Nutrição mineral e qualidade do fruto de algumas frutíferas tropicais: goiabeira, mangueira,bananeira e mamoeiro

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Aular, Jesus
Data de Publicação: 2013
Outros Autores: Natale, William [UNESP]
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://dx.doi.org/10.1590/S0100-29452013000400033
http://hdl.handle.net/11449/110068
Resumo: Fruit quality is the result of the action of several factors, in particular the individual and combined effect of mineral nutrients. The proper evaluation of mineral nutritional requirements causes that fruit plants can express all their genetic potential. Thus, a research has been conducted in tropical fruit, for evaluating the influence of mineral nutrients on fruit quality; however, they appear dispersed. The objective of this review was to compile and report the effects of mineral nutrients on fruit quality of guava, mango, banana and papaya. Consequently, information about the influence of the essential elements in color, flavor, shape, size, appearance, penetration resistance, physiological disturbs disease incidence, physicochemical characteristics and lifetime of post - harvest fruit are presented.
id UNSP_dfffd7e3b2ada4a8bc0436164aa50a7c
oai_identifier_str oai:repositorio.unesp.br:11449/110068
network_acronym_str UNSP
network_name_str Repositório Institucional da UNESP
repository_id_str 2946
spelling Nutrição mineral e qualidade do fruto de algumas frutíferas tropicais: goiabeira, mangueira,bananeira e mamoeiroMineral nutrition and fruit quality of some tropical fruit: guava, mango, banana, and papayaMacronutrientesMicronutrientescaracterísticas físicascaracterísticas químicasMacro-elementMicro-elementphysical-chemical characteristicsFruit quality is the result of the action of several factors, in particular the individual and combined effect of mineral nutrients. The proper evaluation of mineral nutritional requirements causes that fruit plants can express all their genetic potential. Thus, a research has been conducted in tropical fruit, for evaluating the influence of mineral nutrients on fruit quality; however, they appear dispersed. The objective of this review was to compile and report the effects of mineral nutrients on fruit quality of guava, mango, banana and papaya. Consequently, information about the influence of the essential elements in color, flavor, shape, size, appearance, penetration resistance, physiological disturbs disease incidence, physicochemical characteristics and lifetime of post - harvest fruit are presented.A qualidade dos frutos é o resultado da somatória da ação de vários fatores, em especial do efeito individual e combinado dos nutrientes. O adequado atendimento das exigências nutricionais faz com que as plantas frutíferas possam expressar todo seu potencial genético. Sendo assim, nas fruteiras tropicais, têm sido feitas pesquisas para avaliar os efeitos dos nutrientes minerais sobre a qualidade dos frutos; porém as mesmas aparecem dispersas. O objetivo desta revisão foi compilar e apresentar informações sobre os efeitos dos nutrientes minerais na qualidade dos frutos da goiabeira, da mangueira, da bananeira e do mamoeiro. Assim, são apresentadas informações sobre a influência dos elementos essenciais na cor, aroma, forma, tamanho, aparência, resistência à penetração, incidência de doenças, desordens fisiológicos, características físico-químicas e vida útil da pós-colheita dos frutos.Universidad Centroccidental Lisandro Alvarado LOCTIUniversidade Estadual Paulista Depto de SolosUniversidade Estadual Paulista Depto de SolosSociedade Brasileira de FruticulturaUniversidad Centroccidental Lisandro Alvarado LOCTIUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Aular, JesusNatale, William [UNESP]2014-10-01T13:08:47Z2014-10-01T13:08:47Z2013-12-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article1214-1231application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/S0100-29452013000400033Revista Brasileira de Fruticultura. Sociedade Brasileira de Fruticultura, v. 35, n. 4, p. 1214-1231, 2013.0100-2945http://hdl.handle.net/11449/11006810.1590/S0100-29452013000400033S0100-29452013000400033WOS:000331127700032S0100-29452013000400033.pdf0618605154638494SciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporRevista Brasileira de Fruticultura0.4750,410info:eu-repo/semantics/openAccess2024-06-07T14:23:27Zoai:repositorio.unesp.br:11449/110068Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T17:23:06.960810Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Nutrição mineral e qualidade do fruto de algumas frutíferas tropicais: goiabeira, mangueira,bananeira e mamoeiro
Mineral nutrition and fruit quality of some tropical fruit: guava, mango, banana, and papaya
title Nutrição mineral e qualidade do fruto de algumas frutíferas tropicais: goiabeira, mangueira,bananeira e mamoeiro
spellingShingle Nutrição mineral e qualidade do fruto de algumas frutíferas tropicais: goiabeira, mangueira,bananeira e mamoeiro
Aular, Jesus
Macronutrientes
Micronutrientes
características físicas
características químicas
Macro-element
Micro-element
physical-chemical characteristics
title_short Nutrição mineral e qualidade do fruto de algumas frutíferas tropicais: goiabeira, mangueira,bananeira e mamoeiro
title_full Nutrição mineral e qualidade do fruto de algumas frutíferas tropicais: goiabeira, mangueira,bananeira e mamoeiro
title_fullStr Nutrição mineral e qualidade do fruto de algumas frutíferas tropicais: goiabeira, mangueira,bananeira e mamoeiro
title_full_unstemmed Nutrição mineral e qualidade do fruto de algumas frutíferas tropicais: goiabeira, mangueira,bananeira e mamoeiro
title_sort Nutrição mineral e qualidade do fruto de algumas frutíferas tropicais: goiabeira, mangueira,bananeira e mamoeiro
author Aular, Jesus
author_facet Aular, Jesus
Natale, William [UNESP]
author_role author
author2 Natale, William [UNESP]
author2_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Universidad Centroccidental Lisandro Alvarado LOCTI
Universidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.contributor.author.fl_str_mv Aular, Jesus
Natale, William [UNESP]
dc.subject.por.fl_str_mv Macronutrientes
Micronutrientes
características físicas
características químicas
Macro-element
Micro-element
physical-chemical characteristics
topic Macronutrientes
Micronutrientes
características físicas
características químicas
Macro-element
Micro-element
physical-chemical characteristics
description Fruit quality is the result of the action of several factors, in particular the individual and combined effect of mineral nutrients. The proper evaluation of mineral nutritional requirements causes that fruit plants can express all their genetic potential. Thus, a research has been conducted in tropical fruit, for evaluating the influence of mineral nutrients on fruit quality; however, they appear dispersed. The objective of this review was to compile and report the effects of mineral nutrients on fruit quality of guava, mango, banana and papaya. Consequently, information about the influence of the essential elements in color, flavor, shape, size, appearance, penetration resistance, physiological disturbs disease incidence, physicochemical characteristics and lifetime of post - harvest fruit are presented.
publishDate 2013
dc.date.none.fl_str_mv 2013-12-01
2014-10-01T13:08:47Z
2014-10-01T13:08:47Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://dx.doi.org/10.1590/S0100-29452013000400033
Revista Brasileira de Fruticultura. Sociedade Brasileira de Fruticultura, v. 35, n. 4, p. 1214-1231, 2013.
0100-2945
http://hdl.handle.net/11449/110068
10.1590/S0100-29452013000400033
S0100-29452013000400033
WOS:000331127700032
S0100-29452013000400033.pdf
0618605154638494
url http://dx.doi.org/10.1590/S0100-29452013000400033
http://hdl.handle.net/11449/110068
identifier_str_mv Revista Brasileira de Fruticultura. Sociedade Brasileira de Fruticultura, v. 35, n. 4, p. 1214-1231, 2013.
0100-2945
10.1590/S0100-29452013000400033
S0100-29452013000400033
WOS:000331127700032
S0100-29452013000400033.pdf
0618605154638494
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Revista Brasileira de Fruticultura
0.475
0,410
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 1214-1231
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Sociedade Brasileira de Fruticultura
publisher.none.fl_str_mv Sociedade Brasileira de Fruticultura
dc.source.none.fl_str_mv SciELO
reponame:Repositório Institucional da UNESP
instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron:UNESP
instname_str Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron_str UNESP
institution UNESP
reponame_str Repositório Institucional da UNESP
collection Repositório Institucional da UNESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1808128802888351744