Substituição de monensina sódica por bicarbonato de sódio em dietas de novilhas confinadas
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Data de Publicação: | 2013 |
Outros Autores: | , , , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://dx.doi.org/10.1590/S0102-09352013000400030 http://hdl.handle.net/11449/109502 |
Resumo: | The effects of replacing monensin with sodium bicarbonate in diets for confined heifers on weight gain (WG), dry matter intake (DMI), feed:gain ratio (FGR) and rumen fermentation parameters were evaluated. Fifity six heifers were utilized (Santa Gertrudis x Braunvieh). Diets were formulated with two levels of concentrate (50% and 80% concentrate) with sodium monensin or sodium bicarbonate. The DMI was higest in heifers with an intake of 80% concentrate. There was not difference when the same concentrate levels were evaluated in relation to the DMI. The heifers at 80% concentrate showed highest WG. There was no significant difference in relation to WG between monensin and bicarbonate treatments and levels concentrate proportions. There were significant effects regarding FGR between treatments. The heifers on 80% concentrate showed lowest FGR. In the evaluation of N-NH3, the highest values were observed, on the whole, at 80:20 diets in relation to 50:50 diets. In the additive use, the monensin on 80:20 diets promoted the highest values of N-NH3 at 1 for 9 hours after feed intake. In the values of ruminal pH, the bicarbonate increased the values on 50:50 at 6 for18 hours after feed intake, in relation to the 80:20 diet. In this case, it was concluded that the use of sodium bicarbonate in diets for confined finishing heifers is a viable option for the replacement of monensin sodium. |
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Substituição de monensina sódica por bicarbonato de sódio em dietas de novilhas confinadasEvaluation of the replacement of Monensin with Sodium Bicarbonate in diets for confined bovinesBeef cattlePerformancebufferFeedlotIonophoreBovinos de corteDesempenhoFermentação ruminalIonóforoThe effects of replacing monensin with sodium bicarbonate in diets for confined heifers on weight gain (WG), dry matter intake (DMI), feed:gain ratio (FGR) and rumen fermentation parameters were evaluated. Fifity six heifers were utilized (Santa Gertrudis x Braunvieh). Diets were formulated with two levels of concentrate (50% and 80% concentrate) with sodium monensin or sodium bicarbonate. The DMI was higest in heifers with an intake of 80% concentrate. There was not difference when the same concentrate levels were evaluated in relation to the DMI. The heifers at 80% concentrate showed highest WG. There was no significant difference in relation to WG between monensin and bicarbonate treatments and levels concentrate proportions. There were significant effects regarding FGR between treatments. The heifers on 80% concentrate showed lowest FGR. In the evaluation of N-NH3, the highest values were observed, on the whole, at 80:20 diets in relation to 50:50 diets. In the additive use, the monensin on 80:20 diets promoted the highest values of N-NH3 at 1 for 9 hours after feed intake. In the values of ruminal pH, the bicarbonate increased the values on 50:50 at 6 for18 hours after feed intake, in relation to the 80:20 diet. In this case, it was concluded that the use of sodium bicarbonate in diets for confined finishing heifers is a viable option for the replacement of monensin sodium.Avaliaram-se os efeitos da substituição da monensina sódica pelo bicarbonato de sódio em dietas de novilhas em confinamento em relação ao desempenho animal, à conversão alimentar e ao parâmetro de fermentação ruminal. Foram utilizadas 56 novilhas mestiças, confinadas por 112 dias, submetidas a dietas com duas porcentagens de concentrado, 50% e 80% da matéria seca, com adição de monensina sódica ou bicarbonato de sódio, em fatorial 2x2. O volumoso utilizado para compor as dietas testadas foi composto de silagem de milho e cana-de-açúcar na proporção de 60:40, respectivamente. O nitrogênio amoniacal foi maior nos animais alimentos com dietas com alto grão. A monensina, na dieta 80:20, proporcionou maiores valores de nitrogênio amoniacal, uma e nove horas após o consumo da ração. O uso de bicarbonato promoveu os maiores valores de pH ruminal na dieta com 50% de concentrado, de seis a 18 horas após o consumo. Não houve efeito do aditivo sobre o desempenho animal. A alta inclusão de grãos na dieta propiciou aumento do desempenho animal e da eficiência alimentar. Conclui-se que o uso de bicarbonato de sódio em dietas para terminação de animais em confinamento é uma opção viável em substituição à monensina sódica para a manipulação da fermentação ruminal.Unesp FCAVUnicasteloUniversidade Federal de LavrasBellman Nutrição AnimalUnesp FCAVUniversidade Federal de Minas Gerais (UFMG), Escola de VeterináriaUniversidade Estadual Paulista (Unesp)UnicasteloUniversidade Federal de Lavras (UFLA)Bellman Nutrição AnimalOliveira, A.p. [UNESP]Reis, R.a. [UNESP]Bertipaglia, L.m.a.Melo, G.m.p.Berchielli, Telma Teresinha [UNESP]Oliveira, J.a. [UNESP]Casagrande, D.r.Balsalobre, M.a.a.2014-09-30T18:18:24Z2014-09-30T18:18:24Z2013-08-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article1149-1157application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/S0102-09352013000400030Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia. Universidade Federal de Minas Gerais, Escola de Veterinária, v. 65, n. 4, p. 1149-1157, 2013.0102-0935http://hdl.handle.net/11449/10950210.1590/S0102-09352013000400030S0102-09352013000400030WOS:000324292900030S0102-09352013000400030.pdf86054382263928555317385915649516SciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporArquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia0.2860,248info:eu-repo/semantics/openAccess2024-06-07T18:44:43Zoai:repositorio.unesp.br:11449/109502Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T23:05:27.297746Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
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