Plasma suíno e ovo inteiro em rações de leitões sobre desempenho na fase inicial e efeito residual até a terminação

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Thomaz, Maria Cristina [UNESP]
Data de Publicação: 2011
Outros Autores: Hannas, Melissa Izabel, Kronka, Rodolfo Nascimento [UNESP], Tucci, Fernanda Marcussi, Scandolera, Antônio João, Loddi, Maria Marta, Budiño, Fábio Enrique Lemos
Tipo de documento: Artigo
Idioma: eng
por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://www.revistas.usp.br/bjvras/article/view/34379
http://hdl.handle.net/11449/72459
Resumo: Were used 64 weaned pigs, distributed in eight treatments: ration with skim milk (SM), three rations with crescent levels of swine plasma (SP), three rations with whole egg (WE) and a ration with high inclusion of soybean meal (SB). Daily weight gain (DWG), daily feed intake (DFI) and feed conversion (FC) were evaluated. The animals that consumed ration SB have the mean of DWG higher that other treatments, and inferior FC, from 35 to 48 days of age. The crescent levels of SP promoted linear reduction in DWG, from 21 to 35, and from 35 to 48 days of age, in DFI from 48 to 138 days of age and linear increased in FC from 21 to 35 of age. Considering the weaned phase until finishing, initial rations can be formulated with SP and WE substituted partially the CP of skim milk in 25 and 45%, respectively.
id UNSP_891ba60b86b3a55bc0518487a6043030
oai_identifier_str oai:repositorio.unesp.br:11449/72459
network_acronym_str UNSP
network_name_str Repositório Institucional da UNESP
repository_id_str 2946
spelling Plasma suíno e ovo inteiro em rações de leitões sobre desempenho na fase inicial e efeito residual até a terminaçãoSwine plasma and whole egg in ration for weaner pigs in performance in initial phase and residual effect until finishing phasePigletsProtein sourcesSkim milkSoybean mealWeight gainAnimaliaGlycine maxSuidaeWere used 64 weaned pigs, distributed in eight treatments: ration with skim milk (SM), three rations with crescent levels of swine plasma (SP), three rations with whole egg (WE) and a ration with high inclusion of soybean meal (SB). Daily weight gain (DWG), daily feed intake (DFI) and feed conversion (FC) were evaluated. The animals that consumed ration SB have the mean of DWG higher that other treatments, and inferior FC, from 35 to 48 days of age. The crescent levels of SP promoted linear reduction in DWG, from 21 to 35, and from 35 to 48 days of age, in DFI from 48 to 138 days of age and linear increased in FC from 21 to 35 of age. Considering the weaned phase until finishing, initial rations can be formulated with SP and WE substituted partially the CP of skim milk in 25 and 45%, respectively.Faculdade de Ciências Agrárias Veterinárias da Universidade Estadual Paulista, Jaboticabal-SPAlltech do Brasil, Curitiba-PRMAPA, Brasília-DFUniversidade Federal do Paraná, Curitiba-PRUniversidade Estadual de Ponta Grossa, Ponta Grossa-PRInstituto de Zootecnia APTA/SAA, Rua Heitor Penteado, 56, Nova Odessa - SP CEP: 13460-000Faculdade de Ciências Agrárias Veterinárias da Universidade Estadual Paulista, Jaboticabal-SPUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Alltech do BrasilMAPAUniversidade Federal do Paraná (UFPR)Universidade Estadual de Ponta Grossa (UEPG)Agência Paulista de Tecnologia dos Agronegócios (APTA)Thomaz, Maria Cristina [UNESP]Hannas, Melissa IzabelKronka, Rodolfo Nascimento [UNESP]Tucci, Fernanda MarcussiScandolera, Antônio JoãoLoddi, Maria MartaBudiño, Fábio Enrique Lemos2014-05-27T11:25:53Z2014-05-27T11:25:53Z2011-05-31info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article79-89application/pdfhttp://www.revistas.usp.br/bjvras/article/view/34379Brazilian Journal of Veterinary Research and Animal Science, v. 48, n. 1, p. 79-89, 2011.1413-95961678-4456http://hdl.handle.net/11449/724592-s2.0-799575777892-s2.0-79957577789.pdf2887188919862331Scopusreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPengporBrazilian Journal of Veterinary Research and Animal Science0,2250,225info:eu-repo/semantics/openAccess2024-06-07T18:40:40Zoai:repositorio.unesp.br:11449/72459Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T16:08:58.831880Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Plasma suíno e ovo inteiro em rações de leitões sobre desempenho na fase inicial e efeito residual até a terminação
Swine plasma and whole egg in ration for weaner pigs in performance in initial phase and residual effect until finishing phase
title Plasma suíno e ovo inteiro em rações de leitões sobre desempenho na fase inicial e efeito residual até a terminação
spellingShingle Plasma suíno e ovo inteiro em rações de leitões sobre desempenho na fase inicial e efeito residual até a terminação
Thomaz, Maria Cristina [UNESP]
Piglets
Protein sources
Skim milk
Soybean meal
Weight gain
Animalia
Glycine max
Suidae
title_short Plasma suíno e ovo inteiro em rações de leitões sobre desempenho na fase inicial e efeito residual até a terminação
title_full Plasma suíno e ovo inteiro em rações de leitões sobre desempenho na fase inicial e efeito residual até a terminação
title_fullStr Plasma suíno e ovo inteiro em rações de leitões sobre desempenho na fase inicial e efeito residual até a terminação
title_full_unstemmed Plasma suíno e ovo inteiro em rações de leitões sobre desempenho na fase inicial e efeito residual até a terminação
title_sort Plasma suíno e ovo inteiro em rações de leitões sobre desempenho na fase inicial e efeito residual até a terminação
author Thomaz, Maria Cristina [UNESP]
author_facet Thomaz, Maria Cristina [UNESP]
Hannas, Melissa Izabel
Kronka, Rodolfo Nascimento [UNESP]
Tucci, Fernanda Marcussi
Scandolera, Antônio João
Loddi, Maria Marta
Budiño, Fábio Enrique Lemos
author_role author
author2 Hannas, Melissa Izabel
Kronka, Rodolfo Nascimento [UNESP]
Tucci, Fernanda Marcussi
Scandolera, Antônio João
Loddi, Maria Marta
Budiño, Fábio Enrique Lemos
author2_role author
author
author
author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Universidade Estadual Paulista (Unesp)
Alltech do Brasil
MAPA
Universidade Federal do Paraná (UFPR)
Universidade Estadual de Ponta Grossa (UEPG)
Agência Paulista de Tecnologia dos Agronegócios (APTA)
dc.contributor.author.fl_str_mv Thomaz, Maria Cristina [UNESP]
Hannas, Melissa Izabel
Kronka, Rodolfo Nascimento [UNESP]
Tucci, Fernanda Marcussi
Scandolera, Antônio João
Loddi, Maria Marta
Budiño, Fábio Enrique Lemos
dc.subject.por.fl_str_mv Piglets
Protein sources
Skim milk
Soybean meal
Weight gain
Animalia
Glycine max
Suidae
topic Piglets
Protein sources
Skim milk
Soybean meal
Weight gain
Animalia
Glycine max
Suidae
description Were used 64 weaned pigs, distributed in eight treatments: ration with skim milk (SM), three rations with crescent levels of swine plasma (SP), three rations with whole egg (WE) and a ration with high inclusion of soybean meal (SB). Daily weight gain (DWG), daily feed intake (DFI) and feed conversion (FC) were evaluated. The animals that consumed ration SB have the mean of DWG higher that other treatments, and inferior FC, from 35 to 48 days of age. The crescent levels of SP promoted linear reduction in DWG, from 21 to 35, and from 35 to 48 days of age, in DFI from 48 to 138 days of age and linear increased in FC from 21 to 35 of age. Considering the weaned phase until finishing, initial rations can be formulated with SP and WE substituted partially the CP of skim milk in 25 and 45%, respectively.
publishDate 2011
dc.date.none.fl_str_mv 2011-05-31
2014-05-27T11:25:53Z
2014-05-27T11:25:53Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://www.revistas.usp.br/bjvras/article/view/34379
Brazilian Journal of Veterinary Research and Animal Science, v. 48, n. 1, p. 79-89, 2011.
1413-9596
1678-4456
http://hdl.handle.net/11449/72459
2-s2.0-79957577789
2-s2.0-79957577789.pdf
2887188919862331
url http://www.revistas.usp.br/bjvras/article/view/34379
http://hdl.handle.net/11449/72459
identifier_str_mv Brazilian Journal of Veterinary Research and Animal Science, v. 48, n. 1, p. 79-89, 2011.
1413-9596
1678-4456
2-s2.0-79957577789
2-s2.0-79957577789.pdf
2887188919862331
dc.language.iso.fl_str_mv eng
por
language eng
por
dc.relation.none.fl_str_mv Brazilian Journal of Veterinary Research and Animal Science
0,225
0,225
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 79-89
application/pdf
dc.source.none.fl_str_mv Scopus
reponame:Repositório Institucional da UNESP
instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron:UNESP
instname_str Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron_str UNESP
institution UNESP
reponame_str Repositório Institucional da UNESP
collection Repositório Institucional da UNESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1808128611031449600