanema, Palmital-SP, Brasil, de 21 de novembro de 2010 à 21 de janeiro de 2011. Os indicadores de desempenho econômico calculados foram: receita bruta, custo de produção parcial, receita líquida, ponto de nivelamento, ponto de equilíbrio, relação benefício custo e custo da ração kg-1. A dieta contendo 29% de PD e 3.000 kcal de ED kg-1 proporcionou melhor desempenho econômico para venda de peixes inteiros, ou seja, maior receita líquida (R$ 23,09 tanque-rede-1) e relação benefício custo (1,08), além do menor ponto de equilíbrio (R$ 3,91 kg-1). A dieta com 32% de PD e 3.000 kcal de ED kg-1 possibilitou para a venda de filés o menor custo da ração kg-1 (R$ 2,53), menor ponto de nivelamento (17,35 kg tanque-rede-1) e de equilíbrio (R$ 13,63 kg-1), além da mais alta relação benefício custo (1,54). A dieta contendo 29% e a dieta contendo 32% de proteína digestível, ambas com 3.000 kcal de energia digestível kg-1 proporcionam melhores respostas econômicas de tilápias-do-nilo recriadas em tanques-rede (450 a 800 g), ao serem vendidas, respectivamente, inteiras e na forma de filés.Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)Universidade de São Paulo, Departamento de Zootecnia, Escola Superior de Agricultura Luiz de QueirozUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, UNESP/Botucatu, Faculdade de Ciências Agronômicas de Botucatu, Departamento de Economia e Sociologia Rural, Rua José Barbosa de Barros, nº 1780 – Fazenda Lageado – Caixa postal 237Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, UNESP/Botucatu, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia/FMVZ, Departamento de Melhoramento e Nutrição Animal e Laboratório de Nutrição de Organismos Aquáticos, AquaNutri. Caixa postal 560FAPESP: 2009/54414-5Inst PescaUniversidade de São Paulo (USP)Universidade Estadual Paulista (Unesp)Koch, João Fernando AlbersEsperancini, Maura Seiko Tsutsui [UNESP]Barros, Margarida Maria [UNESP]Carvalho, Pedro Luiz Pucci Figueiredo de [UNESP]Fernandes Junior, Ademir Calvo [UNESP]Teixeira, Caroline Pelegrina [UNESP]Pezzato, Luiz Edivaldo [UNESP]2023-05-08T19:51:29Z2023-05-08T19:51:29Z2014-01-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article605-616application/pdfhttp://www.pesca.sp.gov.br/sumario40_4.phpBoletim do Instituto de Pesca, v. 40, n. 4, p. 605-616, 2014.0046-99391678-2305http://hdl.handle.net/11449/243314WOS:0003493274000112-s2.0-84920053003WOS000349327400011.pdf93097590300875369309759030087536930975903008753693493609669286885042312629711245ScopusWeb of Sciencereponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporBoletim do Instituto de Pesca0.348info:eu-repo/semantics/openAccess2024-09-06T18:54:42Zoai:repositorio.unesp.br:11449/243314Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestrepositoriounesp@unesp.bropendoar:29462024-09-06T18:54:42Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Avaliação econômica da alimentação de tilápias em tanques-rede com níveis de proteína e energia digestíveis
Economic analysis of feeding tilapia in cages with digestible protein and energy levels
title Avaliação econômica da alimentação de tilápias em tanques-rede com níveis de proteína e energia digestíveis
spellingShingle Avaliação econômica da alimentação de tilápias em tanques-rede com níveis de proteína e energia digestíveis
Koch, João Fernando Albers
Production cost
Fish nutrition
Oreochromis niloticus
Gross revenue
Benefit cost ratio
Custo de produção
Nutrição de peixes
Oreochromis niloticus
Receita bruta
Relação benefício custo
title_short Avaliação econômica da alimentação de tilápias em tanques-rede com níveis de proteína e energia digestíveis
title_full Avaliação econômica da alimentação de tilápias em tanques-rede com níveis de proteína e energia digestíveis
title_fullStr Avaliação econômica da alimentação de tilápias em tanques-rede com níveis de proteína e energia digestíveis
title_full_unstemmed Avaliação econômica da alimentação de tilápias em tanques-rede com níveis de proteína e energia digestíveis
title_sort Avaliação econômica da alimentação de tilápias em tanques-rede com níveis de proteína e energia digestíveis
author Koch, João Fernando Albers
author_facet Koch, João Fernando Albers
Esperancini, Maura Seiko Tsutsui [UNESP]
Barros, Margarida Maria [UNESP]
Carvalho, Pedro Luiz Pucci Figueiredo de [UNESP]
Fernandes Junior, Ademir Calvo [UNESP]
Teixeira, Caroline Pelegrina [UNESP]
Pezzato, Luiz Edivaldo [UNESP]
author_role author
author2 Esperancini, Maura Seiko Tsutsui [UNESP]
Barros, Margarida Maria [UNESP]
Carvalho, Pedro Luiz Pucci Figueiredo de [UNESP]
Fernandes Junior, Ademir Calvo [UNESP]
Teixeira, Caroline Pelegrina [UNESP]
Pezzato, Luiz Edivaldo [UNESP]
author2_role author
author
author
author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Universidade de São Paulo (USP)
Universidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.contributor.author.fl_str_mv Koch, João Fernando Albers
Esperancini, Maura Seiko Tsutsui [UNESP]
Barros, Margarida Maria [UNESP]
Carvalho, Pedro Luiz Pucci Figueiredo de [UNESP]
Fernandes Junior, Ademir Calvo [UNESP]
Teixeira, Caroline Pelegrina [UNESP]
Pezzato, Luiz Edivaldo [UNESP]
dc.subject.por.fl_str_mv Production cost
Fish nutrition
Oreochromis niloticus
Gross revenue
Benefit cost ratio
Custo de produção
Nutrição de peixes
Oreochromis niloticus
Receita bruta
Relação benefício custo
topic Production cost
Fish nutrition
Oreochromis niloticus
Gross revenue
Benefit cost ratio
Custo de produção
Nutrição de peixes
Oreochromis niloticus
Receita bruta
Relação benefício custo
description We evaluated the economic responses of Nile tilapia in the final stage (450 to 800 g) fed diets containing five levels of digestible protein (DP): 20, 23, 26, 29 and 32% and two digestible energy levels (DE): 3,000 and 3,300 kcal kg(-1) based on the sale of whole animals or fillet. This experiment was carried out into 50 m(3) net cages in an aquaculture area located in Paranapanema River, Palmital - Sao Paulo State, Brazil, from November 21st, 2010 to January 21st. Economic performance indicators were: gross revenue, partial production cost, net revenue, leveling point, balance point, benefit cost ratio and cost of feed kg(-1) gain. Twenty-nine percent of DP and 3,000 kcal DE kg(-1) diet provided better economic performance for sale of whole fish, meaning higher net revenue (R$ 23.09 net cage(-1)) and benefit cost ratio (1.08), besides the lowest balance point (R$ 3.91 kg-1). Thirty-two percent of DP and 3,000 kcal DE kg-1 diet provided the lowest cost of feed kg(-1) (R$ 2.53), leveling point (17.35 kg net cage(-1)) and balance point (R$ 13.63 kg(-1)), besides the highest benefit cost ratio (1.54) when the fish were sold in fillet form. Diets with 29% and diet with 32% digestible protein, both of them with 3,000 kcal of digestible energy kg(-1) diet provides better economic responses in Nile tilapia reared in net cages (450 to 800 g), to be sold, respectively, whole or fillets form.
publishDate 2014
dc.date.none.fl_str_mv 2014-01-01
2023-05-08T19:51:29Z
2023-05-08T19:51:29Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://www.pesca.sp.gov.br/sumario40_4.php
Boletim do Instituto de Pesca, v. 40, n. 4, p. 605-616, 2014.
0046-9939
1678-2305
http://hdl.handle.net/11449/243314
WOS:000349327400011
2-s2.0-84920053003
WOS000349327400011.pdf
9309759030087536
9309759030087536
9309759030087536
9349360966928688
5042312629711245
url http://www.pesca.sp.gov.br/sumario40_4.php
http://hdl.handle.net/11449/243314
identifier_str_mv Boletim do Instituto de Pesca, v. 40, n. 4, p. 605-616, 2014.
0046-9939
1678-2305
WOS:000349327400011
2-s2.0-84920053003
WOS000349327400011.pdf
9309759030087536
9349360966928688
5042312629711245
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Boletim do Instituto de Pesca
0.348
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 605-616
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Inst Pesca
publisher.none.fl_str_mv Inst Pesca
dc.source.none.fl_str_mv Scopus
Web of Science
reponame:Repositório Institucional da UNESP
instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron:UNESP
instname_str Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron_str UNESP
institution UNESP
reponame_str Repositório Institucional da UNESP
collection Repositório Institucional da UNESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)
repository.mail.fl_str_mv repositoriounesp@unesp.br
_version_ 1813546560825327616