Composição química e nutrientes em sementes das espécies florestais pente de macaco, flor de paca, itaúba, jatobá e murici manso
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Data de Publicação: | 2012 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | eng por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://hdl.handle.net/11449/226918 |
Resumo: | A considerable number of tree species is the flora in some cases, their fruits and seeds turn out to be good sources of nutrientes. The study aimed to verify the chemical composition of nutrientes in seeds of forest species Pente de Macaco, Flor de Paca, Itaúba, Jatobá and Murici Manso. of forest species of Monkey Comb, Flor de Paca, Itaúba, Jatoba and Murici Manso. The experimental design was randomized with five treatments. Analyses were carried out: moisture content, starch content (mg.g1), carbohydrates (mg.g1), and proteins (albumin, globulin, prolamin, glutelin) (mg.g1) and nutrients (N, P, K, Ca, Mg and S). The results showed that the seeds of Flor de Paca had the highest content of starch and protein of Jatobá is a significant source of carbohydrates and the highest levels of phosphorus, calcium and sulfur. For contents of nitrogen Itaúba showed the highest levels and also obtained satisfactory results for calcium and species Murici Manso had the highest levels of potassium and magnesium. |
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Composição química e nutrientes em sementes das espécies florestais pente de macaco, flor de paca, itaúba, jatobá e murici mansoChemical composition and nutrients in seeds of forest species comb ape, Flor de Paca, Itaub, Jatoba and Murici MansoCarbohydrateMacronutrientProteinStarchA considerable number of tree species is the flora in some cases, their fruits and seeds turn out to be good sources of nutrientes. The study aimed to verify the chemical composition of nutrientes in seeds of forest species Pente de Macaco, Flor de Paca, Itaúba, Jatobá and Murici Manso. of forest species of Monkey Comb, Flor de Paca, Itaúba, Jatoba and Murici Manso. The experimental design was randomized with five treatments. Analyses were carried out: moisture content, starch content (mg.g1), carbohydrates (mg.g1), and proteins (albumin, globulin, prolamin, glutelin) (mg.g1) and nutrients (N, P, K, Ca, Mg and S). The results showed that the seeds of Flor de Paca had the highest content of starch and protein of Jatobá is a significant source of carbohydrates and the highest levels of phosphorus, calcium and sulfur. For contents of nitrogen Itaúba showed the highest levels and also obtained satisfactory results for calcium and species Murici Manso had the highest levels of potassium and magnesium.Universidade Estadual Paulista 'Júlio de Mesquita Filho' - UNESP, Ilha Solteira, SPDepartamento de Fitotecnia, Tecnologia de Alimentos e Sócio-Economia Faculdade de Engenharia UNESP, Ilha Solteira, SPTécnica do laboratório de Genética de Populações e Silvicultura Faculdade de Engenharia UNESP, Ilha SolteiraUniversidade do Estado de Mato Grosso UNEMAT, Alta Floresta, MTUniversidade Estadual Paulista 'Júlio de Mesquita Filho' - UNESP, Ilha Solteira, SPDepartamento de Fitotecnia, Tecnologia de Alimentos e Sócio-Economia Faculdade de Engenharia UNESP, Ilha Solteira, SPTécnica do laboratório de Genética de Populações e Silvicultura Faculdade de Engenharia UNESP, Ilha SolteiraUniversidade Estadual Paulista (UNESP)UNEMATde Souza, Lilian Christian Domingues [UNESP]de Sá, Marco Eustáquio [UNESP]de Moraes, Selma Maria Bozzite [UNESP]de Carvalho, Marco Antônio Camilloda Silva, Mariana Pina [UNESP]Abrantes, Fabiana Lima [UNESP]2022-04-29T04:22:53Z2022-04-29T04:22:53Z2012-08-06info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article478-483Bioscience Journal, v. 28, n. 3, p. 478-483, 2012.1516-37251981-3163http://hdl.handle.net/11449/2269182-s2.0-84864449928Scopusreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPengporBioscience Journalinfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-07-05T19:08:33Zoai:repositorio.unesp.br:11449/226918Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T19:21:08.473298Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
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