Aditivos microbianos comerciais na silagem de cana-de-açúcar

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: SANTOS, Wilma Cristina Cavalcante dos
Data de Publicação: 2014
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UFRPE
Texto Completo: http://www.tede2.ufrpe.br:8080/tede2/handle/tede2/6130
Resumo: The practice of ensiling of sugarcane without additives has caused marked reduction in the silage nutritional value, due to the rapid fermentation of soluble carbohydrate by yeasts. The use of commercial inoculants containing homo and heterolactic bacteria in the ensilage process becomes an important alternative, however, the efficiency of these inoculants is questionable. Thus, we aimed to evaluate the effect of using two commercial inoculants during the fermentative process of three varieties of sugarcane on the nutritive value, fermentative losses and aerobic stability of the silages. We used a completely randomized design in a 3x3 factorial scheme (three varieties and three treatments) with five repetitions. The treatments were: no inoculant; A Inoculant (Lalsil® sugarcane, L. buchneri, strain NCIMB 40788, 2.5 x 1010 CFU/g) and B Inoculant (Silobac® 5, L. plantarum, strains CH 6072 and L286, 1 x 105 CFU/g). In all treatments, silages showed increased concentrations of NDF and ADF, and reduction in content DM in relative to material before ensiling. Treatment with B inoculant provided higher losses gases, total loss of DM and fractions of ammonia nitrogen, as well as lower levels of IVDMD and TDN, especially for variety RB92579. The A Inoculant improved aerobic stability of silages. The high concentration of sugars (Brix degree) presented by RB92579 seemed to favor the activity of the yeast and, consequently, the fermentative losses.
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spelling NASCIMENTO, Willian Gonçalves doSILVA, Dulciene Karla de AndradeALMEIDA, Omer Cavalcanti dehttp://lattes.cnpq.br/1208959076359727SANTOS, Wilma Cristina Cavalcante dos2016-12-13T18:00:53Z2014-02-19SANTOS, Wilma Cristina Cavalcante dos. Aditivos microbianos comerciais na silagem de cana-de-açúcar. 2014. 65 f. Dissertação (Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal e Pastagens) - Universidade Federal Rural de Pernambuco, Garanhuns.http://www.tede2.ufrpe.br:8080/tede2/handle/tede2/6130The practice of ensiling of sugarcane without additives has caused marked reduction in the silage nutritional value, due to the rapid fermentation of soluble carbohydrate by yeasts. The use of commercial inoculants containing homo and heterolactic bacteria in the ensilage process becomes an important alternative, however, the efficiency of these inoculants is questionable. Thus, we aimed to evaluate the effect of using two commercial inoculants during the fermentative process of three varieties of sugarcane on the nutritive value, fermentative losses and aerobic stability of the silages. We used a completely randomized design in a 3x3 factorial scheme (three varieties and three treatments) with five repetitions. The treatments were: no inoculant; A Inoculant (Lalsil® sugarcane, L. buchneri, strain NCIMB 40788, 2.5 x 1010 CFU/g) and B Inoculant (Silobac® 5, L. plantarum, strains CH 6072 and L286, 1 x 105 CFU/g). In all treatments, silages showed increased concentrations of NDF and ADF, and reduction in content DM in relative to material before ensiling. Treatment with B inoculant provided higher losses gases, total loss of DM and fractions of ammonia nitrogen, as well as lower levels of IVDMD and TDN, especially for variety RB92579. The A Inoculant improved aerobic stability of silages. The high concentration of sugars (Brix degree) presented by RB92579 seemed to favor the activity of the yeast and, consequently, the fermentative losses.A prática da ensilagem da cana-de-açúcar sem aditivos tem ocasionado redução acentuada no seu valor nutritivo, em decorrência da rápida fermentação dos carboidratos solúveis pelas leveduras. A utilização de inoculantes comerciais contendo bactérias homo e heteroláticas no processo de ensilagem torna-se uma importante alternativa, porém, a eficiência de tais inoculantes é questionável. Assim, objetivou-se avaliar o efeito da utilização de dois inoculantes comerciais durante o processo fermentativo de três variedades de cana-de-açúcar sobre o valor nutritivo, as perdas fermentativas e a estabilidade aeróbia das silagens. Utilizou-se o delineamento experimental inteiramente casualizado em esquema fatorial 3x3 (três variedades e três tratamentos) com cinco repetições. Os tratamentos foram: Sem inoculante, Inoculante A (Lalsil® cana, L. buchneri, Cepa NCIMB 40788, 2,5 x 1010 UFC/g) e Inoculante B (Silobac® 5, L. plantarum, Cepas CH 6072 e L286, 1x105 UFC/g). Em todos os tratamentos, as silagens apresentaram aumento nas concentrações de FDN e FDA, e redução nos teores de MS em relação ao material antes da ensilagem. O tratamento com o inoculante B proporcionou as maiores perdas por gases, perda total de MS e frações do nitrogênio amoniacal, bem como os menores teores dos NDT e DIVMS, especialmente para variedade RB92579. O Inoculante A melhorou a estabilidade aeróbia das silagens. A elevada concentração de açúcares (grau Brix) apresentada pela variedade RB92579 pareceu favorecer a atividade das leveduras e, consequentemente, as perdas fermentativas.Submitted by (edna.saturno@ufrpe.br) on 2016-12-13T18:00:53Z No. of bitstreams: 1 Wilma Cristina Cavalcante dos Santos.pdf: 1360239 bytes, checksum: b9de6c7891a1af74c13ee364d48ca07c (MD5)Made available in DSpace on 2016-12-13T18:00:53Z (GMT). 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