Análise da produção vitivinícola no município de São Roque-SP

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Carvalho, Joice Maria Rodrigues Máximo de [UNESP]
Data de Publicação: 2012
Tipo de documento: Trabalho de conclusão de curso
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://hdl.handle.net/11449/155037
http://www.athena.biblioteca.unesp.br/exlibris/bd/capelo/2018-08-03/000694921.pdf
Resumo: The São Paulo State grape-wine culture has been structured from the conditions beforehand by the coffee production in different areas of the State and formed later the grape-wine culture region in the area of Jundiaí and São Roque. In the latter, conditions for the development of the activity started from the expansion of the Sorocabana Railway, from the immigration and the consequent growing of the town. Government improvements and the locals getting more involved to this activity showed, in the 1950s, a qualitative development of the grape-wine culture, so that larger industries established in the area, what counters the production years before, which was supported by small properties and family work. Nowadays, calls attention the changes done on the production process also the public departments participation searching for development of the area, trying to confirm the historical identity and performing advances in the production techniques, further market insertion, reinforcing the local tradition on viticulture, that is an important strategy for competitiveness, articulating the grape-wine culture production to other sections of economy, especially tourism.
id UNSP_4a36c075863b9d1c38cc74fc2acb5279
oai_identifier_str oai:repositorio.unesp.br:11449/155037
network_acronym_str UNSP
network_name_str Repositório Institucional da UNESP
repository_id_str 2946
spelling Análise da produção vitivinícola no município de São Roque-SPIndústria vinícula - São Roque (SP)Produtividade agrícolaEconomia agrícolaThe São Paulo State grape-wine culture has been structured from the conditions beforehand by the coffee production in different areas of the State and formed later the grape-wine culture region in the area of Jundiaí and São Roque. In the latter, conditions for the development of the activity started from the expansion of the Sorocabana Railway, from the immigration and the consequent growing of the town. Government improvements and the locals getting more involved to this activity showed, in the 1950s, a qualitative development of the grape-wine culture, so that larger industries established in the area, what counters the production years before, which was supported by small properties and family work. Nowadays, calls attention the changes done on the production process also the public departments participation searching for development of the area, trying to confirm the historical identity and performing advances in the production techniques, further market insertion, reinforcing the local tradition on viticulture, that is an important strategy for competitiveness, articulating the grape-wine culture production to other sections of economy, especially tourism.A produção vitivinícola paulista se estruturou a partir das condições propiciadas pela produção do café, em diversas áreas do Estado de São Paulo, formando, posteriormente, pólos de vitivinicultura nos municípios de Jundiaí e São Roque. Nesta última cidade, as condições para o desenvolvimento da atividade surgiram a partir da expansão da Estrada de Ferro Sorocabana, da imigração e do consequente crescimento do município. A partir do fomento dos órgãos estaduais e do maior envolvimento local com a atividade, pôde-se observar, na década de 1950, o desenvolvimento qualitativo da produção vitivinícola, com o estabelecimento de indústrias de porte maior, diferentemente da produção das décadas anteriores, baseada na pequena propriedade e no trabalho familiar. Atualmente, destacamse as mudanças incorporadas ao processo produtivo das mesmas, além da participação dos órgãos públicos na busca pelo desenvolvimento do setor, tentando confirmar sua identidade histórica e desenvolvendo melhorias nas técnicas de fabricação, além de uma maior inserção no mercado, reforçando a tradição local em torno da vitivinicultura, o que constitui uma estratégia importante na busca por competitividade no contexto atual, articulando a produção vitivinícola a outros setores da economia, sobretudo o turismo.Universidade Estadual Paulista (Unesp)Mourão, Paulo Fernando Cirino [UNESP]Universidade Estadual Paulista (Unesp)Carvalho, Joice Maria Rodrigues Máximo de [UNESP]2018-08-30T18:19:50Z2018-08-30T18:19:50Z2012info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesis89 f.application/pdfCARVALHO, Joice Maria Rodrigues Máximo de. Análise da produção vitivinícola no município de São Roque-SP. 2012. 89 f. Trabalho de conclusão de curso (bacharelado - Geografia) - Universidade Estadual Paulista, Campus Experimental de Ourinhos, 2012.http://hdl.handle.net/11449/155037000694921http://www.athena.biblioteca.unesp.br/exlibris/bd/capelo/2018-08-03/000694921.pdf2297474665603612Alephreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporinfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-06-26T20:26:58Zoai:repositorio.unesp.br:11449/155037Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T19:48:49.566405Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Análise da produção vitivinícola no município de São Roque-SP
title Análise da produção vitivinícola no município de São Roque-SP
spellingShingle Análise da produção vitivinícola no município de São Roque-SP
Carvalho, Joice Maria Rodrigues Máximo de [UNESP]
Indústria vinícula - São Roque (SP)
Produtividade agrícola
Economia agrícola
title_short Análise da produção vitivinícola no município de São Roque-SP
title_full Análise da produção vitivinícola no município de São Roque-SP
title_fullStr Análise da produção vitivinícola no município de São Roque-SP
title_full_unstemmed Análise da produção vitivinícola no município de São Roque-SP
title_sort Análise da produção vitivinícola no município de São Roque-SP
author Carvalho, Joice Maria Rodrigues Máximo de [UNESP]
author_facet Carvalho, Joice Maria Rodrigues Máximo de [UNESP]
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Mourão, Paulo Fernando Cirino [UNESP]
Universidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.contributor.author.fl_str_mv Carvalho, Joice Maria Rodrigues Máximo de [UNESP]
dc.subject.por.fl_str_mv Indústria vinícula - São Roque (SP)
Produtividade agrícola
Economia agrícola
topic Indústria vinícula - São Roque (SP)
Produtividade agrícola
Economia agrícola
description The São Paulo State grape-wine culture has been structured from the conditions beforehand by the coffee production in different areas of the State and formed later the grape-wine culture region in the area of Jundiaí and São Roque. In the latter, conditions for the development of the activity started from the expansion of the Sorocabana Railway, from the immigration and the consequent growing of the town. Government improvements and the locals getting more involved to this activity showed, in the 1950s, a qualitative development of the grape-wine culture, so that larger industries established in the area, what counters the production years before, which was supported by small properties and family work. Nowadays, calls attention the changes done on the production process also the public departments participation searching for development of the area, trying to confirm the historical identity and performing advances in the production techniques, further market insertion, reinforcing the local tradition on viticulture, that is an important strategy for competitiveness, articulating the grape-wine culture production to other sections of economy, especially tourism.
publishDate 2012
dc.date.none.fl_str_mv 2012
2018-08-30T18:19:50Z
2018-08-30T18:19:50Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
format bachelorThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv CARVALHO, Joice Maria Rodrigues Máximo de. Análise da produção vitivinícola no município de São Roque-SP. 2012. 89 f. Trabalho de conclusão de curso (bacharelado - Geografia) - Universidade Estadual Paulista, Campus Experimental de Ourinhos, 2012.
http://hdl.handle.net/11449/155037
000694921
http://www.athena.biblioteca.unesp.br/exlibris/bd/capelo/2018-08-03/000694921.pdf
2297474665603612
identifier_str_mv CARVALHO, Joice Maria Rodrigues Máximo de. Análise da produção vitivinícola no município de São Roque-SP. 2012. 89 f. Trabalho de conclusão de curso (bacharelado - Geografia) - Universidade Estadual Paulista, Campus Experimental de Ourinhos, 2012.
000694921
2297474665603612
url http://hdl.handle.net/11449/155037
http://www.athena.biblioteca.unesp.br/exlibris/bd/capelo/2018-08-03/000694921.pdf
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 89 f.
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Estadual Paulista (Unesp)
publisher.none.fl_str_mv Universidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.source.none.fl_str_mv Aleph
reponame:Repositório Institucional da UNESP
instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron:UNESP
instname_str Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron_str UNESP
institution UNESP
reponame_str Repositório Institucional da UNESP
collection Repositório Institucional da UNESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1808129121629241344