A produção de leite orgânico e aspectos de segurança alimentar

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Galdino, Mariana Cassins [UNESP]
Data de Publicação: 2012
Outros Autores: Domingues, Paulo Francisco [UNESP], Ferreira, Bruna Lapenna Sanches [UNESP]
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://www.fmvz.unesp.br/rvz/index.php/rvz/article/view/543
http://hdl.handle.net/11449/140897
Resumo: The organic food production, like organic milk, is harmonious with the environment and human health. The advance in producing with sustainability needs hygiene and food security. From the point of view of health, the negative aspects of organic milk can be the superior prevalence of subclinical mastitis, superior SCC, antimicrobial and other substances residues in milk and micotoxin in food animal. The positives aspects can be the superior antimicrobial sensibility, inferior prevalence of clinical mastitis and inferior nitrate and nitrite levels in milk. The milk production, the government control of the milk quality and the certification of the agencies must be improve in Brazil for the satisfactory food security. The difficulty in maintaining the health of the herd could be minimized with stricter hygiene and dissemination of complementary veterinary medicine, like acupuncture, homeopathy and herbal medicine.
id UNSP_75a88c0f6e877dc10f57ee1e3e60b22f
oai_identifier_str oai:repositorio.unesp.br:11449/140897
network_acronym_str UNSP
network_name_str Repositório Institucional da UNESP
repository_id_str 2946
spelling A produção de leite orgânico e aspectos de segurança alimentarThe production of organic milk and food security aspectsLa producción de leche orgánica y aspectos de seguridad alimenticiaMilkOrganicDairyFood securityMastitisLecheOrgánicoProducción de lecheInocuidad de los alimentosMastitisLeiteOrgânicoProdução leiteiraSegurança alimentarMastiteThe organic food production, like organic milk, is harmonious with the environment and human health. The advance in producing with sustainability needs hygiene and food security. From the point of view of health, the negative aspects of organic milk can be the superior prevalence of subclinical mastitis, superior SCC, antimicrobial and other substances residues in milk and micotoxin in food animal. The positives aspects can be the superior antimicrobial sensibility, inferior prevalence of clinical mastitis and inferior nitrate and nitrite levels in milk. The milk production, the government control of the milk quality and the certification of the agencies must be improve in Brazil for the satisfactory food security. The difficulty in maintaining the health of the herd could be minimized with stricter hygiene and dissemination of complementary veterinary medicine, like acupuncture, homeopathy and herbal medicine.La producción de alimentos orgánicos, como la leche, debe ser armoniosa con el medio ambiente y la salud humana. Al mismo tiempo, la sustentabilidad de dicha producción debe estar ligada a la higiene y a la inocuidad de los alimentos. Desde el punto de vista sanitario, los aspectos desfavorables de la leche orgánica puede ser la mastitis subclínica, el número alto de células somáticas, la presencia de residuos de antibióticos y otras substancias nocivas en la leche, así como de micotoxinas en el alimento del rebaño. Las características positivas son una mayor sensibilidad a los antimicrobianos, menos prevalencia de mastitis clínica y disminución de los niveles de nitratos y nitritos en la leche. En Brasil, la producción de leche, el control gubernamental de la calidad de la leche y la certificación de las agencias tienen que mejorar para aumentar la seguridad alimenticia. Las deficiencias de las medidas sanitarias en el rebaño orgánico pueden ser minimizadas con prácticas más estrictas de higiene y la difusión de técnicas terapéuticas complementarias en la medicina veterinaria como la acupuntura, la homeopatía y la medicina herbolaria.A produção orgânica de alimentos, entre eles o leite, deve ser harmoniosa com o ambiente e a saúde humana, e a sustentabilidade dessa produção deve estar atrelada à higiene e à segurança alimentar. Do ponto de vista sanitário, os aspectos desfavoráveis do leite orgânico podem ser a maior prevalência de mastite subclínica, a maior CCS, resíduos de antimicrobianos e outras substâncias nocivas e a presença de micotoxinas no alimento dos animais. Aspectos que podem ser positivos são a maior sensibilidade aos antimicrobianos; menor prevalência de mastite clínica e níveis inferiores de nitratos e nitritos no leite. No Brasil, tanto a produção de leite quanto o controle de qualidade realizado pelo governo, e a certificação dos orgânicos pelas agências, devem ser aprimorados para maior segurança alimentar. As fragilidades na manutenção da sanidade do rebanho orgânico poderiam ser minimizadas com práticas de higiene mais rigorosas e difusão da medicina veterinária complementar, como a homeopatia, a acupuntura e a fitoterapia.Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia (FMVZ), Departamento de Higiene Veterinária e Saúde Pública, Botucatu, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia (FMVZ), Departamento de Higiene Veterinária e Saúde Pública, Botucatu, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Galdino, Mariana Cassins [UNESP]Domingues, Paulo Francisco [UNESP]Ferreira, Bruna Lapenna Sanches [UNESP]2016-07-07T12:35:55Z2016-07-07T12:35:55Z2012info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article490-501application/pdfhttp://www.fmvz.unesp.br/rvz/index.php/rvz/article/view/543Veterinária e Zootecnia, v. 19, n. 4, p. 490-501, 2012.2178-3764http://hdl.handle.net/11449/140897ISSN2178-3764-2012-19-04-490-501.pdf3342313795882954Currículo Lattesreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporVeterinária e Zootecniainfo:eu-repo/semantics/openAccess2023-10-02T06:04:01Zoai:repositorio.unesp.br:11449/140897Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T13:45:44.990973Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
dc.title.none.fl_str_mv A produção de leite orgânico e aspectos de segurança alimentar
The production of organic milk and food security aspects
La producción de leche orgánica y aspectos de seguridad alimenticia
title A produção de leite orgânico e aspectos de segurança alimentar
spellingShingle A produção de leite orgânico e aspectos de segurança alimentar
Galdino, Mariana Cassins [UNESP]
Milk
Organic
Dairy
Food security
Mastitis
Leche
Orgánico
Producción de leche
Inocuidad de los alimentos
Mastitis
Leite
Orgânico
Produção leiteira
Segurança alimentar
Mastite
title_short A produção de leite orgânico e aspectos de segurança alimentar
title_full A produção de leite orgânico e aspectos de segurança alimentar
title_fullStr A produção de leite orgânico e aspectos de segurança alimentar
title_full_unstemmed A produção de leite orgânico e aspectos de segurança alimentar
title_sort A produção de leite orgânico e aspectos de segurança alimentar
author Galdino, Mariana Cassins [UNESP]
author_facet Galdino, Mariana Cassins [UNESP]
Domingues, Paulo Francisco [UNESP]
Ferreira, Bruna Lapenna Sanches [UNESP]
author_role author
author2 Domingues, Paulo Francisco [UNESP]
Ferreira, Bruna Lapenna Sanches [UNESP]
author2_role author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Universidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.contributor.author.fl_str_mv Galdino, Mariana Cassins [UNESP]
Domingues, Paulo Francisco [UNESP]
Ferreira, Bruna Lapenna Sanches [UNESP]
dc.subject.por.fl_str_mv Milk
Organic
Dairy
Food security
Mastitis
Leche
Orgánico
Producción de leche
Inocuidad de los alimentos
Mastitis
Leite
Orgânico
Produção leiteira
Segurança alimentar
Mastite
topic Milk
Organic
Dairy
Food security
Mastitis
Leche
Orgánico
Producción de leche
Inocuidad de los alimentos
Mastitis
Leite
Orgânico
Produção leiteira
Segurança alimentar
Mastite
description The organic food production, like organic milk, is harmonious with the environment and human health. The advance in producing with sustainability needs hygiene and food security. From the point of view of health, the negative aspects of organic milk can be the superior prevalence of subclinical mastitis, superior SCC, antimicrobial and other substances residues in milk and micotoxin in food animal. The positives aspects can be the superior antimicrobial sensibility, inferior prevalence of clinical mastitis and inferior nitrate and nitrite levels in milk. The milk production, the government control of the milk quality and the certification of the agencies must be improve in Brazil for the satisfactory food security. The difficulty in maintaining the health of the herd could be minimized with stricter hygiene and dissemination of complementary veterinary medicine, like acupuncture, homeopathy and herbal medicine.
publishDate 2012
dc.date.none.fl_str_mv 2012
2016-07-07T12:35:55Z
2016-07-07T12:35:55Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://www.fmvz.unesp.br/rvz/index.php/rvz/article/view/543
Veterinária e Zootecnia, v. 19, n. 4, p. 490-501, 2012.
2178-3764
http://hdl.handle.net/11449/140897
ISSN2178-3764-2012-19-04-490-501.pdf
3342313795882954
url http://www.fmvz.unesp.br/rvz/index.php/rvz/article/view/543
http://hdl.handle.net/11449/140897
identifier_str_mv Veterinária e Zootecnia, v. 19, n. 4, p. 490-501, 2012.
2178-3764
ISSN2178-3764-2012-19-04-490-501.pdf
3342313795882954
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Veterinária e Zootecnia
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 490-501
application/pdf
dc.source.none.fl_str_mv Currículo Lattes
reponame:Repositório Institucional da UNESP
instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron:UNESP
instname_str Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron_str UNESP
institution UNESP
reponame_str Repositório Institucional da UNESP
collection Repositório Institucional da UNESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1808128273059676160