Caracterização bromatológica de frutos e geleias de amora-preta
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Data de Publicação: | 2015 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452015000100013&lng=pt&nrm=iso&tlng=en http://hdl.handle.net/11449/129254 |
Resumo: | The blackberry fruit is highly perishable and therefore its use is preferentially industrial. However, there is few information in the literature about the effect of products processing made of blackberry. In this study, it was evaluated blackberry fruits and jellies from three different stages of harvest. The aim was the bromatological, quantification of total and soluble pectin and macro and micronutrients from fruits and jellies. The results showed that the blackberry presents a high potential for industrialization since most of the compounds evaluated there were no big changes resulted from the processing. |
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Caracterização bromatológica de frutos e geleias de amora-pretaBromatological characterization of blackberry fruits and jelliesRubus sp.JellyFood processingRubus spGeleiaProcessamento de alimentosThe blackberry fruit is highly perishable and therefore its use is preferentially industrial. However, there is few information in the literature about the effect of products processing made of blackberry. In this study, it was evaluated blackberry fruits and jellies from three different stages of harvest. The aim was the bromatological, quantification of total and soluble pectin and macro and micronutrients from fruits and jellies. The results showed that the blackberry presents a high potential for industrialization since most of the compounds evaluated there were no big changes resulted from the processing.A amora-preta é um fruto de alta perecibilidade e por isso seu aproveitamento é preferencialmente industrial. Entretanto, há pouca informação na literatura a respeito do efeito do processamento de produtos elaborados a partir da amora. Neste trabalho, foram avaliados frutos e geleias em três estádios de colheita diferentes. O objetivo foi realizar a caracterização bromatológica, a quantificação de pectina total e solúvel e de macro e micronutrientes dos frutos e geleias. Os resultados mostraram que a amora-preta apresenta alto potencial para industrialização, pois em grande parte dos compostos avaliados, não houve grandes alterações decorrentes do processamento.Univ Estadual Paulista, Dept Prod Vegetal Hort, Botucatu, SP, BrazilUniv Estadual Paulista, Dept Ciencias Biol, Assis, SP, BrazilFac Eduvale Avare, Avare, SP, BrazilUniv Estadual Paulista, Dept Engn Rural Irrigacao &Drenagem, Botucatu, SP, BrazilUniversidade Estadual Paulista, Departamento de Produção Vegetal – Horticultura - Rua José Barbosa de Barros, nº 1780 – Jardim Paraíso - Botucatu – SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista, Departamento de Ciências Biológicas, Assis-SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista, Departamento de Engenharia Rural -Irrigação e Drenagem -Rua José Barbosa de Barros, nº 1780 – Jardim Paraíso - Botucatu – SP, BrasilSoc Brasileira FruticulturaUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Faculdade Eduvale de AvaréSouza, Angela Vacaro de [UNESP]Rodrigues, Ramon Juliano [UNESP]Gomes, Estevao PerinGomes, Gabriel Perin [UNESP]Vieites, Rogerio Lopes [UNESP]2015-10-21T20:41:56Z2015-10-21T20:41:56Z2015-03-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article13-19application/pdfhttp://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452015000100013&lng=pt&nrm=iso&tlng=enRevista Brasileira De Fruticultura. Jaboticabal Sp: Soc Brasileira Fruticultura, v. 37, n. 1, p. 13-19, 2015.0100-2945http://hdl.handle.net/11449/12925410.1590/0100-2945-037/14S0100-29452015000100013WOS:000355311700002S0100-29452015000100013.pdf48794158823795930000-0002-7699-1344Web of Sciencereponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporRevista Brasileira De Fruticultura0.4750,410info:eu-repo/semantics/openAccess2024-06-13T17:38:42Zoai:repositorio.unesp.br:11449/129254Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestrepositoriounesp@unesp.bropendoar:29462024-06-13T17:38:42Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
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