Avaliação da vinhaça líquida em substituição à água na terminação de bovinos em confinamento. 1. Desempenho
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Data de Publicação: | 1993 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4003 http://hdl.handle.net/11449/38101 |
Resumo: | During 90 days 243 finishing feedlot animals from two genetic groups, were weighed every 28 days in a randomized experimental procedure in a 2 x 3 factorial arrangement, with two breeds - Nelore (Nel) and Canchim (Can) - and three treatments: water (A), cane stillage + magnesium oxide (V) and cane stillage + magnesium oxide + sodium bicarbonate (V + B). The diet for all treatments was composed of 70% of corn silage and 30% of chopped sugar cane ad libitum plus 1 kg of ground corn and 1,5 kg of soluble yeast per animal. Results showed higher weight gain (P < 0,01) of the Can group relation to those of Nel, having respectively 1,35 and 1,22 kg/head/day. Both Can and Nel groups showed higher weight gain (P <.01) when fed with V + B, with 1,44 and 1,32 kg/head/day respectively when comparing to the other diets: Can (A) = 1,30; Can (V) = 1,31; Nel (A) = 1,16 and Nel (V) = 1,20 kg/head/day. The diet using V + B has also showed a tendency (.05 <P <.10) of better food conversion thus showing positive effect of cane stillage when associated to the neutralizing compounds of the ruminal pH. |
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Avaliação da vinhaça líquida em substituição à água na terminação de bovinos em confinamento. 1. DesempenhoEvaluation of cane stillage in substitution of water in finishing feedlot .1. performanceGENETIC GROUPSCANCHIMNELOREMAGNESIUM OXIDESODIUM BICARBONATECORN SILAGESUGARCANEDuring 90 days 243 finishing feedlot animals from two genetic groups, were weighed every 28 days in a randomized experimental procedure in a 2 x 3 factorial arrangement, with two breeds - Nelore (Nel) and Canchim (Can) - and three treatments: water (A), cane stillage + magnesium oxide (V) and cane stillage + magnesium oxide + sodium bicarbonate (V + B). The diet for all treatments was composed of 70% of corn silage and 30% of chopped sugar cane ad libitum plus 1 kg of ground corn and 1,5 kg of soluble yeast per animal. Results showed higher weight gain (P < 0,01) of the Can group relation to those of Nel, having respectively 1,35 and 1,22 kg/head/day. Both Can and Nel groups showed higher weight gain (P <.01) when fed with V + B, with 1,44 and 1,32 kg/head/day respectively when comparing to the other diets: Can (A) = 1,30; Can (V) = 1,31; Nel (A) = 1,16 and Nel (V) = 1,20 kg/head/day. The diet using V + B has also showed a tendency (.05 <P <.10) of better food conversion thus showing positive effect of cane stillage when associated to the neutralizing compounds of the ruminal pH.O presente estudo teve por objetivo avaliar o desempenho de bovinos em fase de terminação em confinamento, recebendo vinhaça em substituição à água. Foram utilizados 243 bovinos de dois grupos genéticos, Canchim e Nelore, em um período experimental de 90 dias, com pesagens a cada 28 dias. O delineamento experimental foi o inteiramente aleatorizado, em um fatorial 2 x 3, sendo utilizadas duas raças - Nelore (Nel) e Canchim (Can) - e três tratamentos: água (A), vinhaça + óxido de magnésio (V) e vinhaça + óxido de magnésio + bicarbonato de sódio (V + B). A dieta para todos os tratamentos era composta de 70% de silagem de milho e 30% de cana-de-açúcar picada, ad libitum, acrescida de 1 kg e quirera de milho e 1,5 kg de levedura. Independentemente dos tratamentos, os animais Can revelaram maior ganho de peso (p > 0,01) em relação aos Nel, com 1,35 e 1,22 kg/cab/dia, respectivamente. Considerando-se os tratamentos, ambas as raças apresentaram maior ganho de peso (p > 0,01) no V + B, com 1,44 e 1,32 kg/cab/dia, para Can e Nel, respectivamente, em comparação aos demais: Can (A) = 1,30; Can (V) = 1,31; Nel (A) = 1,16 e Nel (V) = 1,20 kg/cab/dia. O tratamento V + B proporcionou ainda, uma tendência (0,05 < p < 0,10) de melhor conversão alimentar, o que evidencia o efeito positivo da vinhaça, quando associada aos compostos neutralizadores do pH ruminal.UNIV ESTADUAL PAULISTA JULIO MESQUITA FILHO,FMVZ,CAMPUS BOTUCATU,CAIXA POSTAL 502,BR-18618000 BOTUCATU,SP,BRAZILUNIV ESTADUAL PAULISTA JULIO MESQUITA FILHO,FMVZ,CAMPUS BOTUCATU,CAIXA POSTAL 502,BR-18618000 BOTUCATU,SP,BRAZILEmpresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (EMBRAPA)Universidade Estadual Paulista (Unesp)Arrigoni, M. D.Silveira, Antonio Carlos [UNESP]Furlan, L. R.Parre, C.Costa, Ciniro [UNESP]Curi, P. R.2014-05-20T15:28:16Z2014-05-20T15:28:16Z1993-11-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article1333-1340application/pdfhttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4003Pesquisa Agropecuaria Brasileira. Brasilia: Empresa Brasil Pesq Agropec, v. 28, n. 11, p. 1333-1340, 1993.0100-204Xhttp://hdl.handle.net/11449/38101WOS:A1993MV50900015WOSA1993MV50900015.pdf97909982126355630000-0003-1854-2927Web of Sciencereponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporPesquisa Agropecuária Brasileira0.546info:eu-repo/semantics/openAccess2024-09-06T18:55:50Zoai:repositorio.unesp.br:11449/38101Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestrepositoriounesp@unesp.bropendoar:29462024-09-06T18:55:50Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
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