Efeito da salinidade da água de irrigação e de frações de lixiviação no cultivo do milho (Zea mays L.).

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: TSIMPHO, Celestino Jolamo
Data de Publicação: 2011
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UFRPE
Texto Completo: http://www.tede2.ufrpe.br:8080/tede2/handle/tede2/5570
Resumo: In regions of arid and semi-arid climate, is often the water used for irrigation to contain excess soluble salts, and the use of water without an adequate management (leaching fraction), can lead to salinization of soils, reducing the growth and development of crops. Corn is one of the most economically important crops and most researched due to the nutritional value. However, in many areas of the world, their productivity is limited due to various biotic and abiotic stresses, such as irrigation water and soil salinization. For this reasons, the objective of the work was to evaluate the use of saline water and leaching fractions in the maize crop production. The experiment was carried out at headquarter campus of University Federal Rural of Pernambuco State, Brazil (UFRPE-Recife), under a completely randomized experimental design in factorial arranjement (2x5), with five leaching fractions (FL 0, 5, 10, 15 and 20%) and two levels of water saline (electric conductivity-EC 1.2 and 3.3 dS m-1). The biometric variables and production affected by the treatments were: ear weight without straw, pulp yield hydrated, height of insertion of ear, fresh and dry weight of shoots. It was observed a reduction in enzyme activity due to leaching fractions, indicating that there was a reduction of salt stress and consequently poor performance of antioxidants.Nutritionally there was a reduction of phosphorus and potassium in plants with the increase in leaching fractions.
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spelling SILVA, Ênio Farias de França eWilladino, Lílian GomesTABOSA, José NildoMEDEIROS, Robinson Fernandes dehttp://lattes.cnpq.br/8661498049474738TSIMPHO, Celestino Jolamo2016-09-20T12:09:13Z2011-12-23TSIMPHO, Celestino Jolamo. Efeito da salinidade da água de irrigação e de frações de lixiviação no cultivo do milho (Zea mays L.). 2011. 87 f. Dissertação (Programa de Pós-Graduação em Engenharia Agrícola) - Universidade Federal Rural de Pernambuco, Recife.http://www.tede2.ufrpe.br:8080/tede2/handle/tede2/5570In regions of arid and semi-arid climate, is often the water used for irrigation to contain excess soluble salts, and the use of water without an adequate management (leaching fraction), can lead to salinization of soils, reducing the growth and development of crops. Corn is one of the most economically important crops and most researched due to the nutritional value. However, in many areas of the world, their productivity is limited due to various biotic and abiotic stresses, such as irrigation water and soil salinization. For this reasons, the objective of the work was to evaluate the use of saline water and leaching fractions in the maize crop production. The experiment was carried out at headquarter campus of University Federal Rural of Pernambuco State, Brazil (UFRPE-Recife), under a completely randomized experimental design in factorial arranjement (2x5), with five leaching fractions (FL 0, 5, 10, 15 and 20%) and two levels of water saline (electric conductivity-EC 1.2 and 3.3 dS m-1). The biometric variables and production affected by the treatments were: ear weight without straw, pulp yield hydrated, height of insertion of ear, fresh and dry weight of shoots. It was observed a reduction in enzyme activity due to leaching fractions, indicating that there was a reduction of salt stress and consequently poor performance of antioxidants.Nutritionally there was a reduction of phosphorus and potassium in plants with the increase in leaching fractions.Em regiões de clima árido e semiarido é frequente a água utilizada na irrigação conter sais solúveis em excesso, e a utilização dessas águas sem um manejo adequado (fração de lixiviação), pode provocar a salinização dos solos, reduzindo o crescimento e o desenvolvimento das plantas. Além disso, em plantas submetidas ao estresse salino, aumenta a produção de espécies reativas de oxigênio (ROS), devido à alteração de processos de transferência de elétrons durante a fotossíntese e respiração. O milho é uma das culturas de maior importância econômica e mais estudada devido ao seu valor nutricional. No entanto, em muitas áreas do mundo, a sua produtividade é limitada devido a vários estresses bióticos e abiótico, como à salinização da água de irrigação e do solo. Desta forma, o estudo teve como objetivo avaliar o efeito da salinidade da água de irrigação e frações de lixiviação cultivo de milho (Zea mays L, AG 1051). Adotou-se o delineamento experimental inteiramente casualizado, em esquema fatorial 5 x 2, com quatro repetições, sendo cinco frações de lixiviação (0, 5, 10, 15 e 20%) e duas condutividades elétricas da água de irrigação (1,2 e 3,3 dS m-1). O experimento foi conduzido no campus sede da UFRPE, em Recife, e decorreu no período compreendido entre 9 de Novembro de 2010 a 21 de Janeiro de 2011. O manejo da irrigação foi realizado diariamente e as lâminas de irrigação foram estimadas com base na evapotranspiração da cultura. A variáveis estudadas biometricas e de produção foram: o peso de espiga sem palha; produtividade de polpa hidratada; altura de inserção de espiga; massa fresca e seca da parte aérea. També foi observada a atividade enzimática em função das frações de lixiviação, facto que indica a redução do estresse salino e consequentemente fraca atuação dos antioxidantes. Nutricionalmente ocorreu redução dos teores de fósforo e potássio nas plantas com o incremento das frações de lixiviação.Submitted by (lucia.rodrigues@ufrpe.br) on 2016-09-20T12:09:13Z No. of bitstreams: 1 Celestino Jolamo Tsimpho.pdf: 2365699 bytes, checksum: 63c08c18c6fba4974226bf540d8d6b71 (MD5)Made available in DSpace on 2016-09-20T12:09:13Z (GMT). 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