Avaliação estatística das variáveis de cultivo do Litopenaeus vannamei (Boone, 1931) em água doce

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: SILVA, Ana Helena Gomes da
Data de Publicação: 2006
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UFRPE
Texto Completo: http://www.tede2.ufrpe.br:8080/tede2/handle/tede2/6208
Resumo: Commercial culture of marine shrimp Litopenaeus vannamei were done in Rio Grande do Norte state from 08/08/2002 to 10/15/2005. Were used statistical models to correlate the production variables (production, productivity, survival rate, feed convection ratio, final mean weight and offered feed quantity) with the management and water quality ones (number of ponds, number of cycles, recirculation system, season of the year, days of culture, stocking density, postlarvae source, ration brand, oxygen, temperature, pH and transparency). It was used the stepwise method associated to Box and Cox transformer to select the variables more significatives in each model. It was verified that the management variables with more correlation were ration brands, hatchery of postlarvae source and days of culture.
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Were used statistical models to correlate the production variables (production, productivity, survival rate, feed convection ratio, final mean weight and offered feed quantity) with the management and water quality ones (number of ponds, number of cycles, recirculation system, season of the year, days of culture, stocking density, postlarvae source, ration brand, oxygen, temperature, pH and transparency). It was used the stepwise method associated to Box and Cox transformer to select the variables more significatives in each model. It was verified that the management variables with more correlation were ration brands, hatchery of postlarvae source and days of culture.Dados de obtidos de cultivos comerciais do camarão marinho Litopenaeus vannamei realizados no Estado de Rio Grande do Norte, no período de 08/08/2002 a 15/10/2005. Foram utilizados modelos estatísticos para correlacionar as variáveis de produção (produção, produtividade, taxa de sobrevivência, fator de conversão alimentar, peso médio final e quantidade de ração ofertada), com as de manejo (número de viveiros, número de ciclos, sistema de recirculação, estação do ano, tempo de cultivo, densidade de estocagem, laboratório de origem das pós-larvas, marca da ração) e qualidade de água (oxigênio, temperatura, pH e transparência). Para selecionar as variáveis mais significativas em cada modelo, utilizou-se o método de Stepwise associado ao transformador de Box e Cox. Verificou-se que as variáveis de manejo mais correlacionáveis foram marcas das rações, os laboratórios de origem das pós-larvas e tempo de cultivo.Submitted by (edna.saturno@ufrpe.br) on 2017-02-07T12:21:56Z No. of bitstreams: 1 Ana Helena Gomes da Silva.pdf: 731808 bytes, checksum: e9fd8928b9e2cb379f53ffb4a436b8a7 (MD5)Made available in DSpace on 2017-02-07T12:21:56Z (GMT). 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