Avaliação dos depósitos da pulverização em frutos de cafeeiro utilizando dois equipamentos associados a diferentes volumes de calda
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Data de Publicação: | 2012 |
Outros Autores: | , , , , , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://dx.doi.org/10.18406/2316-1817v4n12012369 http://hdl.handle.net/11449/141213 |
Resumo: | With the objective of evaluate the quantity of spray deposits on coffee fruits by two equipments with different carrier volumes, the trial was carried out on a farming of coffee (Acaiá) located in Campos Gerais (MG). Tree spray volumes (150, 300 and 600 L/ha) were applied with two sprayers. The lower spray volume with the Martignani sprayer and the other two spray volumes with the conventional sprayer for coffee trees. It's concluded that the applications with conventional sprayer reached a higher deposit levels in the bottom part of the coffee plant. |
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Avaliação dos depósitos da pulverização em frutos de cafeeiro utilizando dois equipamentos associados a diferentes volumes de caldaTwo equipments associated the different carrier volumes for the evaluation of spray deposit on coffee fruitsApplication technologyCoffea Arabica L.PulverizatorColor pigmentCoffea arabica L.Tecnologia de aplicaçãoPulverizadorCoranteWith the objective of evaluate the quantity of spray deposits on coffee fruits by two equipments with different carrier volumes, the trial was carried out on a farming of coffee (Acaiá) located in Campos Gerais (MG). Tree spray volumes (150, 300 and 600 L/ha) were applied with two sprayers. The lower spray volume with the Martignani sprayer and the other two spray volumes with the conventional sprayer for coffee trees. It's concluded that the applications with conventional sprayer reached a higher deposit levels in the bottom part of the coffee plant.Com o objetivo de avaliar a quantidade de depósitos da pulverização nos frutos de café com dois equipamentos associados a diferentes volumes de calda, foi instalado um experimento em lavoura de café (Acaiá) em um fazenda do município de Campos Gerais (MG). 0 experimento constou de três volumes de calda (150, 300 e 600 L/ha). O primeiro volume foi pulverizado com o pulverizador pneumático Martignani, modelo Whirlwind B612, e os outros dois volumes com o pulverizador de pressão hidráulica convencional. Concluiu-se que as aplicações com pulverizador de pressão hidráulica (300 e 600 L/ha) proporcionaram depósitos maiores na parte inferior do cafeeiro.Universidade Estadual Paulista, Departamento de Proteção Vegetal, Faculdade de Ciências Agronômicas de BotucatuUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Instituto Federal do Sul de Minas (IF)Miranda, Gustavo Rabelo BotrelRaetano, Carlos Gilberto [UNESP]Silva, Vilmar Codignoli daCunha, Mateus Delgado QueirozCarvalho, Renato Humberto dePinheiro, Jader MouraGonçalves, Marcelo de PaivaReinato, Carlos Henrique RodriguesPaiva, Leandro CarlosAraújo, Demétrius de [UNESP]2016-07-07T12:37:21Z2016-07-07T12:37:21Z2012info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article15-20application/pdfhttp://dx.doi.org/10.18406/2316-1817v4n12012369Revista Agrogeoambiental, v. 4, n. 1, p. 15-20, 2012.1984-428Xhttp://hdl.handle.net/11449/14121310.18406/2316-1817v4n12012369ISSN1984-428X-2012-04-01-15-20.pdf1801932562729311Currículo Lattesreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporRevista Agrogeoambientalinfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-04-30T18:07:55Zoai:repositorio.unesp.br:11449/141213Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T22:40:07.460072Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
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