A produção de leite orgânico e aspectos de segurança alimentar
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2012 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://www.fmvz.unesp.br/rvz/index.php/rvz/article/view/543 http://hdl.handle.net/11449/140897 |
Resumo: | The organic food production, like organic milk, is harmonious with the environment and human health. The advance in producing with sustainability needs hygiene and food security. From the point of view of health, the negative aspects of organic milk can be the superior prevalence of subclinical mastitis, superior SCC, antimicrobial and other substances residues in milk and micotoxin in food animal. The positives aspects can be the superior antimicrobial sensibility, inferior prevalence of clinical mastitis and inferior nitrate and nitrite levels in milk. The milk production, the government control of the milk quality and the certification of the agencies must be improve in Brazil for the satisfactory food security. The difficulty in maintaining the health of the herd could be minimized with stricter hygiene and dissemination of complementary veterinary medicine, like acupuncture, homeopathy and herbal medicine. |
id |
UNSP_75a88c0f6e877dc10f57ee1e3e60b22f |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.unesp.br:11449/140897 |
network_acronym_str |
UNSP |
network_name_str |
Repositório Institucional da UNESP |
repository_id_str |
2946 |
spelling |
A produção de leite orgânico e aspectos de segurança alimentarThe production of organic milk and food security aspectsLa producción de leche orgánica y aspectos de seguridad alimenticiaMilkOrganicDairyFood securityMastitisLecheOrgánicoProducción de lecheInocuidad de los alimentosMastitisLeiteOrgânicoProdução leiteiraSegurança alimentarMastiteThe organic food production, like organic milk, is harmonious with the environment and human health. The advance in producing with sustainability needs hygiene and food security. From the point of view of health, the negative aspects of organic milk can be the superior prevalence of subclinical mastitis, superior SCC, antimicrobial and other substances residues in milk and micotoxin in food animal. The positives aspects can be the superior antimicrobial sensibility, inferior prevalence of clinical mastitis and inferior nitrate and nitrite levels in milk. The milk production, the government control of the milk quality and the certification of the agencies must be improve in Brazil for the satisfactory food security. The difficulty in maintaining the health of the herd could be minimized with stricter hygiene and dissemination of complementary veterinary medicine, like acupuncture, homeopathy and herbal medicine.La producción de alimentos orgánicos, como la leche, debe ser armoniosa con el medio ambiente y la salud humana. Al mismo tiempo, la sustentabilidad de dicha producción debe estar ligada a la higiene y a la inocuidad de los alimentos. Desde el punto de vista sanitario, los aspectos desfavorables de la leche orgánica puede ser la mastitis subclínica, el número alto de células somáticas, la presencia de residuos de antibióticos y otras substancias nocivas en la leche, así como de micotoxinas en el alimento del rebaño. Las características positivas son una mayor sensibilidad a los antimicrobianos, menos prevalencia de mastitis clínica y disminución de los niveles de nitratos y nitritos en la leche. En Brasil, la producción de leche, el control gubernamental de la calidad de la leche y la certificación de las agencias tienen que mejorar para aumentar la seguridad alimenticia. Las deficiencias de las medidas sanitarias en el rebaño orgánico pueden ser minimizadas con prácticas más estrictas de higiene y la difusión de técnicas terapéuticas complementarias en la medicina veterinaria como la acupuntura, la homeopatía y la medicina herbolaria.A produção orgânica de alimentos, entre eles o leite, deve ser harmoniosa com o ambiente e a saúde humana, e a sustentabilidade dessa produção deve estar atrelada à higiene e à segurança alimentar. Do ponto de vista sanitário, os aspectos desfavoráveis do leite orgânico podem ser a maior prevalência de mastite subclínica, a maior CCS, resíduos de antimicrobianos e outras substâncias nocivas e a presença de micotoxinas no alimento dos animais. Aspectos que podem ser positivos são a maior sensibilidade aos antimicrobianos; menor prevalência de mastite clínica e níveis inferiores de nitratos e nitritos no leite. No Brasil, tanto a produção de leite quanto o controle de qualidade realizado pelo governo, e a certificação dos orgânicos pelas agências, devem ser aprimorados para maior segurança alimentar. As fragilidades na manutenção da sanidade do rebanho orgânico poderiam ser minimizadas com práticas de higiene mais rigorosas e difusão da medicina veterinária complementar, como a homeopatia, a acupuntura e a fitoterapia.Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia (FMVZ), Departamento de Higiene Veterinária e Saúde Pública, Botucatu, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia (FMVZ), Departamento de Higiene Veterinária e Saúde Pública, Botucatu, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Galdino, Mariana Cassins [UNESP]Domingues, Paulo Francisco [UNESP]Ferreira, Bruna Lapenna Sanches [UNESP]2016-07-07T12:35:55Z2016-07-07T12:35:55Z2012info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article490-501application/pdfhttp://www.fmvz.unesp.br/rvz/index.php/rvz/article/view/543Veterinária e Zootecnia, v. 19, n. 4, p. 490-501, 2012.2178-3764http://hdl.handle.net/11449/140897ISSN2178-3764-2012-19-04-490-501.pdf3342313795882954Currículo Lattesreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporVeterinária e Zootecniainfo:eu-repo/semantics/openAccess2023-10-02T06:04:01Zoai:repositorio.unesp.br:11449/140897Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T13:45:44.990973Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
A produção de leite orgânico e aspectos de segurança alimentar The production of organic milk and food security aspects La producción de leche orgánica y aspectos de seguridad alimenticia |
title |
A produção de leite orgânico e aspectos de segurança alimentar |
spellingShingle |
A produção de leite orgânico e aspectos de segurança alimentar Galdino, Mariana Cassins [UNESP] Milk Organic Dairy Food security Mastitis Leche Orgánico Producción de leche Inocuidad de los alimentos Mastitis Leite Orgânico Produção leiteira Segurança alimentar Mastite |
title_short |
A produção de leite orgânico e aspectos de segurança alimentar |
title_full |
A produção de leite orgânico e aspectos de segurança alimentar |
title_fullStr |
A produção de leite orgânico e aspectos de segurança alimentar |
title_full_unstemmed |
A produção de leite orgânico e aspectos de segurança alimentar |
title_sort |
A produção de leite orgânico e aspectos de segurança alimentar |
author |
Galdino, Mariana Cassins [UNESP] |
author_facet |
Galdino, Mariana Cassins [UNESP] Domingues, Paulo Francisco [UNESP] Ferreira, Bruna Lapenna Sanches [UNESP] |
author_role |
author |
author2 |
Domingues, Paulo Francisco [UNESP] Ferreira, Bruna Lapenna Sanches [UNESP] |
author2_role |
author author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual Paulista (Unesp) |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Galdino, Mariana Cassins [UNESP] Domingues, Paulo Francisco [UNESP] Ferreira, Bruna Lapenna Sanches [UNESP] |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Milk Organic Dairy Food security Mastitis Leche Orgánico Producción de leche Inocuidad de los alimentos Mastitis Leite Orgânico Produção leiteira Segurança alimentar Mastite |
topic |
Milk Organic Dairy Food security Mastitis Leche Orgánico Producción de leche Inocuidad de los alimentos Mastitis Leite Orgânico Produção leiteira Segurança alimentar Mastite |
description |
The organic food production, like organic milk, is harmonious with the environment and human health. The advance in producing with sustainability needs hygiene and food security. From the point of view of health, the negative aspects of organic milk can be the superior prevalence of subclinical mastitis, superior SCC, antimicrobial and other substances residues in milk and micotoxin in food animal. The positives aspects can be the superior antimicrobial sensibility, inferior prevalence of clinical mastitis and inferior nitrate and nitrite levels in milk. The milk production, the government control of the milk quality and the certification of the agencies must be improve in Brazil for the satisfactory food security. The difficulty in maintaining the health of the herd could be minimized with stricter hygiene and dissemination of complementary veterinary medicine, like acupuncture, homeopathy and herbal medicine. |
publishDate |
2012 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2012 2016-07-07T12:35:55Z 2016-07-07T12:35:55Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://www.fmvz.unesp.br/rvz/index.php/rvz/article/view/543 Veterinária e Zootecnia, v. 19, n. 4, p. 490-501, 2012. 2178-3764 http://hdl.handle.net/11449/140897 ISSN2178-3764-2012-19-04-490-501.pdf 3342313795882954 |
url |
http://www.fmvz.unesp.br/rvz/index.php/rvz/article/view/543 http://hdl.handle.net/11449/140897 |
identifier_str_mv |
Veterinária e Zootecnia, v. 19, n. 4, p. 490-501, 2012. 2178-3764 ISSN2178-3764-2012-19-04-490-501.pdf 3342313795882954 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
Veterinária e Zootecnia |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
490-501 application/pdf |
dc.source.none.fl_str_mv |
Currículo Lattes reponame:Repositório Institucional da UNESP instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP) instacron:UNESP |
instname_str |
Universidade Estadual Paulista (UNESP) |
instacron_str |
UNESP |
institution |
UNESP |
reponame_str |
Repositório Institucional da UNESP |
collection |
Repositório Institucional da UNESP |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP) |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1808128273059676160 |