Avaliação da atividade antimicrobiana de extratos vegetais
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Data de Publicação: | 2005 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://dx.doi.org/10.1590/S0102-695X2005000400010 http://hdl.handle.net/11449/211392 |
Resumo: | In the last decades, innumerable efforts have been directed to confer to the plants its real value in the therapy. The aim of this study was to evaluate the antimicrobial activity of dry extracts of Artemisia absinthium L. (wormwood), Mentha pulegium L. (poejo), Punica granatum L. (pomegranate), Xanthosema violaceum Schott(taro) and Syzygium cuminii L. (jambolan). To evaluate the antimicrobial activity the diffusion test in agar was carried through, with 15 different microorganisms, using discs impregnated with aqueous dispersions of the vegetal extracts. For those extracts that had presented inhibitory activity, the calculation of Minimum Inhibitory Concentration was carried out (CIM). The results had shown that the extracts of X. violaceum and S. cuminii had inhibited 8 and 6 bacteria, respectively. What leads to the conclusion that the extracts of X. violaceum and S. cuminii are capable to inhibit the microbial growth. |
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Avaliação da atividade antimicrobiana de extratos vegetaisEvaluation of the antimicrobial activity of vegetal extractsArtemisia absinthiumMentha pulegiumPunica granatumSyzygium cuminiiXanthosema violaceumantimicrobial activityArtemisia absinthiumMentha pulegiumPunica granatumSyzygium cuminiiXanthosema violaceumatividade antimicrobianaIn the last decades, innumerable efforts have been directed to confer to the plants its real value in the therapy. The aim of this study was to evaluate the antimicrobial activity of dry extracts of Artemisia absinthium L. (wormwood), Mentha pulegium L. (poejo), Punica granatum L. (pomegranate), Xanthosema violaceum Schott(taro) and Syzygium cuminii L. (jambolan). To evaluate the antimicrobial activity the diffusion test in agar was carried through, with 15 different microorganisms, using discs impregnated with aqueous dispersions of the vegetal extracts. For those extracts that had presented inhibitory activity, the calculation of Minimum Inhibitory Concentration was carried out (CIM). The results had shown that the extracts of X. violaceum and S. cuminii had inhibited 8 and 6 bacteria, respectively. What leads to the conclusion that the extracts of X. violaceum and S. cuminii are capable to inhibit the microbial growth.Especialmente nas últimas décadas, inúmeros esforços têm sido dirigidos para conferir às plantas seu real papel e valor na terapia. Neste estudo foi avaliada a atividade antimicrobiana de extratos secos de Artemisia absinthium L. (losna), Mentha pulegium L. (poejo), Punica granatum L. (romã), Xanthosema violaceum Schott (taioba) e Syzygium cuminii L. (jambolão). Para avaliar a atividade antimicrobiana foi realizado o teste de difusão em ágar, com 15 diferentes microrganismos, utilizando discos impregnados com as dispersões aquosas dos extratos vegetais. A Concentração Inibitória Mínima (CIM) foi determinada para os extratos que apresentaram atividade inibitória. Os resultados mostraram que os extratos de X. violaceum e S. cuminii inibiram, respectivamente, 8 e 6 bactérias. Conclui-se que os extratos de X. violaceum e S. cuminii são capazes de inibir expressivamente o crescimento microbiano.Universidade Metodista de Piracicaba, Faculdade de Ciências da SaúdeUniversidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências FarmacêuticasUniversidade de São Paulo, Faculdade de Ciências Farmacêuticas de Ribeirão PretoUniversidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências FarmacêuticasSociedade Brasileira de FarmacognosiaUniversidade Metodista de PiracicabaUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Universidade de São Paulo (USP)Michelin, D.c. [UNESP]Moreschi, P.e.Lima, A.c. [UNESP]Nascimento, G.g.f.Paganelli, M.o.Chaud, M.v.2021-07-14T10:23:39Z2021-07-14T10:23:39Z2005-12info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article316-320application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/S0102-695X2005000400010Revista Brasileira de Farmacognosia. Curitiba, PR, Brazil: Sociedade Brasileira de Farmacognosia, v. 15, n. 4, p. 316-320, 2005.0102-695X1981-528Xhttp://hdl.handle.net/11449/21139210.1590/S0102-695X2005000400010S0102-695X2005000400010S0102-695X2005000400010.pdfSciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporRevista Brasileira de Farmacognosiainfo:eu-repo/semantics/openAccess2023-11-14T06:08:43Zoai:repositorio.unesp.br:11449/211392Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462023-11-14T06:08:43Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
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