Eletrólise de resíduos poluidores: I - Efluente de uma indústria liofilizadora de condimentos
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Data de Publicação: | 1998 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
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Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://dx.doi.org/10.1590/S0100-40421998000100004 http://hdl.handle.net/11449/25041 |
Resumo: | Wastewater from a seasoning freeze-drying industry was electrolysed to increase its biodegradability. Stainless-steel electrodes were used at 9.09 A/m², for up to 80 min. Conductivity, pH, biochemical (BOD) and chemical (COD) oxygen demands, Daphnia similis acute toxicity bioassays, and bacteria counting through the plate count agar method were determined after different times of electrolysis. The results (e.g. higher BOD and lower COD) showed that the biodegradability of the wastewater was significantly increased; furthermore, Fe2+ ions liberated by the electrodes cause microorganisms to die and, when oxidised to Fe3+, contribute for the flocculation and sedimentation of solid residues. |
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Eletrólise de resíduos poluidores: I - Efluente de uma indústria liofilizadora de condimentosElectrolysis of polluting wastes: I - Wastewater from a seasoning freeze-drying industryelectrolysisseasoning wastewaterwastewater treatmentWastewater from a seasoning freeze-drying industry was electrolysed to increase its biodegradability. Stainless-steel electrodes were used at 9.09 A/m², for up to 80 min. Conductivity, pH, biochemical (BOD) and chemical (COD) oxygen demands, Daphnia similis acute toxicity bioassays, and bacteria counting through the plate count agar method were determined after different times of electrolysis. The results (e.g. higher BOD and lower COD) showed that the biodegradability of the wastewater was significantly increased; furthermore, Fe2+ ions liberated by the electrodes cause microorganisms to die and, when oxidised to Fe3+, contribute for the flocculation and sedimentation of solid residues.Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho Instituto de Biociências Departamento de Bioquímica e MicrobiologiaUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho Instituto de Geociências e Ciências Exatas Departamento de FísicaUniversidade Federal de São Carlos (UFSCar) Departamento de QuímicaUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho Instituto de Biociências Departamento de Bioquímica e MicrobiologiaUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho Instituto de Geociências e Ciências Exatas Departamento de FísicaSociedade Brasileira de QuímicaUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Universidade Federal de São Carlos (UFSCar)Angelis, Dejanira Franceschi de [UNESP]Corso, Carlos R. [UNESP]Bidoia, Ederio Dino [UNESP]Moraes, Peterson B. [UNESP]Domingos, Roberto N. [UNESP]Rocha-Filho, Romeu C.2013-09-30T18:51:07Z2014-05-20T14:16:47Z2013-09-30T18:51:07Z2014-05-20T14:16:47Z1998-02-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article20-24application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/S0100-40421998000100004Química Nova. Sociedade Brasileira de Química, v. 21, n. 1, p. 20-24, 1998.0100-4042http://hdl.handle.net/11449/2504110.1590/S0100-40421998000100004S0100-40421998000100004S0100-40421998000100004.pdf92203485835600430000-0001-7040-1983SciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporQuímica Nova0.6460,255info:eu-repo/semantics/openAccess2023-11-10T06:14:25Zoai:repositorio.unesp.br:11449/25041Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T17:20:19.663943Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
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