Eficiência energética da produção de café orgânico na região sul de Minas Gerais
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2012 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://dx.doi.org/10.17224/EnergAgric.2012v27n2p86-95 http://hdl.handle.net/11449/137641 |
Resumo: | In this study, organic coffee production systems energy efficiency was estimate. So, an itinerary technical was built since the deployment phase up to the organic coffee production. The inputs used (labor, machine hours, pesticides, fertilizers, etc.) converted into energy units, quantified the energy input, while the production of organic coffee beans benefited was constituted the energy output. Data collection was based on an intentional and non-probabilistic sampling. Nine farmers were interviewed whose main source of income was the coffee production and had keep records of the culture data. The balances were positive, with an energy yield of 626.465MJ.ha-1, compared to an energy expenditure of 112.998MJ.ha-1 during the crop cycle. It is concluded that organic coffee production is energy efficient. |
id |
UNSP_50c3bfcdbe499a178f54cc93503859be |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.unesp.br:11449/137641 |
network_acronym_str |
UNSP |
network_name_str |
Repositório Institucional da UNESP |
repository_id_str |
2946 |
spelling |
Eficiência energética da produção de café orgânico na região sul de Minas GeraisEnergy efficiency of organic coffee production in the southern region of MinasEnergy performanceOrganic productionSustainabilityCafé orgânicoEficiência energéticaIn this study, organic coffee production systems energy efficiency was estimate. So, an itinerary technical was built since the deployment phase up to the organic coffee production. The inputs used (labor, machine hours, pesticides, fertilizers, etc.) converted into energy units, quantified the energy input, while the production of organic coffee beans benefited was constituted the energy output. Data collection was based on an intentional and non-probabilistic sampling. Nine farmers were interviewed whose main source of income was the coffee production and had keep records of the culture data. The balances were positive, with an energy yield of 626.465MJ.ha-1, compared to an energy expenditure of 112.998MJ.ha-1 during the crop cycle. It is concluded that organic coffee production is energy efficient.Neste estudo, estimamos a eficiência energética de sistemas de produção de café orgânico. Para tal, construiu-se o itinerário técnico desde a fase de implantação, até a fase de produção de café orgânico. Os insumos utilizados (mão-de-obra, horas máquina, defensivos, fertilizantes, entre outros) convertidos em unidades de energia, quantificaram o input energético, enquanto a produção de café orgânico em grão beneficiado constituiu o output energético. Para o levantamento dos requerimentos de insumos e de volume de produção de café utilizou-se uma amostragem intencional e não probabilística. Foram entrevistados nove produtores cuja principal fonte de renda era a produção de café e que mantêm registros dos dados da cultura. Os balanços foram positivos, com uma produção energética de 626.465MJ. ha-1, frente a um dispêndio energético de 112.998MJ.ha-1 durante a vida útil da cultura. Conclui-se que a produção de café orgânica é eficiente energeticamente.Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Departamento de Solos e Recursos Ambientais, Faculdade de Ciências Agronômicas de Botucatu, Botucatu, Fazenda Experimental Lageado - Rua José Barbosa de Barros, nº1780, Lageado, CEP 18610307, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Departamento de Solos e Recursos Ambientais, Faculdade de Ciências Agronômicas de Botucatu, Botucatu, Fazenda Experimental Lageado - Rua José Barbosa de Barros, nº1780, Lageado, CEP 18610307, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Turco, Patrícia Helena Nogueira [UNESP]Esperancini, Maura Seiko Tsutsui [UNESP]Bueno, Osmar de Carvalho [UNESP]2016-04-01T18:46:38Z2016-04-01T18:46:38Z2012info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article86-95application/pdfhttp://dx.doi.org/10.17224/EnergAgric.2012v27n2p86-95Energia na Agricultura, v. 27, n. 2, p. 86-95, 2012.1808-8759http://hdl.handle.net/11449/13764110.17224/EnergAgric.2012v27n2p86-95ISSN1808-8759-2012-27-02-86-95.pdf05901086229677135042312629711245Currículo Lattesreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporEnergia na Agriculturainfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-04-30T19:29:15Zoai:repositorio.unesp.br:11449/137641Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-04-30T19:29:15Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Eficiência energética da produção de café orgânico na região sul de Minas Gerais Energy efficiency of organic coffee production in the southern region of Minas |
title |
Eficiência energética da produção de café orgânico na região sul de Minas Gerais |
spellingShingle |
Eficiência energética da produção de café orgânico na região sul de Minas Gerais Turco, Patrícia Helena Nogueira [UNESP] Energy performance Organic production Sustainability Café orgânico Eficiência energética |
title_short |
Eficiência energética da produção de café orgânico na região sul de Minas Gerais |
title_full |
Eficiência energética da produção de café orgânico na região sul de Minas Gerais |
title_fullStr |
Eficiência energética da produção de café orgânico na região sul de Minas Gerais |
title_full_unstemmed |
Eficiência energética da produção de café orgânico na região sul de Minas Gerais |
title_sort |
Eficiência energética da produção de café orgânico na região sul de Minas Gerais |
author |
Turco, Patrícia Helena Nogueira [UNESP] |
author_facet |
Turco, Patrícia Helena Nogueira [UNESP] Esperancini, Maura Seiko Tsutsui [UNESP] Bueno, Osmar de Carvalho [UNESP] |
author_role |
author |
author2 |
Esperancini, Maura Seiko Tsutsui [UNESP] Bueno, Osmar de Carvalho [UNESP] |
author2_role |
author author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual Paulista (Unesp) |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Turco, Patrícia Helena Nogueira [UNESP] Esperancini, Maura Seiko Tsutsui [UNESP] Bueno, Osmar de Carvalho [UNESP] |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Energy performance Organic production Sustainability Café orgânico Eficiência energética |
topic |
Energy performance Organic production Sustainability Café orgânico Eficiência energética |
description |
In this study, organic coffee production systems energy efficiency was estimate. So, an itinerary technical was built since the deployment phase up to the organic coffee production. The inputs used (labor, machine hours, pesticides, fertilizers, etc.) converted into energy units, quantified the energy input, while the production of organic coffee beans benefited was constituted the energy output. Data collection was based on an intentional and non-probabilistic sampling. Nine farmers were interviewed whose main source of income was the coffee production and had keep records of the culture data. The balances were positive, with an energy yield of 626.465MJ.ha-1, compared to an energy expenditure of 112.998MJ.ha-1 during the crop cycle. It is concluded that organic coffee production is energy efficient. |
publishDate |
2012 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2012 2016-04-01T18:46:38Z 2016-04-01T18:46:38Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://dx.doi.org/10.17224/EnergAgric.2012v27n2p86-95 Energia na Agricultura, v. 27, n. 2, p. 86-95, 2012. 1808-8759 http://hdl.handle.net/11449/137641 10.17224/EnergAgric.2012v27n2p86-95 ISSN1808-8759-2012-27-02-86-95.pdf 0590108622967713 5042312629711245 |
url |
http://dx.doi.org/10.17224/EnergAgric.2012v27n2p86-95 http://hdl.handle.net/11449/137641 |
identifier_str_mv |
Energia na Agricultura, v. 27, n. 2, p. 86-95, 2012. 1808-8759 10.17224/EnergAgric.2012v27n2p86-95 ISSN1808-8759-2012-27-02-86-95.pdf 0590108622967713 5042312629711245 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
Energia na Agricultura |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
86-95 application/pdf |
dc.source.none.fl_str_mv |
Currículo Lattes reponame:Repositório Institucional da UNESP instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP) instacron:UNESP |
instname_str |
Universidade Estadual Paulista (UNESP) |
instacron_str |
UNESP |
institution |
UNESP |
reponame_str |
Repositório Institucional da UNESP |
collection |
Repositório Institucional da UNESP |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP) |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1803650164825522176 |