Zoneamento agroclimático e as possibilidades para a olivicultura no estado do Paraná

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Simões, Fábio Renato Moro Malerba [UNESP]
Data de Publicação: 2016
Tipo de documento: Trabalho de conclusão de curso
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://hdl.handle.net/11449/155796
http://www.athena.biblioteca.unesp.br/exlibris/bd/capelo/2017-08-21/000889624.pdf
Resumo: This job, in order to collaborate with the production support about olive plantation material and difficulties in its implementation and cultivation in Brazil, will start from historical basis of studies to elucidate the origins of influences coming from the European Mediterranean people origin on the use of olive and derivatives, which makes the country one of the world's largest importer of the product. In breaking its possibilities in Paraná State's territory, southern Brazil, analyzes, given some apparent similarities, are also made from climatological surveys, geomorphological and cartographic, making it possible zoning the State of Paraná to the practice and the possible results to be obtained in addition to the presentation of experiences in progress, made by small producers, companies and research centers. As a result, it was found that approximately 70% of the state of Paraná is fit with restrictions in olive growing due to the impossibility of combining the various requirements of the olive tree
id UNSP_f7129c3a3302f0373097aedb9f8619d7
oai_identifier_str oai:repositorio.unesp.br:11449/155796
network_acronym_str UNSP
network_name_str Repositório Institucional da UNESP
repository_id_str 2946
spelling Zoneamento agroclimático e as possibilidades para a olivicultura no estado do ParanáMeteorologia agricolaZoneamentoAzeitona - Cultivo - ParanaClimatologia agricolaThis job, in order to collaborate with the production support about olive plantation material and difficulties in its implementation and cultivation in Brazil, will start from historical basis of studies to elucidate the origins of influences coming from the European Mediterranean people origin on the use of olive and derivatives, which makes the country one of the world's largest importer of the product. In breaking its possibilities in Paraná State's territory, southern Brazil, analyzes, given some apparent similarities, are also made from climatological surveys, geomorphological and cartographic, making it possible zoning the State of Paraná to the practice and the possible results to be obtained in addition to the presentation of experiences in progress, made by small producers, companies and research centers. As a result, it was found that approximately 70% of the state of Paraná is fit with restrictions in olive growing due to the impossibility of combining the various requirements of the olive treeO presente trabalho, no intuito de colaborar com a produção de material de suporte acerca da olivicultura e as dificuldades de sua implantação e cultivo em território brasileiro, partirá de estudos de base histórica, buscando elucidar as origens das influências advindas dos povos mediterrâneos de origem européia quanto à utilização da azeitona e seus derivados, o que torna o país como um dos maiores importadores mundiais do produto. Particularizando suas possibilidades em território do Estado do Paraná, Região Sul do Brasil, as análises, dada a algumas aparentes semelhanças, também serão feitas a partir de levantamentos climatológicos, geomorfológicos e cartográficos, tornando possível o zoneamento do território paranaense para a prática e os possíveis resultados a serem obtidos, além da apresentação de experiências já em curso, realizadas por pequenos produtores, empresas e centros de pesquisa. Como resultado, constatou-se que aproximadamente 70% do estado do Paraná é apto com restrições para a olivicultura devido à impossibilidade da combinação das diversas exigências da oliveiraUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Carfan, Ana Cláudia [UNESP]Nery, Jonas Teixeira [UNESP]Universidade Estadual Paulista (Unesp)Simões, Fábio Renato Moro Malerba [UNESP]2018-08-30T18:23:06Z2018-08-30T18:23:06Z2016info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesis109 f.application/pdfSIMÕES, Fábio Renato Moro Malerba. Zoneamento agroclimático e as possibilidades para a olivicultura no estado do Paraná. 2016. 109 f. Trabalho de conclusão de curso (bacharelado - Geografia) - Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho, Câmpus Experimental de Ourinhos, 2016.http://hdl.handle.net/11449/155796000889624http://www.athena.biblioteca.unesp.br/exlibris/bd/capelo/2017-08-21/000889624.pdfAlephreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporinfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-06-26T20:26:58Zoai:repositorio.unesp.br:11449/155796Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T23:09:52.105807Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Zoneamento agroclimático e as possibilidades para a olivicultura no estado do Paraná
title Zoneamento agroclimático e as possibilidades para a olivicultura no estado do Paraná
spellingShingle Zoneamento agroclimático e as possibilidades para a olivicultura no estado do Paraná
Simões, Fábio Renato Moro Malerba [UNESP]
Meteorologia agricola
Zoneamento
Azeitona - Cultivo - Parana
Climatologia agricola
title_short Zoneamento agroclimático e as possibilidades para a olivicultura no estado do Paraná
title_full Zoneamento agroclimático e as possibilidades para a olivicultura no estado do Paraná
title_fullStr Zoneamento agroclimático e as possibilidades para a olivicultura no estado do Paraná
title_full_unstemmed Zoneamento agroclimático e as possibilidades para a olivicultura no estado do Paraná
title_sort Zoneamento agroclimático e as possibilidades para a olivicultura no estado do Paraná
author Simões, Fábio Renato Moro Malerba [UNESP]
author_facet Simões, Fábio Renato Moro Malerba [UNESP]
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Carfan, Ana Cláudia [UNESP]
Nery, Jonas Teixeira [UNESP]
Universidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.contributor.author.fl_str_mv Simões, Fábio Renato Moro Malerba [UNESP]
dc.subject.por.fl_str_mv Meteorologia agricola
Zoneamento
Azeitona - Cultivo - Parana
Climatologia agricola
topic Meteorologia agricola
Zoneamento
Azeitona - Cultivo - Parana
Climatologia agricola
description This job, in order to collaborate with the production support about olive plantation material and difficulties in its implementation and cultivation in Brazil, will start from historical basis of studies to elucidate the origins of influences coming from the European Mediterranean people origin on the use of olive and derivatives, which makes the country one of the world's largest importer of the product. In breaking its possibilities in Paraná State's territory, southern Brazil, analyzes, given some apparent similarities, are also made from climatological surveys, geomorphological and cartographic, making it possible zoning the State of Paraná to the practice and the possible results to be obtained in addition to the presentation of experiences in progress, made by small producers, companies and research centers. As a result, it was found that approximately 70% of the state of Paraná is fit with restrictions in olive growing due to the impossibility of combining the various requirements of the olive tree
publishDate 2016
dc.date.none.fl_str_mv 2016
2018-08-30T18:23:06Z
2018-08-30T18:23:06Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
format bachelorThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv SIMÕES, Fábio Renato Moro Malerba. Zoneamento agroclimático e as possibilidades para a olivicultura no estado do Paraná. 2016. 109 f. Trabalho de conclusão de curso (bacharelado - Geografia) - Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho, Câmpus Experimental de Ourinhos, 2016.
http://hdl.handle.net/11449/155796
000889624
http://www.athena.biblioteca.unesp.br/exlibris/bd/capelo/2017-08-21/000889624.pdf
identifier_str_mv SIMÕES, Fábio Renato Moro Malerba. Zoneamento agroclimático e as possibilidades para a olivicultura no estado do Paraná. 2016. 109 f. Trabalho de conclusão de curso (bacharelado - Geografia) - Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho, Câmpus Experimental de Ourinhos, 2016.
000889624
url http://hdl.handle.net/11449/155796
http://www.athena.biblioteca.unesp.br/exlibris/bd/capelo/2017-08-21/000889624.pdf
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 109 f.
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Estadual Paulista (Unesp)
publisher.none.fl_str_mv Universidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.source.none.fl_str_mv Aleph
reponame:Repositório Institucional da UNESP
instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron:UNESP
instname_str Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron_str UNESP
institution UNESP
reponame_str Repositório Institucional da UNESP
collection Repositório Institucional da UNESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1808129496222531584