Exigência térmica e produtividade da amoreira-preta em função das épocas de poda

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Segantini, Daniela Mota [UNESP]
Data de Publicação: 2014
Outros Autores: Leonel, Sarita [UNESP], Cunha, Antonio Ribeiro Da [UNESP], Ferraz, Rafael Augusto [UNESP], Ripardo, Ana Karolina Da Silva [UNESP]
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://dx.doi.org/10.1590/0100-2945-295/13
http://hdl.handle.net/11449/114587
Resumo: November and February are the harvest season for blackberry at the southern states of Brazil, where is the largest cultivation area in the country. It is Known that the fruit offered outside the harvest season has higher prices, so the present study aimed to stagger the harvest season for blackberry, by performing the winter pruning at different time, taking into account the number of hours exposed to cold temperatures and accumulated degree-days. This study was conducted at the Fazenda Experimental São Manuel, at São Manuel-SP. It was used blackberry plants cv. Tupy, 3 years old, conducted in 4 main stems in espalier in T, with 1.2 meters high. The experimental design was a 2x5 factorial arrangement, with two cropping systems (irrigated and non-irrigated) and 5 treatments (pruning times: 05/20, 06/26, 07/24, 08/23 and 09/26) with blocks repetitions. Irrigation did not alter the cycle of blackberry, but resulted in higher productivity independent of pruning time. The higher the number of chilling hours accumulated, the lower the cycle and the need for day-degrees of the blackberry 'Tupy'. The winter pruning held on 05/20 provided the highest blackberry harvest in mid-September, at São Manuel - SP.
id UNSP_cbae0809e34df76eab4343a127669797
oai_identifier_str oai:repositorio.unesp.br:11449/114587
network_acronym_str UNSP
network_name_str Repositório Institucional da UNESP
repository_id_str 2946
spelling Exigência térmica e produtividade da amoreira-preta em função das épocas de podaThermal requirement and productivity in blackberry-function times of pruningRubus spproduçãograus-diacicloqualidadeRubus spproductivityday-degreescyclequalityNovember and February are the harvest season for blackberry at the southern states of Brazil, where is the largest cultivation area in the country. It is Known that the fruit offered outside the harvest season has higher prices, so the present study aimed to stagger the harvest season for blackberry, by performing the winter pruning at different time, taking into account the number of hours exposed to cold temperatures and accumulated degree-days. This study was conducted at the Fazenda Experimental São Manuel, at São Manuel-SP. It was used blackberry plants cv. Tupy, 3 years old, conducted in 4 main stems in espalier in T, with 1.2 meters high. The experimental design was a 2x5 factorial arrangement, with two cropping systems (irrigated and non-irrigated) and 5 treatments (pruning times: 05/20, 06/26, 07/24, 08/23 and 09/26) with blocks repetitions. Irrigation did not alter the cycle of blackberry, but resulted in higher productivity independent of pruning time. The higher the number of chilling hours accumulated, the lower the cycle and the need for day-degrees of the blackberry 'Tupy'. The winter pruning held on 05/20 provided the highest blackberry harvest in mid-September, at São Manuel - SP.O período de colheita de amora-preta ocorre de novembro a fevereiro nos estados do Sul do Brasil, onde se concentra a maior área de cultivo do País. Sabendo-se que frutas ofertadas fora do pico da safra possuem preços mais vantajosos, objetivou-se escalonar a colheita da amoreira-preta através da realização da poda hibernal em diferentes épocas, levando-se em conta o número de horas de frio e os grausdia acumulados. O presente trabalho foi conduzido na Fazenda Experimental São Manuel, no município de São Manuel-SP. Foram utilizadas plantas de amoreira-preta Tupy, de 3 anos de idade, conduzidas em 4 hastes principais, em espaldeira em T, com 1,2 metro de altura. O delineamento experimental utilizado foi o esquema fatorial 2x5, constando de 2 sistemas de cultivo (não irrigado e irrigado) e de 5 tratamentos (épocas de poda: 20-05, 26-06, 24-07, 23-08 e 26-09), com repetições em blocos. A irrigação não alterou a duração do ciclo da amoreira-preta, mas proporcionou aumento na produtividade, independentemente das épocas de poda. Quanto maior o número de horas de frio acumulado, menor o ciclo e menor a necessidade em graus-dia da amoreira-preta 'Tupy'. A poda hibernal realizada em 20-05 proporcionou um pico de colheita de amora-preta em meados de setembro, em São Manuel - SP.Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)UNESP FCA curso de HorticulturaUNESP FCA Departamento de HorticulturaUNESP FCA curso de HorticulturaUNESP FCA Departamento de HorticulturaSociedade Brasileira de FruticulturaUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Segantini, Daniela Mota [UNESP]Leonel, Sarita [UNESP]Cunha, Antonio Ribeiro Da [UNESP]Ferraz, Rafael Augusto [UNESP]Ripardo, Ana Karolina Da Silva [UNESP]2015-02-02T12:39:40Z2015-02-02T12:39:40Z2014-09-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article568-575application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/0100-2945-295/13Revista Brasileira de Fruticultura. Sociedade Brasileira de Fruticultura, v. 36, n. 3, p. 568-575, 2014.0100-2945http://hdl.handle.net/11449/11458710.1590/0100-2945-295/13S0100-29452014000300008S0100-29452014000300008.pdf7493261433527075SciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporRevista Brasileira de Fruticultura0.4750,410info:eu-repo/semantics/openAccess2024-04-30T14:33:43Zoai:repositorio.unesp.br:11449/114587Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T18:21:15.252417Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Exigência térmica e produtividade da amoreira-preta em função das épocas de poda
Thermal requirement and productivity in blackberry-function times of pruning
title Exigência térmica e produtividade da amoreira-preta em função das épocas de poda
spellingShingle Exigência térmica e produtividade da amoreira-preta em função das épocas de poda
Segantini, Daniela Mota [UNESP]
Rubus sp
produção
graus-dia
ciclo
qualidade
Rubus sp
productivity
day-degrees
cycle
quality
title_short Exigência térmica e produtividade da amoreira-preta em função das épocas de poda
title_full Exigência térmica e produtividade da amoreira-preta em função das épocas de poda
title_fullStr Exigência térmica e produtividade da amoreira-preta em função das épocas de poda
title_full_unstemmed Exigência térmica e produtividade da amoreira-preta em função das épocas de poda
title_sort Exigência térmica e produtividade da amoreira-preta em função das épocas de poda
author Segantini, Daniela Mota [UNESP]
author_facet Segantini, Daniela Mota [UNESP]
Leonel, Sarita [UNESP]
Cunha, Antonio Ribeiro Da [UNESP]
Ferraz, Rafael Augusto [UNESP]
Ripardo, Ana Karolina Da Silva [UNESP]
author_role author
author2 Leonel, Sarita [UNESP]
Cunha, Antonio Ribeiro Da [UNESP]
Ferraz, Rafael Augusto [UNESP]
Ripardo, Ana Karolina Da Silva [UNESP]
author2_role author
author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Universidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.contributor.author.fl_str_mv Segantini, Daniela Mota [UNESP]
Leonel, Sarita [UNESP]
Cunha, Antonio Ribeiro Da [UNESP]
Ferraz, Rafael Augusto [UNESP]
Ripardo, Ana Karolina Da Silva [UNESP]
dc.subject.por.fl_str_mv Rubus sp
produção
graus-dia
ciclo
qualidade
Rubus sp
productivity
day-degrees
cycle
quality
topic Rubus sp
produção
graus-dia
ciclo
qualidade
Rubus sp
productivity
day-degrees
cycle
quality
description November and February are the harvest season for blackberry at the southern states of Brazil, where is the largest cultivation area in the country. It is Known that the fruit offered outside the harvest season has higher prices, so the present study aimed to stagger the harvest season for blackberry, by performing the winter pruning at different time, taking into account the number of hours exposed to cold temperatures and accumulated degree-days. This study was conducted at the Fazenda Experimental São Manuel, at São Manuel-SP. It was used blackberry plants cv. Tupy, 3 years old, conducted in 4 main stems in espalier in T, with 1.2 meters high. The experimental design was a 2x5 factorial arrangement, with two cropping systems (irrigated and non-irrigated) and 5 treatments (pruning times: 05/20, 06/26, 07/24, 08/23 and 09/26) with blocks repetitions. Irrigation did not alter the cycle of blackberry, but resulted in higher productivity independent of pruning time. The higher the number of chilling hours accumulated, the lower the cycle and the need for day-degrees of the blackberry 'Tupy'. The winter pruning held on 05/20 provided the highest blackberry harvest in mid-September, at São Manuel - SP.
publishDate 2014
dc.date.none.fl_str_mv 2014-09-01
2015-02-02T12:39:40Z
2015-02-02T12:39:40Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://dx.doi.org/10.1590/0100-2945-295/13
Revista Brasileira de Fruticultura. Sociedade Brasileira de Fruticultura, v. 36, n. 3, p. 568-575, 2014.
0100-2945
http://hdl.handle.net/11449/114587
10.1590/0100-2945-295/13
S0100-29452014000300008
S0100-29452014000300008.pdf
7493261433527075
url http://dx.doi.org/10.1590/0100-2945-295/13
http://hdl.handle.net/11449/114587
identifier_str_mv Revista Brasileira de Fruticultura. Sociedade Brasileira de Fruticultura, v. 36, n. 3, p. 568-575, 2014.
0100-2945
10.1590/0100-2945-295/13
S0100-29452014000300008
S0100-29452014000300008.pdf
7493261433527075
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Revista Brasileira de Fruticultura
0.475
0,410
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 568-575
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Sociedade Brasileira de Fruticultura
publisher.none.fl_str_mv Sociedade Brasileira de Fruticultura
dc.source.none.fl_str_mv SciELO
reponame:Repositório Institucional da UNESP
instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron:UNESP
instname_str Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron_str UNESP
institution UNESP
reponame_str Repositório Institucional da UNESP
collection Repositório Institucional da UNESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1808128924278849536