Caracterização química dos géis produzidos pelas bactérias diazotróficas Rhizobium tropici e Mesorhizobium sp.
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Data de Publicação: | 2012 |
Outros Autores: | , , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://dx.doi.org/10.1590/S0100-40422012000400009 http://hdl.handle.net/11449/130390 |
Resumo: | The exopolysaccharides with characteristics of gel produced by Rhizobium tropici (EPS RT) and Mesorhizobium sp (EPS MR) are acidic heteropolysaccharide composed mainly of glucose and galactose in a molar ratio of 4:1 and 5:1 respectively, with traces of mannose (~ 1%). Chemical analysis showed the presence of uronic acid, pyruvate and acetyl-substituents in the structures of both polymers. Experiments of gel permeation chromatography and polyacrylamide gel electrophoresis showed that EPS RT and EPS MR are homogeneous molecules with low grade of polydispersity. The EPS were characterized using spectroscopic techniques of FT-IR, ¹H and 13C-NMR. |
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Caracterização química dos géis produzidos pelas bactérias diazotróficas Rhizobium tropici e Mesorhizobium sp.Chemical characterization of the gels produced by the diazotrophic bacteria Rhizobium tropici and Mesorhizobium sp.Acid exopolysaccharideRhizobium tropiciMesorlazobium sp.The exopolysaccharides with characteristics of gel produced by Rhizobium tropici (EPS RT) and Mesorhizobium sp (EPS MR) are acidic heteropolysaccharide composed mainly of glucose and galactose in a molar ratio of 4:1 and 5:1 respectively, with traces of mannose (~ 1%). Chemical analysis showed the presence of uronic acid, pyruvate and acetyl-substituents in the structures of both polymers. Experiments of gel permeation chromatography and polyacrylamide gel electrophoresis showed that EPS RT and EPS MR are homogeneous molecules with low grade of polydispersity. The EPS were characterized using spectroscopic techniques of FT-IR, ¹H and 13C-NMR.Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)Univ Estadual Paulista, Dept Engn & Tecnol Alimentos, Inst Biociencias Letras & Ciencias Exatas, BR-15054000 Sao Jose do Rio Preto, SP, BrazilUniv Estadual Paulista, Fac Ciencias & Tecnol, Dept Fis Quim & Biol, BR-19060900 Presidente Prudente, SP, BrazilUniv Estadual Paulista, Dept Tecnol, Fac Ciencias Agr & Vet, BR-14884900 Jaboticabal, SP, BrazilUniversidade Federal do Paraná (UFPR), Dept Bioquim & Biol Mol, BR-81531990 Curitiba, Parana, BrazilUniv Estadual Paulista, Dept Engn & Tecnol Alimentos, Inst Biociencias Letras & Ciencias Exatas, BR-15054000 Sao Jose do Rio Preto, SP, BrazilUniv Estadual Paulista, Fac Ciencias & Tecnol, Dept Fis Quim & Biol, BR-19060900 Presidente Prudente, SP, BrazilUniv Estadual Paulista, Dept Tecnol, Fac Ciencias Agr & Vet, BR-14884900 Jaboticabal, SP, BrazilSociedade Brasileira de QuímicaUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Universidade Federal do Paraná (UFPR)Monteiro, Nilson Kobori [UNESP]Aranda-Selverio, Gabriel [UNESP]Exposti, Diego Tadeu Degli [UNESP]Silva, Maria de Lourdes Corradi da [UNESP]Lemos, Eliana Gertrudes Macedo [UNESP]Campanharo, João Carlos [UNESP]Silveira, Joana Léa Meira2014-05-20T14:01:58Z2014-05-20T14:01:58Z2012-01-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article705-708application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/S0100-40422012000400009Quimica Nova. São Paulo: Soc Brasileira Quimica, v. 35, n. 4, p. 705-708, 2012.0100-4042http://hdl.handle.net/11449/13039010.1590/S0100-40422012000400009S0100-40422012000400009WOS:000304226400009S0100-40422012000400009.pdfSciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporQuímica Nova1294690.6460,255info:eu-repo/semantics/openAccess2024-06-19T12:44:06Zoai:repositorio.unesp.br:11449/130390Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T18:37:29.408414Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
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