Macronutrientes em pepino enxertado em áreas com nematoides de galhas
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2013 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://dx.doi.org/10.5007/2175-7925.2013v26n2p71 http://hdl.handle.net/11449/137549 |
Resumo: | Macronutrients in grafted cucumber in areas with gall nematodes. Grafting is an often recommended technique for cucumber culture in areas infested with gall nematodes. This study aimed to evaluate the content of macronutrients in grafted cucumber in two rootstocks on soil infested with Meloidogyne incognita race 2 or Meloidogyne javanica, since they may decrease the effectiveness of water and nutrient absorption. One evaluated 9 treatments (factorial 3x3: nongrafted hybrid cucumber Tsuyataro, grafted on squash hybrid Shelper or grafted on squash hybrid Excitte Ikki x without inoculation, inoculation with M. incognita or M. javanica), in a randomized blocks design, with 4 replicates and 6 plants per plot. The characteristics evaluated were: macronutrient content at 72 days after transplantation and macronutrient content at the end of the cycle (99 days after transplantation). The nutrient contents evaluated didn’t differ according to the nematode species (with or without inoculation), however, there’re differences with regard to the rootstocks, with higher values of phosphorus and potassium in grafted plants and higher values of magnesium, calcium, and sulfur in nongrafted plants at the end of cycle. |
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Macronutrientes em pepino enxertado em áreas com nematoides de galhasCucumis sativusCucurbita spp.GraftingMeloidogyneMacronutrientsCucumis sativusCucurbita spp.EnxertiaMacronutrientesMeloidogyneMacronutrients in grafted cucumber in areas with gall nematodes. Grafting is an often recommended technique for cucumber culture in areas infested with gall nematodes. This study aimed to evaluate the content of macronutrients in grafted cucumber in two rootstocks on soil infested with Meloidogyne incognita race 2 or Meloidogyne javanica, since they may decrease the effectiveness of water and nutrient absorption. One evaluated 9 treatments (factorial 3x3: nongrafted hybrid cucumber Tsuyataro, grafted on squash hybrid Shelper or grafted on squash hybrid Excitte Ikki x without inoculation, inoculation with M. incognita or M. javanica), in a randomized blocks design, with 4 replicates and 6 plants per plot. The characteristics evaluated were: macronutrient content at 72 days after transplantation and macronutrient content at the end of the cycle (99 days after transplantation). The nutrient contents evaluated didn’t differ according to the nematode species (with or without inoculation), however, there’re differences with regard to the rootstocks, with higher values of phosphorus and potassium in grafted plants and higher values of magnesium, calcium, and sulfur in nongrafted plants at the end of cycle.A enxertia é uma técnica frequentemente recomendada para a cultura do pepino em áreas infestadas com nematoides de galhas. Este trabalho teve como objetivo avaliar o teor de macronutrientes de pepino enxertado em dois porta-enxertos em solo infestado com Meloidogyne incognita raça 2 ou Meloidogyne javanica, pois estes podem reduzir a eficiência na absorção de água e nutrientes. Foram avaliados 9 tratamentos (fatorial 3x3: pepino híbrido Tsuyataro pé-franco, enxertado na abóbora híbrida Shelper ou enxertado em abóbora híbrida Excitte Ikki x sem inoculação, inoculação com M. incognita ou M. javanica), em delineamento com blocos ao acaso, com 4 repetições e 6 plantas por parcela. As características avaliadas foram: teor de macronutrientes aos 72 dias após o transplante e teor de macronutrientes no final do ciclo (99 dias após o transplante). Os teores de nutrientes avaliados não diferem em função das espécies de nematoides (com ou sem inoculação), porém, existem diferenças em relação aos porta-enxertos, com maiores valores de fósforo e potássio nas plantas enxertadas e de magnésio, cálcio e enxofre no pé-franco ao final do ciclo.Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Departamento de Produção Vegetal, Faculdade de Ciências Agronômicas de Botucatu, Botucatu, Fazenda Experiemental Lageado - Rua José Barbosa de Barros, 1.780, CEP 18610-390, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Departamento de Produção Vegetal, Faculdade de Ciências Agronômicas de Botucatu, Botucatu, Fazenda Experiemental Lageado - Rua José Barbosa de Barros, 1.780, CEP 18610-390, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Salata, Ariane [UNESP]Bertolini, Erick Vinicius [UNESP]Magro, Felipe Oliveira [UNESP]Cardoso, Antonio Ismael [UNESP]Wilcken, Silvia Renata Siciliano [UNESP]2016-04-01T18:46:12Z2016-04-01T18:46:12Z2013info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article71-76application/pdfhttp://dx.doi.org/10.5007/2175-7925.2013v26n2p71Biotemas, v. 26, n. 2, p. 71-76, 2013.2175-7925http://hdl.handle.net/11449/13754910.5007/2175-7925.2013v26n2p71ISSN2175-7925-2013-26-02-71-76.pdfCurrículo Lattesreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporBiotemasinfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-04-30T15:57:54Zoai:repositorio.unesp.br:11449/137549Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T19:58:08.277377Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
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