Produção e purificação de L (+) ácido lático por Lactobacillus rhammosus utilizando processo de batelada alimentada

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Bernardo, Marcela Piassi [UNESP]
Data de Publicação: 2014
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://hdl.handle.net/11449/110415
Resumo: This work presents study of production of L(+) lactic acid by Lactobacillus rhamnosus B 103 using different fermentative strategies with the aim of increase the production by fed batch fermentation. The study about the purification process of the lactic acid was also made. Optimized medium used was essentially composed of agribusiness residues: 60,00 g/L of lactose from whey (90,00 g/L of total reducing sugars), 45,00 mL/L of corn steep liquor, 1,00 mL/L of Tween 80 and 0,075 g/L of manganese sulfate. Four different kinds of batch fermentation were made: simple batch, constant feed rate fedbatch, pulse fed-batch and pH stat. The kinetic parameters of production and productivity were investigated during this study too. The best fermentation was the pH stat with feed medium containing only whey and corn steep liquor. The production was 143,70 g/L and the productivity for lactic acid in 24, 48 and 96 hours were 2,70; 2,25 and 1,49 g/L/h respectively. For the batch process the production was 57,00 g/L, for pulse fed-batch was 98,90 g/L and for constant feed fed-batch was 80,45 g/L. For extraction and purification of lactic acid different process were studied too: activated carbon, ion exchange, ultrafiltration, nanofiltration and vacuum filtration using activated carbon and celite. The double vacuum filtration using activated carbon and celite was the best process with recovery of lactic acid of 71%, lactic acid and reducing sugars relation of 0,5% and 100% of protein remotion
id UNSP_9868052a07915e5ea8691169d0cd4911
oai_identifier_str oai:repositorio.unesp.br:11449/110415
network_acronym_str UNSP
network_name_str Repositório Institucional da UNESP
repository_id_str 2946
spelling Produção e purificação de L (+) ácido lático por Lactobacillus rhammosus utilizando processo de batelada alimentadaFermentationFermentaçãoAcido latico - PurificaçãoLactobaciloResíduosThis work presents study of production of L(+) lactic acid by Lactobacillus rhamnosus B 103 using different fermentative strategies with the aim of increase the production by fed batch fermentation. The study about the purification process of the lactic acid was also made. Optimized medium used was essentially composed of agribusiness residues: 60,00 g/L of lactose from whey (90,00 g/L of total reducing sugars), 45,00 mL/L of corn steep liquor, 1,00 mL/L of Tween 80 and 0,075 g/L of manganese sulfate. Four different kinds of batch fermentation were made: simple batch, constant feed rate fedbatch, pulse fed-batch and pH stat. The kinetic parameters of production and productivity were investigated during this study too. The best fermentation was the pH stat with feed medium containing only whey and corn steep liquor. The production was 143,70 g/L and the productivity for lactic acid in 24, 48 and 96 hours were 2,70; 2,25 and 1,49 g/L/h respectively. For the batch process the production was 57,00 g/L, for pulse fed-batch was 98,90 g/L and for constant feed fed-batch was 80,45 g/L. For extraction and purification of lactic acid different process were studied too: activated carbon, ion exchange, ultrafiltration, nanofiltration and vacuum filtration using activated carbon and celite. The double vacuum filtration using activated carbon and celite was the best process with recovery of lactic acid of 71%, lactic acid and reducing sugars relation of 0,5% and 100% of protein remotionO presente trabalho apresenta um estudo sobre a produção de L(+) ácido lático por Lactobacillus rhamnosus B 103 utilizando diversas estratégias fermentativas com o objetivo de aumentar a produção. Foram também realizados estudos sobre o processo de purificação do ácido em questão. Foi utilizado o meio otimizado, essencialmente composto por resíduos da agroindústria: 60,00 g/L de lactose de soro de queijo (90,00 g/L de açúcares redutores totais), 45,00 mL/L de água de maceração de milho, 1,00 mL/L de Tween 80 e 0,075 g/L de sulfato de manganês. Foram realizados 4 tipos de fermentações em batelada: batelada simples, batelada alimentada por fluxo constante, batelada alimentada por pulso e batelada alimentada por pH-stat. Foram estudados os parâmetros cinéticos, de produção e produtividade. A fermentação com melhores resultados foi a batelada alimentada por pH stat, quando o meio de alimentação foi composto exclusivamente por resíduos da agroindústria (soro de queijo e água de maceração de milho). A produção foi de 143,70 g/L e a produtividade, para ácido lático, em 24, 48 e 96 horas foram 2,70; 2,25 e 1,49 g/L/h respectivamente. Para a fermentação em batelada a produção foi de 57,00 g/L, para a batelada alimentada por pulso foi de 98,90 g/L e para a batelada alimentada com fluxo constante foi de 80,45 g/L. Para a extração e purificação do ácido lático foram realizados estudos utilizando carvão ativado, troca iônica, nanofiltração e filtração à vácuo utilizando carvão ativado e celite. A dupla filtração à vácuo utilizando carvão ativado e celite apresentou melhor recuperação de ácido lático (71%), relação açúcares redutores/ácido lático de 0,5% e 100% de remoção de proteínasFundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)FAPESP: 11/15805-9Universidade Estadual Paulista (Unesp)Contiero, Jonas [UNESP]Coelho, Luciana Fontes [UNESP]Universidade Estadual Paulista (Unesp)Bernardo, Marcela Piassi [UNESP]2014-11-10T11:09:43Z2014-11-10T11:09:43Z2014-02-21info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesis74 f. : il., tabs.application/pdfBERNARDO, Marcela Piassi. Produção e purificação de L (+) ácido lático por Lactobacillus rhammosus utilizando processo de batelada alimentada. 2014. 74 f. Dissertação - (mestrado) - Universidade Estadual Paulista, Instituto de Biociências de Rio Claro, 2014.http://hdl.handle.net/11449/110415000789737000789737.pdf33004137041P29859154979447005Alephreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporinfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-01-14T06:25:07Zoai:repositorio.unesp.br:11449/110415Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T22:59:44.132735Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Produção e purificação de L (+) ácido lático por Lactobacillus rhammosus utilizando processo de batelada alimentada
title Produção e purificação de L (+) ácido lático por Lactobacillus rhammosus utilizando processo de batelada alimentada
spellingShingle Produção e purificação de L (+) ácido lático por Lactobacillus rhammosus utilizando processo de batelada alimentada
Bernardo, Marcela Piassi [UNESP]
Fermentation
Fermentação
Acido latico - Purificação
Lactobacilo
Resíduos
title_short Produção e purificação de L (+) ácido lático por Lactobacillus rhammosus utilizando processo de batelada alimentada
title_full Produção e purificação de L (+) ácido lático por Lactobacillus rhammosus utilizando processo de batelada alimentada
title_fullStr Produção e purificação de L (+) ácido lático por Lactobacillus rhammosus utilizando processo de batelada alimentada
title_full_unstemmed Produção e purificação de L (+) ácido lático por Lactobacillus rhammosus utilizando processo de batelada alimentada
title_sort Produção e purificação de L (+) ácido lático por Lactobacillus rhammosus utilizando processo de batelada alimentada
author Bernardo, Marcela Piassi [UNESP]
author_facet Bernardo, Marcela Piassi [UNESP]
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Contiero, Jonas [UNESP]
Coelho, Luciana Fontes [UNESP]
Universidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.contributor.author.fl_str_mv Bernardo, Marcela Piassi [UNESP]
dc.subject.por.fl_str_mv Fermentation
Fermentação
Acido latico - Purificação
Lactobacilo
Resíduos
topic Fermentation
Fermentação
Acido latico - Purificação
Lactobacilo
Resíduos
description This work presents study of production of L(+) lactic acid by Lactobacillus rhamnosus B 103 using different fermentative strategies with the aim of increase the production by fed batch fermentation. The study about the purification process of the lactic acid was also made. Optimized medium used was essentially composed of agribusiness residues: 60,00 g/L of lactose from whey (90,00 g/L of total reducing sugars), 45,00 mL/L of corn steep liquor, 1,00 mL/L of Tween 80 and 0,075 g/L of manganese sulfate. Four different kinds of batch fermentation were made: simple batch, constant feed rate fedbatch, pulse fed-batch and pH stat. The kinetic parameters of production and productivity were investigated during this study too. The best fermentation was the pH stat with feed medium containing only whey and corn steep liquor. The production was 143,70 g/L and the productivity for lactic acid in 24, 48 and 96 hours were 2,70; 2,25 and 1,49 g/L/h respectively. For the batch process the production was 57,00 g/L, for pulse fed-batch was 98,90 g/L and for constant feed fed-batch was 80,45 g/L. For extraction and purification of lactic acid different process were studied too: activated carbon, ion exchange, ultrafiltration, nanofiltration and vacuum filtration using activated carbon and celite. The double vacuum filtration using activated carbon and celite was the best process with recovery of lactic acid of 71%, lactic acid and reducing sugars relation of 0,5% and 100% of protein remotion
publishDate 2014
dc.date.none.fl_str_mv 2014-11-10T11:09:43Z
2014-11-10T11:09:43Z
2014-02-21
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/masterThesis
format masterThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv BERNARDO, Marcela Piassi. Produção e purificação de L (+) ácido lático por Lactobacillus rhammosus utilizando processo de batelada alimentada. 2014. 74 f. Dissertação - (mestrado) - Universidade Estadual Paulista, Instituto de Biociências de Rio Claro, 2014.
http://hdl.handle.net/11449/110415
000789737
000789737.pdf
33004137041P2
9859154979447005
identifier_str_mv BERNARDO, Marcela Piassi. Produção e purificação de L (+) ácido lático por Lactobacillus rhammosus utilizando processo de batelada alimentada. 2014. 74 f. Dissertação - (mestrado) - Universidade Estadual Paulista, Instituto de Biociências de Rio Claro, 2014.
000789737
000789737.pdf
33004137041P2
9859154979447005
url http://hdl.handle.net/11449/110415
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 74 f. : il., tabs.
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Estadual Paulista (Unesp)
publisher.none.fl_str_mv Universidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.source.none.fl_str_mv Aleph
reponame:Repositório Institucional da UNESP
instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron:UNESP
instname_str Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron_str UNESP
institution UNESP
reponame_str Repositório Institucional da UNESP
collection Repositório Institucional da UNESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1808129479706411008