Massa de forragem, composição morfológica e química de capim-tanzânia sob diferentes dias de descanso e altura de resíduo pós-pastejo
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2010 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://www.seer.ufu.br/index.php/biosciencejournal/article/view/7046 http://hdl.handle.net/11449/4588 |
Resumo: | The experiment was conducted at UNESP/FCAV, Jaboticabal, SP, with the objective of evaluating the influence of the rest period and height of the residue post-grazing on the dry matter mass, morphologic composition and on the chemical composition of the Tanzania-grass pre-grazing condition, under rotational grazing. The treatments consisted of the combination of two rest periods (25 and 35 days) and two residue height post-grazing (30 and 50 cm), as a complete randomized design in factorial arrangement 2 x 2, with three replications, with the grazing cycles considered as sub plots. The herbage mass of stem, leaves, dead material and the leaf: stem ratio were significantly influenced (P<0.05) by the grazing cycles. The percentage of CP in the leaf and stem and the NDF in the stem, leaf and whole plant were influenced positively (P<0.05) by the grazing cycles. It was observed that the short rest periods associated with the smallest residue height post-grazing presented the best results in terms of herbage mass and chemical characteristics of the herbage. |
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Massa de forragem, composição morfológica e química de capim-tanzânia sob diferentes dias de descanso e altura de resíduo pós-pastejoMass of forage, chemical composition and morphology in tanzania grass on different days of rest and post-grazing residue heightGrazing cyclesMilk cowPanicum maximumRotational grazingThe experiment was conducted at UNESP/FCAV, Jaboticabal, SP, with the objective of evaluating the influence of the rest period and height of the residue post-grazing on the dry matter mass, morphologic composition and on the chemical composition of the Tanzania-grass pre-grazing condition, under rotational grazing. The treatments consisted of the combination of two rest periods (25 and 35 days) and two residue height post-grazing (30 and 50 cm), as a complete randomized design in factorial arrangement 2 x 2, with three replications, with the grazing cycles considered as sub plots. The herbage mass of stem, leaves, dead material and the leaf: stem ratio were significantly influenced (P<0.05) by the grazing cycles. The percentage of CP in the leaf and stem and the NDF in the stem, leaf and whole plant were influenced positively (P<0.05) by the grazing cycles. It was observed that the short rest periods associated with the smallest residue height post-grazing presented the best results in terms of herbage mass and chemical characteristics of the herbage.O experimento foi conduzido no setor de forragicultura da UNESP, Jaboticabal, SP, com os objetivos de avaliar a influência do período de descanso e altura do resíduo pós-pastejo sobre a massa seca de forragem, composição morfológica e sobre a composição química do capim-tanzânia em condição de pré-pastejo, sob pastejo rotativo. Os tratamentos consistiram da combinação de dois períodos de descanso (25 e 35 dias) e duas alturas de resíduo pós-pastejo (30 e 50 cm), segundo um delineamento inteiramente casualizado em arranjo fatorial 2 x 2, com três repetições, sendo os ciclos considerados como subparcelas. A produção de colmo, folha, material morto e a relação folha colmo forma influenciadas significativamente (P<0,05) pelos ciclos de pastejo. A porcentagem de proteína bruta na folha e colmo e a porcentagem de fibra em detergente neutro no colmo, folha e planta interira também foram influenciados positivamente (P<0,05) pelos ciclos de pastejo. Obervou-se que as menores períodos de descanso associados as menores alturas de resíduo pós-pastejo apresentaram as melhores respostas em relação a produção e as características bromatológicas da forragem.Univ Estadual Paulista, FCAV, Jaboticabal, SP, BrazilUniv Estadual Paulista, FCAV, Jaboticabal, SP, BrazilUniversidade Federal de Uberlândia (UFU)Universidade Estadual Paulista (Unesp)Janusckiewicz, Estella Rosseto [UNESP]Magalhaes, Marcela Azevedo [UNESP]Ruggieri, Ana Claudia [UNESP]Reis, Ricardo Andrade [UNESP]2014-05-20T13:18:33Z2014-05-20T13:18:33Z2010-03-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article161-172application/pdfhttp://www.seer.ufu.br/index.php/biosciencejournal/article/view/7046Bioscience Journal. Uberlandia: Universidade Federal de Uberlândia (UFU), v. 26, n. 2, p. 161-172, 2010.1516-3725http://hdl.handle.net/11449/4588WOS:000275944000001WOS000275944000001.pdf8605438226392855Web of Sciencereponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporBioscience Journal0,303info:eu-repo/semantics/openAccess2024-06-07T18:40:38Zoai:repositorio.unesp.br:11449/4588Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T15:39:56.788708Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
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