Produção de farinha instantânea de mandioca: efeito das condições de extrusão sobre as propriedades térmicas e de pasta
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Data de Publicação: | 2009 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://dx.doi.org/10.4025/actascitechnol.v31i2.892 http://hdl.handle.net/11449/17093 |
Resumo: | With the advancement of technology, there is the possibility of introduction of differentiated flours, such as cassava instant flour. This alternative has generated great interest from the cassava processing industries. This study aimed to assess the effect of extrusion temperature, moisture content and screw speed on the thermal and viscosity properties of extruded cassava flour. The results showed significant effects of process parameters on the viscosity properties, with effect of screw speed on cold viscosity, viscosity peak and breakdown. The viscosity peak was influenced by the three parameters of extrusion process. No significant effects of operational conditions were observed on the final viscosity and retrogradation. The thermal properties of extruded cassava flours showed no residual enthalpy of gelatinization. |
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Produção de farinha instantânea de mandioca: efeito das condições de extrusão sobre as propriedades térmicas e de pastaCassava instant flour: effect of extrusion conditions on thermal and viscosity propertiescassavaflourstarchextrusionviscosityWith the advancement of technology, there is the possibility of introduction of differentiated flours, such as cassava instant flour. This alternative has generated great interest from the cassava processing industries. This study aimed to assess the effect of extrusion temperature, moisture content and screw speed on the thermal and viscosity properties of extruded cassava flour. The results showed significant effects of process parameters on the viscosity properties, with effect of screw speed on cold viscosity, viscosity peak and breakdown. The viscosity peak was influenced by the three parameters of extrusion process. No significant effects of operational conditions were observed on the final viscosity and retrogradation. The thermal properties of extruded cassava flours showed no residual enthalpy of gelatinization.Univ Estadual Paulista, Ctr Raizes & Amidos Trop, BR-18610307 São Paulo, BrazilUniv Estadual Paulista, Inst Biociencias, Curso Grad Nutr, BR-18610307 São Paulo, BrazilUniv Estadual Paulista, Dept Engn & Tecnol Alimentos, Inst Biociencias Letras & Ciencias Exatas, BR-18610307 São Paulo, BrazilUniv Estadual Paulista, Dept Bioestat, Inst Biociencias, BR-18610307 São Paulo, BrazilUniv Estadual Paulista, Ctr Raizes & Amidos Trop, BR-18610307 São Paulo, BrazilUniv Estadual Paulista, Inst Biociencias, Curso Grad Nutr, BR-18610307 São Paulo, BrazilUniv Estadual Paulista, Dept Engn & Tecnol Alimentos, Inst Biociencias Letras & Ciencias Exatas, BR-18610307 São Paulo, BrazilUniv Estadual Paulista, Dept Bioestat, Inst Biociencias, BR-18610307 São Paulo, BrazilUniversidade Estadual de Maringá (UEM), Pro-reitoria Pesquisa Pos-graduacaoUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Borges Lustosa, Beatriz Helena [UNESP]Leonel, Magali [UNESP]Leite, Tatiana Dias [UNESP]Landi Franco, Celia Maria [UNESP]Mischan, Martha Maria [UNESP]2014-05-20T13:47:58Z2014-05-20T13:47:58Z2009-01-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article231-238application/pdfhttp://dx.doi.org/10.4025/actascitechnol.v31i2.892Acta Scientiarum-technology. Maringa: Universidade Estadual de Maringá (UEM), Pro-reitoria Pesquisa Pos-graduacao, v. 31, n. 2, p. 231-238, 2009.1806-2563http://hdl.handle.net/11449/1709310.4025/actascitechnol.v31i2.892WOS:000268277200015WOS000268277200015.pdf37399308485491945493452207047677Web of Sciencereponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporActa Scientiarum: Technology0.2310,168info:eu-repo/semantics/openAccess2024-04-12T13:49:39Zoai:repositorio.unesp.br:11449/17093Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T16:00:46.794424Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
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