Acúmulo de nutrientes e decomposição do palhiço de cana em função de doses de vinhaça

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Andreotti, Marcelo [UNESP]
Data de Publicação: 2015
Outros Autores: Soria, José Eduardo [UNESP], Costa, Nídia Raquel [UNESP], Gameiro, Roberta de Aquino [UNESP], Rebonatti, Melina Daniel [UNESP]
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://hdl.handle.net/11449/180672
Resumo: Understanding the influence of vinasse application on trash decomposition and its effects on soil chemical attributes and sugar cane culture is essential for the good management of the production system. The objective of this study was to assess the time of decomposition and nutrient cycling of the green ratoon cane’s trash, and their effects on soil fertility and technological components of crops, in terms of vinasse doses. The study was developed in the northwest region of São Paulo State - Brazil, under Eutrophic Ultisol, using the RB855453 variety. The experimental design was randomized blocks with split plot in time. The treatments were composed of four doses of vinasse (0, 50, 100 and 200 m3 ha-1). There was a 20.9% reduction in the amount of crop residue remaining after one year review. The vinasse doses increased the ratoon cane’s yield, without interfering in the raw material quality. The green cane system, in which the trash is deposited on the soil and vinasse application, changes the dynamics of the trash decomposition and modifies the soil fertility, contributing positively to the crop yield.
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spelling Acúmulo de nutrientes e decomposição do palhiço de cana em função de doses de vinhaçaNutrient accumulation and decomposition of sugar cane trash as a function of vinasse dosesSaccharum sppFertigationNutrient cyclingSaccharum sppFertirrigaçãoCiclagem de nutrientesUnderstanding the influence of vinasse application on trash decomposition and its effects on soil chemical attributes and sugar cane culture is essential for the good management of the production system. The objective of this study was to assess the time of decomposition and nutrient cycling of the green ratoon cane’s trash, and their effects on soil fertility and technological components of crops, in terms of vinasse doses. The study was developed in the northwest region of São Paulo State - Brazil, under Eutrophic Ultisol, using the RB855453 variety. The experimental design was randomized blocks with split plot in time. The treatments were composed of four doses of vinasse (0, 50, 100 and 200 m3 ha-1). There was a 20.9% reduction in the amount of crop residue remaining after one year review. The vinasse doses increased the ratoon cane’s yield, without interfering in the raw material quality. The green cane system, in which the trash is deposited on the soil and vinasse application, changes the dynamics of the trash decomposition and modifies the soil fertility, contributing positively to the crop yield.A compreensão sobre a influência da aplicação de vinhaça na decomposição do palhiço e seus efeitos nos atributos químicos do solo e na cultura da cana-de-açúcar é essencial para o bom gerenciamento desse sistema produtivo. Objetivou-se com este estudo avaliar o tempo de decomposição e a ciclagem de nutrientes do palhiço de cana soca (3º ciclo), e seus efeitos sobre os atributos químicos do solo e nas características tecnológicas da cultura, em função de doses de vinhaça. O trabalho foi desenvolvido na região noroeste do estado de São Paulo, sob Argissolo Vermelho Eutrófico, utilizando-se a variedade RB855453. O delineamento experimental utilizado foi o de blocos casualizados com parcelas subdivididas no tempo. Os tratamentos foram constituídos pela aplicação de 4 doses de vinhaça (0, 50, 100 e 200 m 3 ha-1). Houve redução de 20,9% da quantidade de palhiço remanescente durante um ano de avaliação. As doses de vinhaça incrementam a produtividade da cana soca, sem interferir na qualidade da matéria prima. O sistema de cana-crua, em que o palhiço fica depositado sobre o solo e a aplicação de vinhaça, modificam a dinâmica da decomposição do palhiço e alteraram a fertilidade do solo, contribuindo positivamente para a produtividade da cultura.Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)Bolsista de Produtividade CNPq, Departamento de Fitossanidade, Engenharia Rural e Solos FE, Universidade Estadual Paulista – UNESPFE – UNESPBolsista de Produtividade CNPq, Departamento de Fitossanidade, Engenharia Rural e Solos FE, Universidade Estadual Paulista – UNESPFE – UNESPUniversidade Estadual Paulista, Departamento de Fitossanidade, Engenharia Rural e Solos, Faculdade de Engenharia de Ilha SolteiraUniv Federal UberlandiaUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Andreotti, Marcelo [UNESP]Soria, José Eduardo [UNESP]Costa, Nídia Raquel [UNESP]Gameiro, Roberta de Aquino [UNESP]Rebonatti, Melina Daniel [UNESP]2018-12-11T17:24:52Z2015-10-21T13:08:33Z2018-12-11T17:24:52Z2015-10-21T13:08:33Z2015-01-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article563-576application/pdfBioscience Journal, v. 31, n. 2, p. 563-576, 2015.1981-31631516-3725http://hdl.handle.net/11449/18067210.14393/BJ-v31n2a2015-22426WOS:0003504062000262-s2.0-84923266967WOS000350406200026.pdf7000845749315355ScopusWeb of Sciencereponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporBioscience Journal0.4040,303info:eu-repo/semantics/openAccess2024-07-05T18:12:35Zoai:repositorio.unesp.br:11449/180672Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T14:17:44.753399Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
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