Custo de produção de leite de uma propriedade rural familiar

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Muttoni, Martina
Data de Publicação: 2023
Tipo de documento: Trabalho de conclusão de curso
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UPF
Texto Completo: http://repositorio.upf.br/handle/riupf/2592
Resumo: The correct appropriation of costs in any rural economic activity is one of the main problems, especially in products that within the property need to be apportioned so that the rural company is financially balanced. The studied property is characterized as a family business, located in the municipality of Pouso Novo-RS and currently has a herd of 13 lactating cows. The objective of this article is to present the costs and results of dairy production in the period 01/01/2023 to 06/01/23 and identify virtues and problems in the result of the activity as well as indicate actions to maximize economic-financial performance. The present work is classified according to its objectives as descriptive research, with quantitative data collection, through non-standardized interviews. As for technical procedures, it is classified as documentary research. The data in this work were organized within the income statement structure with the calculation of the product's contribution margin in the period from January 1, 2023 to July 1, 2023. The producer obtained a net profit of R$30,932.45 in the period, obtaining an activity contribution margin of 35.21%. One of the items that the producer must pay attention to is food, as the months in which the cows were supplemented with barley were the months with the lowest net profit. It is suggested that the producer records expenses in Excel spreadsheets, separately for each activity on the property. With this, the objectives of the work were achieved.
id UPF_b042dfe9cefc476124063dba93ae5122
oai_identifier_str oai:localhost:riupf/2592
network_acronym_str UPF
network_name_str Repositório Institucional da UPF
repository_id_str 1610
spelling Custo de produção de leite de uma propriedade rural familiarCustosResultadoLeiteMargem de contribuiçãoPonto de equilíbrioThe correct appropriation of costs in any rural economic activity is one of the main problems, especially in products that within the property need to be apportioned so that the rural company is financially balanced. The studied property is characterized as a family business, located in the municipality of Pouso Novo-RS and currently has a herd of 13 lactating cows. The objective of this article is to present the costs and results of dairy production in the period 01/01/2023 to 06/01/23 and identify virtues and problems in the result of the activity as well as indicate actions to maximize economic-financial performance. The present work is classified according to its objectives as descriptive research, with quantitative data collection, through non-standardized interviews. As for technical procedures, it is classified as documentary research. The data in this work were organized within the income statement structure with the calculation of the product's contribution margin in the period from January 1, 2023 to July 1, 2023. The producer obtained a net profit of R$30,932.45 in the period, obtaining an activity contribution margin of 35.21%. One of the items that the producer must pay attention to is food, as the months in which the cows were supplemented with barley were the months with the lowest net profit. It is suggested that the producer records expenses in Excel spreadsheets, separately for each activity on the property. With this, the objectives of the work were achieved.A correta apropriação dos custos em qualquer atividade econômica rural é um dos principais problemas, principalmente em produtos que dentro da propriedade precisam ser rateados para que haja equilíbrio financeiro da empresa rural. A propriedade estudada caracteriza-se como uma empresa familiar, localizada no município de Pouso Novo-RS e atualmente tem um plantel de 13 vacas em lactação. O objetivo do presente artigo é apresentar os custos e o resultado da produção leiteira no período 01/01/2023 a 01/06/23 e identificar virtudes e problemas do resultado da atividade bem como indicar ações para maximizar a performance econômico-financeira. O presente trabalho classifica-se segundo os objetivos como pesquisa descritiva, com coleta de dados quantitativos, através de entrevista despadronizada. Quanto aos procedimentos técnicos, classifica-se como pesquisa documental. Os dados do presente trabalho foram organizados dentro da estrutura de demonstração de resultado com a apuração da margem de contribuição do produto no período de 01 de janeiro de 2023 a 01 de julho de 2023. O produtor obteve o lucro líquido de R$30.932,45 no período, obtendo uma margem de contribuição da atividade de 35,21%. Um dos itens que o produtor deve ter atenção é em relação a alimentação, sendo que nos meses que as vacas foram suplementadas com cevada, foram os meses com menor lucro líquido. Sugere-se que o produtor faça a anotação dos gastos em planilhas no excel, separado para cada atividade da propriedade. Com isso, os objetivos do trabalho foram atingidos.Universidade de Passo FundoBrasilFaculdade de Ciências Econômicas, Administrativas e Contábeis - FEACUPFNickhorn, Marcos Elmar de FigueiredoMuttoni, Martina2024-02-05T13:18:36Z2024-02-052024-02-05T13:18:36Z2023-12-12info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisMUTTONI, Martina. Custo de produção de leite de uma propriedade rural familiar. 2023. 23 f. Artigo de Conclusão de Curso (Bacharel em Administração). Curso de Administração. Universidade de Passo Fundo, Soledade-RS, 2023.http://repositorio.upf.br/handle/riupf/2592porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UPFinstname:Universidade de Passo Fundo (UPF)instacron:UPF2024-02-05T13:18:36Zoai:localhost:riupf/2592Repositório InstitucionalPRIhttp://repositorio.upf.br/oai/requestopendoar:16102024-02-05T13:18:36Repositório Institucional da UPF - Universidade de Passo Fundo (UPF)false
dc.title.none.fl_str_mv Custo de produção de leite de uma propriedade rural familiar
title Custo de produção de leite de uma propriedade rural familiar
spellingShingle Custo de produção de leite de uma propriedade rural familiar
Muttoni, Martina
Custos
Resultado
Leite
Margem de contribuição
Ponto de equilíbrio
title_short Custo de produção de leite de uma propriedade rural familiar
title_full Custo de produção de leite de uma propriedade rural familiar
title_fullStr Custo de produção de leite de uma propriedade rural familiar
title_full_unstemmed Custo de produção de leite de uma propriedade rural familiar
title_sort Custo de produção de leite de uma propriedade rural familiar
author Muttoni, Martina
author_facet Muttoni, Martina
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Nickhorn, Marcos Elmar de Figueiredo
dc.contributor.author.fl_str_mv Muttoni, Martina
dc.subject.por.fl_str_mv Custos
Resultado
Leite
Margem de contribuição
Ponto de equilíbrio
topic Custos
Resultado
Leite
Margem de contribuição
Ponto de equilíbrio
description The correct appropriation of costs in any rural economic activity is one of the main problems, especially in products that within the property need to be apportioned so that the rural company is financially balanced. The studied property is characterized as a family business, located in the municipality of Pouso Novo-RS and currently has a herd of 13 lactating cows. The objective of this article is to present the costs and results of dairy production in the period 01/01/2023 to 06/01/23 and identify virtues and problems in the result of the activity as well as indicate actions to maximize economic-financial performance. The present work is classified according to its objectives as descriptive research, with quantitative data collection, through non-standardized interviews. As for technical procedures, it is classified as documentary research. The data in this work were organized within the income statement structure with the calculation of the product's contribution margin in the period from January 1, 2023 to July 1, 2023. The producer obtained a net profit of R$30,932.45 in the period, obtaining an activity contribution margin of 35.21%. One of the items that the producer must pay attention to is food, as the months in which the cows were supplemented with barley were the months with the lowest net profit. It is suggested that the producer records expenses in Excel spreadsheets, separately for each activity on the property. With this, the objectives of the work were achieved.
publishDate 2023
dc.date.none.fl_str_mv 2023-12-12
2024-02-05T13:18:36Z
2024-02-05
2024-02-05T13:18:36Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
format bachelorThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv MUTTONI, Martina. Custo de produção de leite de uma propriedade rural familiar. 2023. 23 f. Artigo de Conclusão de Curso (Bacharel em Administração). Curso de Administração. Universidade de Passo Fundo, Soledade-RS, 2023.
http://repositorio.upf.br/handle/riupf/2592
identifier_str_mv MUTTONI, Martina. Custo de produção de leite de uma propriedade rural familiar. 2023. 23 f. Artigo de Conclusão de Curso (Bacharel em Administração). Curso de Administração. Universidade de Passo Fundo, Soledade-RS, 2023.
url http://repositorio.upf.br/handle/riupf/2592
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade de Passo Fundo
Brasil
Faculdade de Ciências Econômicas, Administrativas e Contábeis - FEAC
UPF
publisher.none.fl_str_mv Universidade de Passo Fundo
Brasil
Faculdade de Ciências Econômicas, Administrativas e Contábeis - FEAC
UPF
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da UPF
instname:Universidade de Passo Fundo (UPF)
instacron:UPF
instname_str Universidade de Passo Fundo (UPF)
instacron_str UPF
institution UPF
reponame_str Repositório Institucional da UPF
collection Repositório Institucional da UPF
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UPF - Universidade de Passo Fundo (UPF)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1817440986866909184