Avaliação do efeito da paralisação da aeração no tratamento biológico aeróbio da água residuária da indústria de farinha de mandioca

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Bueno, Gisele Ferreira [UNESP]
Data de Publicação: 2012
Outros Autores: Bianchi, Vanildo Luiz Del [UNESP]
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://www.deag.ufcg.edu.br/rbpa/rev143.html
http://hdl.handle.net/11449/122717
Resumo: The cassava wastewater, generated during the cassava processing, is a pollutant and toxic waste. This study compared the efficiency of the cassava wastewater treatment in three batch aerobic systems with a ru1nning time of 24 hours, and aeration stoppage of 12h with 2,500, 6,000 and 10,000 mg COD L-1 . The systems were evaluated for COD, pH, SVI and F/M. The results showed that the reactor with aeration stoppage for 12 hours, with 2,500 mg COD L-1 , presented the best reduction in a process with considerable energy consumption saving compared to traditional continuous systems.
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