Componentes de produção e morfologia de raízes de mandioca sob diferentes preparos do solo
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Data de Publicação: | 2014 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://dx.doi.org/10.1590/1678-4499.0150 http://hdl.handle.net/11449/114582 |
Resumo: | In order to evaluate the effect of minimum tillage, conventional tillage and no-tillage on yield components and the morphology of roots of sweet cassava cv. IAC 576-70 was conducted a field experiment in randomized blocks design with split plot with six replications. The different tillages: minimum tillage, conventional tillage and no-tillage plots were considered the plots and the evaluation time, in days after planting, were considered the subplots. In this experiment were mensured the number, length, diameter, fresh and dry weight, dry matter content and morphological characteristics of cassava roots at different sampling times. From the results of these assessments it was concluded that the soil tillage influence root diameter, fresh and dry weight, in the early dormancy phase and new period of vegetative growth, the soil tillage did not influence the chronological definition of the yield component as well as the morphology of cassava roots and the yield components of sweet cassava cv. IAC 576-70 are defined in the following order, number of roots, length, diameter, dry matter content, fresh and dry weight. |
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Componentes de produção e morfologia de raízes de mandioca sob diferentes preparos do soloYield components and morphology of cassava roots under different tillageManihot esculentamandioca de mesaplantio convencionalcultivo mínimo e plantio diretoManihot esculentasweet cassavaconventional tillageminimum tillageno tillageIn order to evaluate the effect of minimum tillage, conventional tillage and no-tillage on yield components and the morphology of roots of sweet cassava cv. IAC 576-70 was conducted a field experiment in randomized blocks design with split plot with six replications. The different tillages: minimum tillage, conventional tillage and no-tillage plots were considered the plots and the evaluation time, in days after planting, were considered the subplots. In this experiment were mensured the number, length, diameter, fresh and dry weight, dry matter content and morphological characteristics of cassava roots at different sampling times. From the results of these assessments it was concluded that the soil tillage influence root diameter, fresh and dry weight, in the early dormancy phase and new period of vegetative growth, the soil tillage did not influence the chronological definition of the yield component as well as the morphology of cassava roots and the yield components of sweet cassava cv. IAC 576-70 are defined in the following order, number of roots, length, diameter, dry matter content, fresh and dry weight.Com o objetivo de avaliar o efeito de cultivo mínimo, plantio convencional e plantio direto sobre os componentes de produção e a morfologia das raízes tuberosas de mandioca da cultivar de mesa IAC 576-70, conduziu-se este experimento a campo em delineamento experimental de blocos ao acaso, com parcelas subdivididas com seis repetições. Os preparos do solo, cultivo mínimo, preparo convencional e plantio direto, foram consideradas as parcelas e as épocas de avaliação, em dias após o plantio, foram consideras as subparcelas. Neste experimento foram avaliados o número, comprimento, diâmetro, massas fresca e seca, teor de massa seca e as características morfológicas das raízes de mandioca em diferentes épocas de avaliação. A partir dos resultados dessas avaliações foi possível concluir que o preparo de solo influencia no diâmetro das raízes, nas massas fresca e seca no início das fases de repouso fisiológico e retomada do novo período vegetativo; que o preparo de solo não influencia a definição cronológica dos componentes de produção nem a morfologia de raízes de mandioca; e que os componentes da produção de raízes são definidos no tempo na seguinte ordem: número de raízes, comprimento, diâmetro, teor de massa seca, massas fresca e seca.Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho Faculdade de Ciências Agrárias Departamento de Produção e Melhoramento VegetalUNESP FCA Instituto de BiociênciasUNESP FCA Departamento de HorticulturaInstituto Agronômico Centro de HorticulturaUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho Faculdade de Ciências Agrárias Departamento de Produção e Melhoramento VegetalUNESP FCA Instituto de BiociênciasUNESP FCA Departamento de HorticulturaInstituto Agronômico de CampinasUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Instituto Agronômico (IAC)Gonzales, Priscila Figueiredo [UNESP]Bicudo, Silvio José [UNESP]Moraes-dallaqua, Marina Aparecida [UNESP]Tanamati, Fábio Yomei [UNESP]Aguiar, Eduardo Barreto2015-02-02T12:39:40Z2015-02-02T12:39:40Z2014-12-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article357-364application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/1678-4499.0150Bragantia. Instituto Agronômico de Campinas, v. 73, n. 4, p. 357-364, 2014.0006-8705http://hdl.handle.net/11449/11458210.1590/1678-4499.0150S0006-87052014000400002S0006-87052014000400002.pdfSciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporBragantia0,555info:eu-repo/semantics/openAccess2024-04-30T14:33:01Zoai:repositorio.unesp.br:11449/114582Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T14:24:47.978527Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
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