Detecção de Campylobacter spp. Em amostras de abatedouros avícolas

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Cisco, Isabel Cristina
Data de Publicação: 2015
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Biblioteca de teses e dissertações da Universidade de Passo Fundo (BDTD UPF)
Texto Completo: http://10.0.217.128:8080/jspui/handle/tede/45
Resumo: Campylobacteriosis is an emerging foodborne zoonotic disease caused by bacteria of the genus Campylobacter spp. where C. jejuni and C. coli are the major species involved in eating disorders and poultry and poultry products reported as primary sources of disease transmission. The difficulties for isolation and quantification of Campylobacter for conventional microbiology encouraged the application of molecular diagnostic techniques, such as the methods of polymerase chain reaction (PCR), which have been used in epidemiological studies with fast and accurate results. The aims of this work were to verify the contamination by Campylobacter spp. in broiler batches, from arrival to slaughterhouses until the final products, by conventional methods of microbiology, multiplex-PCR and realtime PCR for identification of Campylobacter jejuni, Campylobacter coli and C. lari. Three inspected slaughterhouses in northern of Rio Grande do Sul, carrying out two collections in each of them. The samples were collected with three replications, in six points: reception of live birds (cloacal swabs and sponges surface transport cages before and after sanitation); carcass after chilling, refrigerated at 4oC and frozen -12oC, totaling 108 samples. The results demonstrated the presence of Campylobacter spp. in all sampled points, the two detection methods. Thermophilic species contamination (Campylobacter jejuni and C. coli) in products for human consumption, such as cooled and frozen carcasses, is concern for public health, since these products cooked inappropriately or agents of cross-contamination are potentially capable of causing food-borne illness
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The difficulties for isolation and quantification of Campylobacter for conventional microbiology encouraged the application of molecular diagnostic techniques, such as the methods of polymerase chain reaction (PCR), which have been used in epidemiological studies with fast and accurate results. The aims of this work were to verify the contamination by Campylobacter spp. in broiler batches, from arrival to slaughterhouses until the final products, by conventional methods of microbiology, multiplex-PCR and realtime PCR for identification of Campylobacter jejuni, Campylobacter coli and C. lari. Three inspected slaughterhouses in northern of Rio Grande do Sul, carrying out two collections in each of them. The samples were collected with three replications, in six points: reception of live birds (cloacal swabs and sponges surface transport cages before and after sanitation); carcass after chilling, refrigerated at 4oC and frozen -12oC, totaling 108 samples. The results demonstrated the presence of Campylobacter spp. in all sampled points, the two detection methods. Thermophilic species contamination (Campylobacter jejuni and C. coli) in products for human consumption, such as cooled and frozen carcasses, is concern for public health, since these products cooked inappropriately or agents of cross-contamination are potentially capable of causing food-borne illnessA campilobacteriose é uma zoonose emergente de origem alimentar causada por bactérias do gênero Campylobacter spp. onde C. jejuni e C. coli são as principais espécies envolvidas em surtos, e as aves e produtos avícolas relatados como fontes primárias de transmissão da doença. As dificuldades para isolamento e quantificação de Campylobacter por microbiologia convencional incentivaram a aplicação de técnicas moleculares de diagnóstico, como os métodos de Reação em Cadeia da Polimerase (PCR), que vêm sendo utilizados em estudos epidemiológicos com resultados rápidos e precisos. Os objetivos deste trabalho foram verificar a contaminação por Campylobacter spp. em lotes de frangos de corte, desde a chegada aos abatedouros até os produtos finais, pelos métodos de microbiologia convencional, multiplex-PCR e PCR em tempo real para identificação de Campylobacter jejuni, C. coli e C. lari. Foram avaliados três abatedouros na região norte do Estado do Rio Grande do Sul, realizando duas coletas em cada um deles. As amostras foram coletadas, com três repetições, em seis diferentes pontos: recepção das aves (swabs de cloaca e esponjas de superfície de gaiolas de transporte, antes e após a higienização); carcaças após resfriamento em chiller; carcaças resfriadas a 4°C; e carcaças congeladas a -12°C; totalizando 108 amostras. Os resultados demonstraram a presença de Campylobacter spp. em todos os pontos amostrados, pelos dois métodos de detecção. A contaminação por espécies termofílicas (Campylobacter jejuni e C. coli) em produtos prontos para consumo humano, como carcaças resfriadas e congeladas, constitui preocupação para a saúde pública, uma vez que estes produtos cozidos inadequadamente ou agentes de contaminação cruzada são potencialmente capazes de causar doenças transmitidas por alimentosMade available in DSpace on 2018-01-10T17:52:53Z (GMT). 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