Avaliação de cultivares de cereais de inverno nas condições de Botucatu São Paulo
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2013 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://www.revista.ueg.br/index.php/agrotecnologia/article/view/1573 http://hdl.handle.net/11449/141149 |
Resumo: | The objective of this work was to evaluate the agronomic performance of varieties of oat (Avena strigosa S.), oat (Avena sativa L.), barley (Hordeum vulgare sp. Vulgare) and wheat (Triticum aestivum L.) in the conditions of Botucatu-SP. Four experiments were conducted in randomized complete blocks, where the treatments were different varieties of cereals following: Experiment I - Oat, Experiment II - White Oats, Experiment III – Barley and Experiment IV- Wheat. The variables evaluated were: the interval from emergence to flowering, the yield of dry biomass, grain yield and weight of 1000 grains. Based on dry matter production by varieties of oat IAPAR 61 Ibiporã, Common and EMBRAPA 29, they arise as a good option to cover the soil under no-tillage. A variety of white oats Brisasul stood out for use as ground cover and forage, and UFP a 20 Teixeirinha varieties, UFPa Gauderia and Barbarasul highlights were for grain production. The barley variety BRS Pond excelled in greater production of dry biomass and grain yield. Given the low performance shown by the three wheat varieties, they are not feasible for the winter crop alternatives in this region. |
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Avaliação de cultivares de cereais de inverno nas condições de Botucatu São PauloEvaluation of varieties of winter cereals in Botucatu São PauloAvena sativa L.Avena strigosa S.Hordeum vulgare sp. VulgareTriticum aestivum L.Avena sativa L.Avena strigosa S.Hordeum vulgare sp. VulgareTriticum aestivum L.The objective of this work was to evaluate the agronomic performance of varieties of oat (Avena strigosa S.), oat (Avena sativa L.), barley (Hordeum vulgare sp. Vulgare) and wheat (Triticum aestivum L.) in the conditions of Botucatu-SP. Four experiments were conducted in randomized complete blocks, where the treatments were different varieties of cereals following: Experiment I - Oat, Experiment II - White Oats, Experiment III – Barley and Experiment IV- Wheat. The variables evaluated were: the interval from emergence to flowering, the yield of dry biomass, grain yield and weight of 1000 grains. Based on dry matter production by varieties of oat IAPAR 61 Ibiporã, Common and EMBRAPA 29, they arise as a good option to cover the soil under no-tillage. A variety of white oats Brisasul stood out for use as ground cover and forage, and UFP a 20 Teixeirinha varieties, UFPa Gauderia and Barbarasul highlights were for grain production. The barley variety BRS Pond excelled in greater production of dry biomass and grain yield. Given the low performance shown by the three wheat varieties, they are not feasible for the winter crop alternatives in this region.Objetivou-se com este trabalho avaliar o desempenho agronômico de variedades de aveia-preta (Avena strigosa S.), aveia-branca (Avena sativa L.), cevada (Hordeum vulgare sp. Vulgare) e trigo (Triticum aestivum L.) nas condições de Botucatu-SP. Foram realizados quatro experimentos em delineamento experimental de blocos ao acaso, onde os tratamentos foram compostos por diferentes variedades dos seguintes cereais: Experimento I – Aveia preta, o Experimento II – Aveia branca, o Experimento III – Cevada e o Experimento IVTrigo. As variáveis avaliadas foram: o intervalo da emergência ao florescimento, o rendimento de biomassa seca, a produtividade de grãos e a massa de mil grãos. Com base na produção de massa seca pelas variedades de aveia-preta IAPAR 61 Ibiporã, Comum e EMBRAPA 29, as mesmas surgem como boa opção para cobertura do solo em sistema plantio direto. A variedade de aveia-branca Brisasul destacou-se para a utilização como cobertura do solo e forragem, e as variedades UFP a 20 Teixeirinha, UFPA Gaudéria e Barbarasul destacaram-se para a produção de grãos. A variedade de cevada BRS Lagoa destacou-se pela maior produção de biomassa seca e produtividade de grãos. Diante dos baixos desempenhos apresentados pelas três variedades de trigo, as mesmas não são alternativas viáveis para o cultivo de inverno nesta região.Universidade Estadual Paulista, Departamento de Produção e Melhoramento Vegetal, Faculdade de Ciências Agronômicas de BotucatuUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Universidade Federal de Goiás (UFG)Figueiredo, Priscila Gonzales [UNESP]Cruz, Sihélio Júlio SilvaRepke, Rodrigo Alberto [UNESP]Cruz, Simério Carlo da SilvaBicudo, Silvio José [UNESP]2016-07-07T12:37:04Z2016-07-07T12:37:04Z2013info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article43-56application/pdfhttp://www.revista.ueg.br/index.php/agrotecnologia/article/view/1573Revista Agrotecnologia, v. 4, n. 2, p. 43-56, 2013.2179-5940http://hdl.handle.net/11449/141149ISSN2179-5940-2013-04-02-43-56.pdfCurrículo Lattesreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporRevista Agrotecnologiainfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-04-30T15:58:20Zoai:repositorio.unesp.br:11449/141149Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T21:15:28.092384Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
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