Blanching of papaya: effect on osmotic dehydration and characterization of the fruit invertase
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Data de Publicação: | 2021 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | eng |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://dx.doi.org/10.1590/0103-8478cr20200725 http://hdl.handle.net/11449/212802 |
Resumo: | This research evaluated the influence of blanching on osmotic dehydration in sucrose solutions of papaya of Formosa cultivar. The characterization of invertase present in the fruits was also done. Blanching possibly caused damages to the cellular structure resulting in higher water loss, sugar gain and, thus, effective diffusion coefficients than fresh papayas during osmotic dehydration. The invertase extracted from papaya pulp presented optimum temperature of 45 °C and optimum pH of 4.8. Considering the low production cost of papaya and the invertase characteristics, the fruit shows to be a potential source for the referred enzyme extraction. |
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Blanching of papaya: effect on osmotic dehydration and characterization of the fruit invertaseBranqueamento de mamão: efeito na desidratação osmótica e caracterização da invertase da frutaCarica papaya L.diffusion coefficientplant invertasesugar compositionCarica papaya L.coeficiente de difusãoinvertase vegetalcomposição de açúcares.This research evaluated the influence of blanching on osmotic dehydration in sucrose solutions of papaya of Formosa cultivar. The characterization of invertase present in the fruits was also done. Blanching possibly caused damages to the cellular structure resulting in higher water loss, sugar gain and, thus, effective diffusion coefficients than fresh papayas during osmotic dehydration. The invertase extracted from papaya pulp presented optimum temperature of 45 °C and optimum pH of 4.8. Considering the low production cost of papaya and the invertase characteristics, the fruit shows to be a potential source for the referred enzyme extraction.O objetivo desse trabalho foi avaliar a influência do branqueamento na desidratação osmótica de mamão Formosa em soluções de sacarose. A caracterização da invertase presente nos frutos também foi realizada. O branqueamento possivelmente danificou a estrutura celular do vegetal resultando em maior perda de água, ganho de açúcar e, consequentemente, maior coeficiente de difusão do que os mamões frescos após a desidratação osmótica. A invertase extraída da polpa do mamão apresentou temperatura ótima de 45 °C e pH ótimo de 4.8. Considerando o baixo custo de produção do mamão e as características da invertase, essa fruta apresenta-se como potencial fonte de extração da enzima.Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)Universidade Tecnológica Federal do Paraná (UTFPR), Campus MedianeiraUniversidade Estadual Paulista (UNESP), Instituto de Biociências, Letras e Ciências Exatas (IBILCE)Universidade Estadual de Maringá (UEM), Campus UmuaramaUniversidade Federal do Paraná (UFPR)Universidade Estadual Paulista (UNESP), Instituto de Biociências, Letras e Ciências Exatas (IBILCE)FAPESP: 07/07586-0 ; 09/00519-0Universidade Federal de Santa MariaUniversidade Tecnológica Federal do Paraná (UTFPR)Universidade Estadual Paulista (Unesp)Universidade Estadual de Maringá (UEM)Universidade Federal do Paraná (UFPR)Garcia, Carolina CastilhoUchidate, Fabio Shindi [UNESP]Silva, Keila De SouzaCovizzi, Luiz GustavoMauro, Maria Aparecida [UNESP]2021-07-14T10:45:23Z2021-07-14T10:45:23Z2021-06-11info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article-application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/0103-8478cr20200725Ciência Rural. Universidade Federal de Santa Maria, v. 51, n. 9, p. -, 2021.1678-4596http://hdl.handle.net/11449/21280210.1590/0103-8478cr20200725S0103-84782021000900753S0103-84782021000900753.pdfSciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPengCiência Ruralinfo:eu-repo/semantics/openAccess2023-11-19T06:12:27Zoai:repositorio.unesp.br:11449/212802Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T18:08:29.715575Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
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