Características da carcaça e da carne de cordeiros alimentados com palma forrageira em substituição ao farelo de trigo

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: ABREU, Karen Santos Félix de
Data de Publicação: 2014
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UFRPE
Texto Completo: http://www.tede2.ufrpe.br:8080/tede2/handle/tede2/7003
Resumo: The effect of replacement of wheat bran by Spineless cactus and urea (0, 33, 66 and 100 %) in the diet of lambs on objective and subjective measures; tissue composition and chemical composition of meat we studied. For this, 36 lambs were used averaging four months of age with and initial body weight of 19.5 ± 1,6 kg were distributed in a randomized block design with four treatments and nine replicates and slaughtered after 70 days of confinement. The carcass were cooled to 4° C for 24 hours, immediately after slaughter, subsequently, the morphometric measurements and subjective evaluations of the carcass were measured. And were used the left leg of each animal to tissue composition and, after dissection; there was the chemical composition of meat using the semimembranosus muscle. No significant influences on the conformation and the carcasses (mean score = 3.04 and 2.78) were observed, but the perirenal fat showed a quadratic effect, with maximum subjective score of 2.46 to 47.37% replacement. The variables of leg tissue composition were influenced not by replacing, with average values of 1522.86g of muscle and 69.90% of revenue from edible tissue. Not does the composition of the meat suffered influences of substitution, with average values of 75.19%, 1.18%, 18.29% and 2.87% for moisture, ash, crude protein (CP) and ether extract (EE), respectively. The spineless cactus can fully replace wheat bran in the diet of lambs, as showed no decrease in quantitative carcass traits.
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For this, 36 lambs were used averaging four months of age with and initial body weight of 19.5 ± 1,6 kg were distributed in a randomized block design with four treatments and nine replicates and slaughtered after 70 days of confinement. The carcass were cooled to 4° C for 24 hours, immediately after slaughter, subsequently, the morphometric measurements and subjective evaluations of the carcass were measured. And were used the left leg of each animal to tissue composition and, after dissection; there was the chemical composition of meat using the semimembranosus muscle. No significant influences on the conformation and the carcasses (mean score = 3.04 and 2.78) were observed, but the perirenal fat showed a quadratic effect, with maximum subjective score of 2.46 to 47.37% replacement. The variables of leg tissue composition were influenced not by replacing, with average values of 1522.86g of muscle and 69.90% of revenue from edible tissue. Not does the composition of the meat suffered influences of substitution, with average values of 75.19%, 1.18%, 18.29% and 2.87% for moisture, ash, crude protein (CP) and ether extract (EE), respectively. The spineless cactus can fully replace wheat bran in the diet of lambs, as showed no decrease in quantitative carcass traits.Avaliou-se o efeito da substituição do farelo de trigo pela palma forrageira (0; 33; 66 e 100%) na dieta de cordeiros sobre as medidas objetivas e subjetivas da carcaça, a composição tecidual da perna e química da carne. Para tanto, foram utilizados 36 cordeiros mestiços das raças Dorper x Santa Inês, com quatro meses de idade e peso corporal inicial médio de 19,5 ± 1,6 kg, que foram distribuídos em delineamento de blocos casualizados, com quatro tratamentos e nove repetições, abatidos após 70 dias de confinamento. As carcaças foram resfriadas a 4°C por 24 horas; posteriormente, foram tomadas as medidas morfométricas e efetuadas avaliações subjetivas das carcaças. Utilizou-se a perna esquerda de cada animal para a composição tecidual e, após a dissecação, realizou-se a análise química da carne no músculo semimembranoso. Não foram observadas influências significativas para a conformação e acabamento das carcaças (escore médio = 3,04 e 2,78, respectivamente); porém, a gordura perirrenal apresentou efeito quadrático em função dos níveis de substituição com escore subjetivo máximo de 2,46 para 47,37% de substituição do farelo de trigo pela palma forrageira. As variáveis da composição tecidual da perna não sofreram influências da substituição, com valores médios de 1522,86g de músculos e 69,90% de rendimento de tecido comestível. A composição química da carne também não foi influenciada pela substituição, as médias obtidas foram: 75,19%; 1,18%; 18,29% e 2,87% para a umidade, cinzas, proteína bruta (PB) e extrato etéreo (EE), respectivamente. A palma forrageira pode substituir integralmente o farelo de trigo na dieta de cordeiros, pois não influenciou negativamente as características da carcaça e da carne.Submitted by Mario BC (mario@bc.ufrpe.br) on 2017-06-29T14:24:10Z No. of bitstreams: 1 Karen Santos Felix de Abreu.pdf: 1735358 bytes, checksum: a79e685fdba5b93d54ca741429a169b9 (MD5)Made available in DSpace on 2017-06-29T14:24:10Z (GMT). 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