Nutrição mineral e qualidade do fruto de algumas frutíferas tropicais: goiabeira, mangueira,bananeira e mamoeiro
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2013 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://dx.doi.org/10.1590/S0100-29452013000400033 http://hdl.handle.net/11449/110068 |
Resumo: | Fruit quality is the result of the action of several factors, in particular the individual and combined effect of mineral nutrients. The proper evaluation of mineral nutritional requirements causes that fruit plants can express all their genetic potential. Thus, a research has been conducted in tropical fruit, for evaluating the influence of mineral nutrients on fruit quality; however, they appear dispersed. The objective of this review was to compile and report the effects of mineral nutrients on fruit quality of guava, mango, banana and papaya. Consequently, information about the influence of the essential elements in color, flavor, shape, size, appearance, penetration resistance, physiological disturbs disease incidence, physicochemical characteristics and lifetime of post - harvest fruit are presented. |
id |
UNSP_dfffd7e3b2ada4a8bc0436164aa50a7c |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.unesp.br:11449/110068 |
network_acronym_str |
UNSP |
network_name_str |
Repositório Institucional da UNESP |
repository_id_str |
2946 |
spelling |
Nutrição mineral e qualidade do fruto de algumas frutíferas tropicais: goiabeira, mangueira,bananeira e mamoeiroMineral nutrition and fruit quality of some tropical fruit: guava, mango, banana, and papayaMacronutrientesMicronutrientescaracterísticas físicascaracterísticas químicasMacro-elementMicro-elementphysical-chemical characteristicsFruit quality is the result of the action of several factors, in particular the individual and combined effect of mineral nutrients. The proper evaluation of mineral nutritional requirements causes that fruit plants can express all their genetic potential. Thus, a research has been conducted in tropical fruit, for evaluating the influence of mineral nutrients on fruit quality; however, they appear dispersed. The objective of this review was to compile and report the effects of mineral nutrients on fruit quality of guava, mango, banana and papaya. Consequently, information about the influence of the essential elements in color, flavor, shape, size, appearance, penetration resistance, physiological disturbs disease incidence, physicochemical characteristics and lifetime of post - harvest fruit are presented.A qualidade dos frutos é o resultado da somatória da ação de vários fatores, em especial do efeito individual e combinado dos nutrientes. O adequado atendimento das exigências nutricionais faz com que as plantas frutíferas possam expressar todo seu potencial genético. Sendo assim, nas fruteiras tropicais, têm sido feitas pesquisas para avaliar os efeitos dos nutrientes minerais sobre a qualidade dos frutos; porém as mesmas aparecem dispersas. O objetivo desta revisão foi compilar e apresentar informações sobre os efeitos dos nutrientes minerais na qualidade dos frutos da goiabeira, da mangueira, da bananeira e do mamoeiro. Assim, são apresentadas informações sobre a influência dos elementos essenciais na cor, aroma, forma, tamanho, aparência, resistência à penetração, incidência de doenças, desordens fisiológicos, características físico-químicas e vida útil da pós-colheita dos frutos.Universidad Centroccidental Lisandro Alvarado LOCTIUniversidade Estadual Paulista Depto de SolosUniversidade Estadual Paulista Depto de SolosSociedade Brasileira de FruticulturaUniversidad Centroccidental Lisandro Alvarado LOCTIUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Aular, JesusNatale, William [UNESP]2014-10-01T13:08:47Z2014-10-01T13:08:47Z2013-12-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article1214-1231application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/S0100-29452013000400033Revista Brasileira de Fruticultura. Sociedade Brasileira de Fruticultura, v. 35, n. 4, p. 1214-1231, 2013.0100-2945http://hdl.handle.net/11449/11006810.1590/S0100-29452013000400033S0100-29452013000400033WOS:000331127700032S0100-29452013000400033.pdf0618605154638494SciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporRevista Brasileira de Fruticultura0.4750,410info:eu-repo/semantics/openAccess2024-06-07T14:23:27Zoai:repositorio.unesp.br:11449/110068Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T17:23:06.960810Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Nutrição mineral e qualidade do fruto de algumas frutíferas tropicais: goiabeira, mangueira,bananeira e mamoeiro Mineral nutrition and fruit quality of some tropical fruit: guava, mango, banana, and papaya |
title |
Nutrição mineral e qualidade do fruto de algumas frutíferas tropicais: goiabeira, mangueira,bananeira e mamoeiro |
spellingShingle |
Nutrição mineral e qualidade do fruto de algumas frutíferas tropicais: goiabeira, mangueira,bananeira e mamoeiro Aular, Jesus Macronutrientes Micronutrientes características físicas características químicas Macro-element Micro-element physical-chemical characteristics |
title_short |
Nutrição mineral e qualidade do fruto de algumas frutíferas tropicais: goiabeira, mangueira,bananeira e mamoeiro |
title_full |
Nutrição mineral e qualidade do fruto de algumas frutíferas tropicais: goiabeira, mangueira,bananeira e mamoeiro |
title_fullStr |
Nutrição mineral e qualidade do fruto de algumas frutíferas tropicais: goiabeira, mangueira,bananeira e mamoeiro |
title_full_unstemmed |
Nutrição mineral e qualidade do fruto de algumas frutíferas tropicais: goiabeira, mangueira,bananeira e mamoeiro |
title_sort |
Nutrição mineral e qualidade do fruto de algumas frutíferas tropicais: goiabeira, mangueira,bananeira e mamoeiro |
author |
Aular, Jesus |
author_facet |
Aular, Jesus Natale, William [UNESP] |
author_role |
author |
author2 |
Natale, William [UNESP] |
author2_role |
author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Universidad Centroccidental Lisandro Alvarado LOCTI Universidade Estadual Paulista (Unesp) |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Aular, Jesus Natale, William [UNESP] |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Macronutrientes Micronutrientes características físicas características químicas Macro-element Micro-element physical-chemical characteristics |
topic |
Macronutrientes Micronutrientes características físicas características químicas Macro-element Micro-element physical-chemical characteristics |
description |
Fruit quality is the result of the action of several factors, in particular the individual and combined effect of mineral nutrients. The proper evaluation of mineral nutritional requirements causes that fruit plants can express all their genetic potential. Thus, a research has been conducted in tropical fruit, for evaluating the influence of mineral nutrients on fruit quality; however, they appear dispersed. The objective of this review was to compile and report the effects of mineral nutrients on fruit quality of guava, mango, banana and papaya. Consequently, information about the influence of the essential elements in color, flavor, shape, size, appearance, penetration resistance, physiological disturbs disease incidence, physicochemical characteristics and lifetime of post - harvest fruit are presented. |
publishDate |
2013 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2013-12-01 2014-10-01T13:08:47Z 2014-10-01T13:08:47Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://dx.doi.org/10.1590/S0100-29452013000400033 Revista Brasileira de Fruticultura. Sociedade Brasileira de Fruticultura, v. 35, n. 4, p. 1214-1231, 2013. 0100-2945 http://hdl.handle.net/11449/110068 10.1590/S0100-29452013000400033 S0100-29452013000400033 WOS:000331127700032 S0100-29452013000400033.pdf 0618605154638494 |
url |
http://dx.doi.org/10.1590/S0100-29452013000400033 http://hdl.handle.net/11449/110068 |
identifier_str_mv |
Revista Brasileira de Fruticultura. Sociedade Brasileira de Fruticultura, v. 35, n. 4, p. 1214-1231, 2013. 0100-2945 10.1590/S0100-29452013000400033 S0100-29452013000400033 WOS:000331127700032 S0100-29452013000400033.pdf 0618605154638494 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
Revista Brasileira de Fruticultura 0.475 0,410 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
1214-1231 application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Sociedade Brasileira de Fruticultura |
publisher.none.fl_str_mv |
Sociedade Brasileira de Fruticultura |
dc.source.none.fl_str_mv |
SciELO reponame:Repositório Institucional da UNESP instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP) instacron:UNESP |
instname_str |
Universidade Estadual Paulista (UNESP) |
instacron_str |
UNESP |
institution |
UNESP |
reponame_str |
Repositório Institucional da UNESP |
collection |
Repositório Institucional da UNESP |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP) |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1808128802888351744 |