Desempenho agronômico e qualidade dos frutos de bananeiras 'prata anã' e 'maçã' submetidas à adubação fosfatada

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Bolfarini, Ana Carolina Batista [UNESP]
Data de Publicação: 2015
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://hdl.handle.net/11449/126444
http://www.athena.biblioteca.unesp.br/exlibris/bd/cathedra/20-07-2015/000842453.pdf
Resumo: This study aimed to evaluate the influence of phosphorus levels on vegetative growth, the duration of the cycle, production and fruit quality of banana 'Prata Anã' and 'Maçã' at conditions of São Manuel-SP. The first agricultural cycle of the cultivars was evaluated separately. The experiment was conducted in a completely randomized design with six treatments (0, 40, 60, 80, 100 and 120 kg P2O5 ha-1) and seven repetitions. For post-harvest analysis were used five replicates per treatment. At the time of inflorescence emission of cultivars, the vegetative growth was evaluated. Also were determined the production cycle length of the plants and agronomic performance. The physico-chemical and chemical characteristics of green fruits evaluated were moisture content, dry matter, total sugar, reducing sugar, starch, macro and micronutrients. At the ripe banana were determined firmness, peel color, pH, titratable acidity, soluble solids, maturation index (Ratio) and reducing sugars. In 'Prata Anã' banana the best agronomic performance was achieved with doses above the recommended for cultivation in the state of São Paulo, 40 kg ha-1 P2O5, while the cv. Maçã optimal doses were similar to the recommendation. In green fruit cv. Prata Anã, the greater the amount of phosphate fertilizer, the higher the calcium and phosphorus contents. For potassium and sulfur there was a quadratic increase as a function of increasing doses of P2O5, reaching maximum values at doses of 56 and 38 kg ha-1 P2O5, respectively. Regarding the content of micronutrients, only iron was changed. Green fruits of 'Maçã' banana shown a quadratic variation in the reducing sugar content, the maximum values reached at the dose of 47 kg ha-1 P2O5. However, the P has no effect in the moisture content, dry matter, total sugar and starch. The content of phosphorus, calcium and magnesium in fruits increased up to doses ...
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The physico-chemical and chemical characteristics of green fruits evaluated were moisture content, dry matter, total sugar, reducing sugar, starch, macro and micronutrients. At the ripe banana were determined firmness, peel color, pH, titratable acidity, soluble solids, maturation index (Ratio) and reducing sugars. In 'Prata Anã' banana the best agronomic performance was achieved with doses above the recommended for cultivation in the state of São Paulo, 40 kg ha-1 P2O5, while the cv. Maçã optimal doses were similar to the recommendation. In green fruit cv. Prata Anã, the greater the amount of phosphate fertilizer, the higher the calcium and phosphorus contents. For potassium and sulfur there was a quadratic increase as a function of increasing doses of P2O5, reaching maximum values at doses of 56 and 38 kg ha-1 P2O5, respectively. Regarding the content of micronutrients, only iron was changed. Green fruits of 'Maçã' banana shown a quadratic variation in the reducing sugar content, the maximum values reached at the dose of 47 kg ha-1 P2O5. However, the P has no effect in the moisture content, dry matter, total sugar and starch. The content of phosphorus, calcium and magnesium in fruits increased up to doses ...O presente trabalho teve como objetivo avaliar a influência de doses de fósforo sobre o crescimento vegetativo, a duração do ciclo da cultura, produção e qualidade dos frutos das bananeiras 'Prata Anã' e 'Maçã' nas condições edafoclimáticas de São Manuel-SP. Avaliou-se separadamente o primeiro ciclo agrícola dos cultivares. O experimento foi realizado em delineamento inteiramente casualizado com seis tratamentos (0, 40, 60, 80, 100 e 120 kg de P2O5 ha-1) e sete repetições. Para as análises pós-colheita utilizaram-se cinco repetições por tratamento. No momento da emissão da inflorescência dos cultivares avaliou-se o crescimento vegetativo. Ainda foram determinados a duração do ciclo das plantas e o desempenho agronômico produtivo. As características físicoquímicas e químicas dos frutos verdes avaliadas foram o teor de umidade, matéria seca, açúcar total, açúcar redutor, amido, macro e micronutrientes. Na banana madura determinou-se a firmeza, coloração da casca, pH, acidez titulável, sólidos solúveis, índice de maturação (Ratio) e açúcares redutores. Na bananeira 'Prata Anã' o melhor desempenho agronômico foi alcançado com doses acima da recomendada para cultura, no estado de São Paulo, 40 kg ha-1 de P2O5, enquanto para o cv. Maçã as doses ótimas estiveram próximas à recomendação. Nos frutos verdes do cv. Prata Anã, quanto maior a dose de adubo fosfatado, maiores os conteúdos de fósforo e cálcio. Para o potássio e o enxofre houve aumento quadrático em função das doses crescentes de P2O5, atingindo valores máximos com as doses de 56 e 38 kg ha-1 de P2O5, respectivamente. Em relação aos teores de micronutrientes, apenas o ferro foi alterado. Os frutos verdes da bananeira 'Maçã' apresentaram variação quadrática no teor de açúcar redutor, apresentando valor máximo com a dose de 47 kg ha-1 de P2O5. Contudo, a adubação ...Universidade Estadual Paulista (Unesp)Leonel, Sarita [UNESP]Universidade Estadual Paulista (Unesp)Bolfarini, Ana Carolina Batista [UNESP]2015-08-20T17:09:48Z2015-08-20T17:09:48Z2015-02-25info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisxi, 120 f. : il. color., gráfs, tabs.application/pdfBOLFARINI, Ana Carolina Batista. Desempenho agronômico e qualidade dos frutos de bananeiras 'prata anã' e 'maçã' submetidas à adubação fosfatada. 2015. xi, 120 f. Dissertação (mestrado)- Universidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Agronômicas de Botucatu, 2015.http://hdl.handle.net/11449/126444000842453http://www.athena.biblioteca.unesp.br/exlibris/bd/cathedra/20-07-2015/000842453.pdf33004064014P07493261433527075Alephreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporinfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-05-02T14:30:09Zoai:repositorio.unesp.br:11449/126444Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T22:09:35.395333Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
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