Rendimento e valor nutritivo de grãos de cevada superprecoce no outono em diferentes épocas de semeadura, doses de nitrogênio e espaçamentos
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Data de Publicação: | 2015 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Biblioteca de teses e dissertações da Universidade de Passo Fundo (BDTD UPF) |
Texto Completo: | http://tede.upf.br/jspui/handle/tede/1300 |
Resumo: | The grain yield of super-early barley in fall season can become an alternative management for the optimization of agricultural areas, producing grain and maintaining coverage on the ground. Barley is an excellent winter option for the agricultural system in southern Brazil, due to its precocity that allows sowing and harvesting before the wheat. Furthermore, the barley grain presents adequate nutritional value and can be an option in the management of food production animals, leading to significant reduction in feed costs, without drop in productive index. The objective of this work was to evaluate the grain yield and nutritive value of the super-early barley BRS Aliensa for animal feed and to identify the specific crop management in the fall. Two experiments were conducted in the Experimental Station of Embrapa Trigo, in Passo Fundo, RS, during the year of 2014, in Dystrophic Red Latosol. In addition, it was possible to verify that the barley genotype BRS Aliensa presented low grain yield, however has adequate nutritional value for use in animal feed. |
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Furthermore, the barley grain presents adequate nutritional value and can be an option in the management of food production animals, leading to significant reduction in feed costs, without drop in productive index. The objective of this work was to evaluate the grain yield and nutritive value of the super-early barley BRS Aliensa for animal feed and to identify the specific crop management in the fall. Two experiments were conducted in the Experimental Station of Embrapa Trigo, in Passo Fundo, RS, during the year of 2014, in Dystrophic Red Latosol. In addition, it was possible to verify that the barley genotype BRS Aliensa presented low grain yield, however has adequate nutritional value for use in animal feed.A produção de grãos de cevada superprecoce no outono pode se tornar uma alternativa de manejo para a otimização de áreas agrícolas, produzindo grãos e mantendo cobertura no solo. A cevada é uma excelente opção de inverno para o sistema produtivo agropecuário no sul do Brasil, devido a sua precocidade que permite semear e colher antes do trigo. Além disso, o grão da cevada apresenta adequado valor nutritivo e pode ser uma opção no manejo alimentar de animais de produção, levando à redução significativa dos custos de alimentação, sem haver queda nos índices produtivos. O objetivo do trabalho foi de avaliar a produtividade e o valor nutritivo dos grãos de cevada superprecoce BRS Aliensa para alimentação animal e identificar o manejo específico da cultura no outono. Foram conduzidos dois experimentos no campo experimental da Embrapa Trigo, em Passo Fundo, RS, durante o ano de 2014, em Latossolo Vermelho Distrófico Húmico. Constatou¿se que é possível produzir cevada superprecoce no outono. Também foi possível verificar que o genótipo de cevada BRS Aliensa apresentou baixo rendimento de grãos, entretanto possui valor nutritivo adequado para a utilização na alimentação a animal.Submitted by Aline Rezende (alinerezende@upf.br) on 2018-05-11T19:47:13Z No. of bitstreams: 1 2015ValderiaBiazus.pdf: 968106 bytes, checksum: cd1d4d03c0916f1d616bd51c7a808aac (MD5)Made available in DSpace on 2018-05-11T19:47:13Z (GMT). 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