Adubação nitrogenada e potássica em goiabeiras ‘paluma’: I. efeito na produtividade e na qualidade dos frutos para industrialização
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2015 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452015000100201&lng=pt&nrm=iso&tlng=en http://hdl.handle.net/11449/129348 |
Resumo: | The nutrition of the orchards is the major factor of productivity, being necessary to know the proper doses of fertilizers and their influence on fruit quality attributes for industrialization. This study evaluated the effects of different doses of nitrogen and potassium on the productivity of guava trees and also on the values of pH, soluble solids (SS), titratable acidity (TA) and pulp/kernel ratio of guavas. The experiment was conducted at Vista Alegre do Alto, SP in an irrigated 'Paluma'guava orchard, 7 years old, managed with pruning during three consecutive cycles of production. The soil of the area was dystrophic Ultisol. The experimental design was the randomized blocks, in factorial, with four nitrogen doses (0, 0.5, 1 and 2 kg of N plant(-1)) and four of potassium (0, 0.55, 1.1 and 2.2 kg of K2O plant(-1)), with three replications. Nitrogen fertilization increased productivity and the pH of the fruit, being explained by the quadratic polynomial regression models; reduced linearly the pulp/kernel ratio and do not influenced the SS and TA values. On the other hand, potassium fertilization and N x K interaction had no significant effects on productivity and the other characteristics evaluated. |
id |
UNSP_5b325b1d11578f4f1dd95a6365ae9756 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.unesp.br:11449/129348 |
network_acronym_str |
UNSP |
network_name_str |
Repositório Institucional da UNESP |
repository_id_str |
2946 |
spelling |
Adubação nitrogenada e potássica em goiabeiras ‘paluma’: I. efeito na produtividade e na qualidade dos frutos para industrializaçãoNitrogen and potassium fertilization in ‘paluma’ guava trees: I. effect on productivity and fruit quality for industrializationPsidium guajavaGuavaNitrogenPotassiumPsidium guajavaGoiabaNitrogênioPotássioThe nutrition of the orchards is the major factor of productivity, being necessary to know the proper doses of fertilizers and their influence on fruit quality attributes for industrialization. This study evaluated the effects of different doses of nitrogen and potassium on the productivity of guava trees and also on the values of pH, soluble solids (SS), titratable acidity (TA) and pulp/kernel ratio of guavas. The experiment was conducted at Vista Alegre do Alto, SP in an irrigated 'Paluma'guava orchard, 7 years old, managed with pruning during three consecutive cycles of production. The soil of the area was dystrophic Ultisol. The experimental design was the randomized blocks, in factorial, with four nitrogen doses (0, 0.5, 1 and 2 kg of N plant(-1)) and four of potassium (0, 0.55, 1.1 and 2.2 kg of K2O plant(-1)), with three replications. Nitrogen fertilization increased productivity and the pH of the fruit, being explained by the quadratic polynomial regression models; reduced linearly the pulp/kernel ratio and do not influenced the SS and TA values. On the other hand, potassium fertilization and N x K interaction had no significant effects on productivity and the other characteristics evaluated.A nutrição dos pomares é fator preponderante à produtividade, sendo necessário conhecer as doses adequadas de fertilizantes e sua influência nos atributos qualitativos dos frutos para industrialização. O trabalho objetivou avaliar os efeitos de diferentes doses de nitrogênio e potássio sobre a produtividade de goiabeiras e sobre os valores de pH, conteúdo de sólidos solúveis (SS) e de acidez titulável (AT ), além da relação polpa/miolo das goiabas. O experimento foi conduzido em Vista Alegre do Alto-SP, em pomar de goiabeiras ‘Paluma’, com sete anos deidade, irrigado, manejado com podas, durante três ciclos consecutivos de produção. O solo do pomar é o Argissolo Vermelho-Amarelo distrófico. O delineamento experimental foi em blocos ao acaso, em esquema fatorial, com quatro doses de nitrogênio (0; 0,5; 1 e 2 kg planta-1 de N) e quatro de potássio (0; 0,55; 1,1 e 2,2 kg planta-1 de K2O), com três repetições. A adubação nitrogenada aumentou a produtividade e o pH dos frutos, sendo explicados por modelos quadráticos de regressão polinomial; diminuiu linearmente a relação polpa/miolo e não influenciou os teores de SS e de AT. Por outro lado, a adubação potássica e a interação N x K não apresentaram efeitos significativos sobre a produtividade, bem como sobre as demais características avaliadas.EPAMIG Uberaba, Uberaba, MG, BrazilUNESP Registro, Sao Paulo, BrazilCNPq, Brasilia, DF, BrazilEmbrapa Caprinos &Ovinos, Sobral, Ceara, BrazilFCAV UNESP Jaboticabal, Posgrad Depto Solos &Adubos, Jaboticabal, SP, BrazilUniv Laval, Quebec City, PQ G1K 7P4, CanadaUNESP Registro, Sao Paulo, BrazilFCAV UNESP Jaboticabal, Posgrad Depto Solos &Adubos, Jaboticabal, SP, BrazilSoc Brasileira FruticulturaEPAMIG UberabaUniversidade Estadual Paulista (Unesp)CNPqEmpresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (EMBRAPA)Univ LavalAmorim, Daniel Angelucci deRozane, Danilo Eduardo [UNESP]De Souza, Henrique AntunesModesto, Viviane Cristina [UNESP]Natale, William2015-10-21T20:53:48Z2015-10-21T20:53:48Z2015-03-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article201-209application/pdfhttp://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452015000100201&lng=pt&nrm=iso&tlng=enRevista Brasileira De Fruticultura. Jaboticabal Sp: Soc Brasileira Fruticultura, v. 37, n. 1, p. 201-209, 2015.0100-2945http://hdl.handle.net/11449/12934810.1590/0100-2945-051/14S0100-29452015000100201WOS:000355311700022S0100-29452015000100201.pdf0618605154638494Web of Sciencereponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporRevista Brasileira De Fruticultura0.4750,410info:eu-repo/semantics/openAccess2024-06-07T14:23:28Zoai:repositorio.unesp.br:11449/129348Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T17:35:09.635986Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Adubação nitrogenada e potássica em goiabeiras ‘paluma’: I. efeito na produtividade e na qualidade dos frutos para industrialização Nitrogen and potassium fertilization in ‘paluma’ guava trees: I. effect on productivity and fruit quality for industrialization |
title |
Adubação nitrogenada e potássica em goiabeiras ‘paluma’: I. efeito na produtividade e na qualidade dos frutos para industrialização |
spellingShingle |
Adubação nitrogenada e potássica em goiabeiras ‘paluma’: I. efeito na produtividade e na qualidade dos frutos para industrialização Amorim, Daniel Angelucci de Psidium guajava Guava Nitrogen Potassium Psidium guajava Goiaba Nitrogênio Potássio |
title_short |
Adubação nitrogenada e potássica em goiabeiras ‘paluma’: I. efeito na produtividade e na qualidade dos frutos para industrialização |
title_full |
Adubação nitrogenada e potássica em goiabeiras ‘paluma’: I. efeito na produtividade e na qualidade dos frutos para industrialização |
title_fullStr |
Adubação nitrogenada e potássica em goiabeiras ‘paluma’: I. efeito na produtividade e na qualidade dos frutos para industrialização |
title_full_unstemmed |
Adubação nitrogenada e potássica em goiabeiras ‘paluma’: I. efeito na produtividade e na qualidade dos frutos para industrialização |
title_sort |
Adubação nitrogenada e potássica em goiabeiras ‘paluma’: I. efeito na produtividade e na qualidade dos frutos para industrialização |
author |
Amorim, Daniel Angelucci de |
author_facet |
Amorim, Daniel Angelucci de Rozane, Danilo Eduardo [UNESP] De Souza, Henrique Antunes Modesto, Viviane Cristina [UNESP] Natale, William |
author_role |
author |
author2 |
Rozane, Danilo Eduardo [UNESP] De Souza, Henrique Antunes Modesto, Viviane Cristina [UNESP] Natale, William |
author2_role |
author author author author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
EPAMIG Uberaba Universidade Estadual Paulista (Unesp) CNPq Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (EMBRAPA) Univ Laval |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Amorim, Daniel Angelucci de Rozane, Danilo Eduardo [UNESP] De Souza, Henrique Antunes Modesto, Viviane Cristina [UNESP] Natale, William |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Psidium guajava Guava Nitrogen Potassium Psidium guajava Goiaba Nitrogênio Potássio |
topic |
Psidium guajava Guava Nitrogen Potassium Psidium guajava Goiaba Nitrogênio Potássio |
description |
The nutrition of the orchards is the major factor of productivity, being necessary to know the proper doses of fertilizers and their influence on fruit quality attributes for industrialization. This study evaluated the effects of different doses of nitrogen and potassium on the productivity of guava trees and also on the values of pH, soluble solids (SS), titratable acidity (TA) and pulp/kernel ratio of guavas. The experiment was conducted at Vista Alegre do Alto, SP in an irrigated 'Paluma'guava orchard, 7 years old, managed with pruning during three consecutive cycles of production. The soil of the area was dystrophic Ultisol. The experimental design was the randomized blocks, in factorial, with four nitrogen doses (0, 0.5, 1 and 2 kg of N plant(-1)) and four of potassium (0, 0.55, 1.1 and 2.2 kg of K2O plant(-1)), with three replications. Nitrogen fertilization increased productivity and the pH of the fruit, being explained by the quadratic polynomial regression models; reduced linearly the pulp/kernel ratio and do not influenced the SS and TA values. On the other hand, potassium fertilization and N x K interaction had no significant effects on productivity and the other characteristics evaluated. |
publishDate |
2015 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2015-10-21T20:53:48Z 2015-10-21T20:53:48Z 2015-03-01 |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452015000100201&lng=pt&nrm=iso&tlng=en Revista Brasileira De Fruticultura. Jaboticabal Sp: Soc Brasileira Fruticultura, v. 37, n. 1, p. 201-209, 2015. 0100-2945 http://hdl.handle.net/11449/129348 10.1590/0100-2945-051/14 S0100-29452015000100201 WOS:000355311700022 S0100-29452015000100201.pdf 0618605154638494 |
url |
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452015000100201&lng=pt&nrm=iso&tlng=en http://hdl.handle.net/11449/129348 |
identifier_str_mv |
Revista Brasileira De Fruticultura. Jaboticabal Sp: Soc Brasileira Fruticultura, v. 37, n. 1, p. 201-209, 2015. 0100-2945 10.1590/0100-2945-051/14 S0100-29452015000100201 WOS:000355311700022 S0100-29452015000100201.pdf 0618605154638494 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
Revista Brasileira De Fruticultura 0.475 0,410 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
201-209 application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Soc Brasileira Fruticultura |
publisher.none.fl_str_mv |
Soc Brasileira Fruticultura |
dc.source.none.fl_str_mv |
Web of Science reponame:Repositório Institucional da UNESP instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP) instacron:UNESP |
instname_str |
Universidade Estadual Paulista (UNESP) |
instacron_str |
UNESP |
institution |
UNESP |
reponame_str |
Repositório Institucional da UNESP |
collection |
Repositório Institucional da UNESP |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP) |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1808128830064295936 |