Produção e qualidade pós-colheita de couve-flor em função de doses de potássio em cobertura
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2012 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://e-revista.unioeste.br/index.php/scientiaagraria/article/view/4782 http://hdl.handle.net/11449/140975 |
Resumo: | This paper aims to evaluate the effect of rates of potassium in top dressing on yield and quality of cauliflower of the cultivar Teresópolis Gigante. The experiment was conducted at São Manuel Experimental Farm of UNESP/FCA, from April to August 2006. Five treatments (0; 50; 100; 150 and 200 kg ha-1 of K2O in top dressing) were evaluated with a randomized complete block design involving five replications and ten plants per plot. At the harvest, evaluations were made in the number of leaves per plant, curd diameter and average weight; and the postharvest characteristics evaluated were pH, titratable acidity, level of soluble solids, reducing sugars, vitamin C and potassium content. It was observed that the rates of potassium did not influence these characteristics, showing that the application of this nutrient in top dressing is probably not necessary when fertilization occurs at planting, despite the existing recommendations for the crop. |
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Produção e qualidade pós-colheita de couve-flor em função de doses de potássio em coberturaYield and postharvest quality of cauliflower according to rates of potassium in top dressingBrassica oleracea var. botrytisPotassium fertilizationPhysicochemical characteristicsBrassica oleracea var. botrytisAdubação potássicaCaracterísticas físico-químicasThis paper aims to evaluate the effect of rates of potassium in top dressing on yield and quality of cauliflower of the cultivar Teresópolis Gigante. The experiment was conducted at São Manuel Experimental Farm of UNESP/FCA, from April to August 2006. Five treatments (0; 50; 100; 150 and 200 kg ha-1 of K2O in top dressing) were evaluated with a randomized complete block design involving five replications and ten plants per plot. At the harvest, evaluations were made in the number of leaves per plant, curd diameter and average weight; and the postharvest characteristics evaluated were pH, titratable acidity, level of soluble solids, reducing sugars, vitamin C and potassium content. It was observed that the rates of potassium did not influence these characteristics, showing that the application of this nutrient in top dressing is probably not necessary when fertilization occurs at planting, despite the existing recommendations for the crop.O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito de doses de potássio em cobertura na produção e qualidade de couve-flor cultivar Teresópolis Gigante. O experimento foi desenvolvido na Fazenda Experimental São Manuel, pertencente à UNESP/FCA, no período de abril a agosto de 2006. Foram avaliados cinco tratamentos (0; 50; 100; 150 e 200 kg ha-1 de K2O em cobertura), no delineamento experimental de blocos casualizados, com cinco repetições e dez plantas por parcela. No momento da colheita, avaliou-se o número de folhas por planta, o diâmetro e a massa média da “cabeça”, e as características pós-colheita: pH, acidez titulável, teor de sólidos solúveis, açúcares redutores, vitamina C e teor de potássio. Observou-se que as doses de potássio em cobertura não influenciaram as características avaliadas, demonstrando que, provavelmente, não é necessária a aplicação desse nutriente em cobertura quando se faz a adubação de plantio, apesar das recomendações existentes para a cultura.Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)Universidade Federal do Mato Grosso do Sul (UFMS), Chapadão do Sul, MS, BrasilUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Faculdade de Ciências Agronômicas, Departamento de Horticultura, Botucatu, SP, BrasilAgência Paulista de Tecnologia dos Agronegócios (APTA), Monte Alegre do Sul, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Faculdade de Ciências Agronômicas, Departamento de Horticultura, Botucatu, SP, BrasilUniversidade Federal do Mato Grosso do Sul (UFMS)Universidade Estadual Paulista (Unesp)Agência Paulista de Tecnologia dos Agronegócios (APTA)Godoy, Amanda ReginaSalata, Ariane da Cunha [UNESP]Cardoso, Antonio Ismael Inácio [UNESP]Evangelista, Regina Marta [UNESP]Kano, CristiainiHiguti, Andréa Reiko Oliveira [UNESP]2016-07-07T12:36:16Z2016-07-07T12:36:16Z2012info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article33-42application/pdfhttp://e-revista.unioeste.br/index.php/scientiaagraria/article/view/4782Scientia Agrária Paranaensis, v. 11, n. 2, p. 33-42, 2012.1677-4310http://hdl.handle.net/11449/140975ISSN1677-4310-2012-11-02-33-42.pdf8201336367469130Currículo Lattesreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporScientia Agrária Paranaensisinfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-04-30T14:33:43Zoai:repositorio.unesp.br:11449/140975Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T17:55:37.460280Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
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