Doses de potássio em cobertura na produção de frutos de abobrinha italiana

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Araújo, Humberto Sampaio
Data de Publicação: 2013
Outros Autores: Oliveira Júnior, Manoel Xavier de [UNESP], Magro, Felipe Oliveira [UNESP], Cardoso, Antonio Ismael Inacio [UNESP]
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2013000300004&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt
http://hdl.handle.net/11449/141160
Resumo: In order to evaluate the response of the potassium top dressing levels on yield of zucchini, two trials were conducted. The experimental design was randomized blocks with five treatments and four replications. The treatments were five rates of potassium in top dressing levels (0, 50, 100, 200 and 400 kg K O ha-1). It is evaluated the chemical characteristics of soil at the end of cultivation, the height, number of leaves, fresh and dry weight of vegetative parts, total and marked production and the total and marked number of fruits. Data were subjected to analysis of variance and regression to compare the two times of the experiment was performed the statistical analysis together. The growing applications of doses of potassium in top dressing levels resulted in linear increase in potassium content of soil in the fall and spring. There were no significant differences for other traits. The joint analysis showed that the spring characteristics of fresh and dry weight, number of fruits were higher and commercial conditions in relation to autumn, while the number of leaves per plant was higher in autumn. The accumulation of soil organic matter was higher in autumn than in spring. According to the results obtained in the experiments, the doses of potassium used in coverage did not result in productivity gains in the culture of zucchini.
id UNSP_b4c67e07c99e642884647530df3a0ea4
oai_identifier_str oai:repositorio.unesp.br:11449/141160
network_acronym_str UNSP
network_name_str Repositório Institucional da UNESP
repository_id_str 2946
spelling Doses de potássio em cobertura na produção de frutos de abobrinha italianaPotassium top dressing levels on fruit yield of summer squashTop dressing potassium fertilizationCucurbita pepoSustainabilityAdubação potássica em coberturaCucurbita pepoSustentabilidadeIn order to evaluate the response of the potassium top dressing levels on yield of zucchini, two trials were conducted. The experimental design was randomized blocks with five treatments and four replications. The treatments were five rates of potassium in top dressing levels (0, 50, 100, 200 and 400 kg K O ha-1). It is evaluated the chemical characteristics of soil at the end of cultivation, the height, number of leaves, fresh and dry weight of vegetative parts, total and marked production and the total and marked number of fruits. Data were subjected to analysis of variance and regression to compare the two times of the experiment was performed the statistical analysis together. The growing applications of doses of potassium in top dressing levels resulted in linear increase in potassium content of soil in the fall and spring. There were no significant differences for other traits. The joint analysis showed that the spring characteristics of fresh and dry weight, number of fruits were higher and commercial conditions in relation to autumn, while the number of leaves per plant was higher in autumn. The accumulation of soil organic matter was higher in autumn than in spring. According to the results obtained in the experiments, the doses of potassium used in coverage did not result in productivity gains in the culture of zucchini.O objetivo do trabalho foi estudar a influência de doses de potássio em cobertura na produção de frutos de abobrinha italiana, em duas épocas de cultivo. O delineamento experimental utilizado foi o de blocos ao acaso, com cinco doses de potássio em cobertura (0, 50, 100, 200 e 400 kg K O ha-1) e quatro repetições. Foram avaliadas as características químicas do solo ao final do cultivo, a altura, o número de folhas, a massa fresca e seca da parte vegetativa, a produção total e comercial e o número de frutos totais e comerciais. Os dados foram submetidos à análise de variância e de regressão. Para comparação entre as duas épocas de experimentação foi realizada a análise estatística conjunta. As aplicações crescentes de doses de potássio em cobertura resultaram em aumento linear no teor de potássio do solo no outono e na primavera. Não foram observadas diferenças significativas para as outras características avaliadas. A análise conjunta mostrou que na primavera as características de massa fresca e seca, número de frutos total e comercial foram superiores em relação às condições de outono, enquanto que o número de folhas por planta foi superior no outono. O acúmulo de matéria orgânica no solo foi maior no outono que na primavera. Para as condições destes experimentos, as doses de potássio utilizadas em cobertura não resultaram em ganhos de produtividade na cultura de abobrinha italiana.Universidade Estadual Paulista, Departamento de Produção e Melhoramento Vegetal, Faculdade de Ciências Agronômicas de BotucatuUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Araújo, Humberto SampaioOliveira Júnior, Manoel Xavier de [UNESP]Magro, Felipe Oliveira [UNESP]Cardoso, Antonio Ismael Inacio [UNESP]2016-07-07T12:37:07Z2016-07-07T12:37:07Z2013info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article303-309application/pdfhttp://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2013000300004&lng=pt&nrm=iso&tlng=ptRevista de Ciências Agrárias, v. 36, n. 3, p. 303-309, 2013.0871-018Xhttp://hdl.handle.net/11449/141160ISSN0871-018X-2013-36-03-303-309.pdfCurrículo Lattesreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporRevista de Ciências Agráriasinfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-04-30T15:59:54Zoai:repositorio.unesp.br:11449/141160Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T23:38:01.667621Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Doses de potássio em cobertura na produção de frutos de abobrinha italiana
Potassium top dressing levels on fruit yield of summer squash
title Doses de potássio em cobertura na produção de frutos de abobrinha italiana
spellingShingle Doses de potássio em cobertura na produção de frutos de abobrinha italiana
Araújo, Humberto Sampaio
Top dressing potassium fertilization
Cucurbita pepo
Sustainability
Adubação potássica em cobertura
Cucurbita pepo
Sustentabilidade
title_short Doses de potássio em cobertura na produção de frutos de abobrinha italiana
title_full Doses de potássio em cobertura na produção de frutos de abobrinha italiana
title_fullStr Doses de potássio em cobertura na produção de frutos de abobrinha italiana
title_full_unstemmed Doses de potássio em cobertura na produção de frutos de abobrinha italiana
title_sort Doses de potássio em cobertura na produção de frutos de abobrinha italiana
author Araújo, Humberto Sampaio
author_facet Araújo, Humberto Sampaio
Oliveira Júnior, Manoel Xavier de [UNESP]
Magro, Felipe Oliveira [UNESP]
Cardoso, Antonio Ismael Inacio [UNESP]
author_role author
author2 Oliveira Júnior, Manoel Xavier de [UNESP]
Magro, Felipe Oliveira [UNESP]
Cardoso, Antonio Ismael Inacio [UNESP]
author2_role author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Universidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.contributor.author.fl_str_mv Araújo, Humberto Sampaio
Oliveira Júnior, Manoel Xavier de [UNESP]
Magro, Felipe Oliveira [UNESP]
Cardoso, Antonio Ismael Inacio [UNESP]
dc.subject.por.fl_str_mv Top dressing potassium fertilization
Cucurbita pepo
Sustainability
Adubação potássica em cobertura
Cucurbita pepo
Sustentabilidade
topic Top dressing potassium fertilization
Cucurbita pepo
Sustainability
Adubação potássica em cobertura
Cucurbita pepo
Sustentabilidade
description In order to evaluate the response of the potassium top dressing levels on yield of zucchini, two trials were conducted. The experimental design was randomized blocks with five treatments and four replications. The treatments were five rates of potassium in top dressing levels (0, 50, 100, 200 and 400 kg K O ha-1). It is evaluated the chemical characteristics of soil at the end of cultivation, the height, number of leaves, fresh and dry weight of vegetative parts, total and marked production and the total and marked number of fruits. Data were subjected to analysis of variance and regression to compare the two times of the experiment was performed the statistical analysis together. The growing applications of doses of potassium in top dressing levels resulted in linear increase in potassium content of soil in the fall and spring. There were no significant differences for other traits. The joint analysis showed that the spring characteristics of fresh and dry weight, number of fruits were higher and commercial conditions in relation to autumn, while the number of leaves per plant was higher in autumn. The accumulation of soil organic matter was higher in autumn than in spring. According to the results obtained in the experiments, the doses of potassium used in coverage did not result in productivity gains in the culture of zucchini.
publishDate 2013
dc.date.none.fl_str_mv 2013
2016-07-07T12:37:07Z
2016-07-07T12:37:07Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2013000300004&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt
Revista de Ciências Agrárias, v. 36, n. 3, p. 303-309, 2013.
0871-018X
http://hdl.handle.net/11449/141160
ISSN0871-018X-2013-36-03-303-309.pdf
url http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2013000300004&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt
http://hdl.handle.net/11449/141160
identifier_str_mv Revista de Ciências Agrárias, v. 36, n. 3, p. 303-309, 2013.
0871-018X
ISSN0871-018X-2013-36-03-303-309.pdf
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Revista de Ciências Agrárias
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 303-309
application/pdf
dc.source.none.fl_str_mv Currículo Lattes
reponame:Repositório Institucional da UNESP
instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron:UNESP
instname_str Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron_str UNESP
institution UNESP
reponame_str Repositório Institucional da UNESP
collection Repositório Institucional da UNESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1808129538191785984