Avaliação de parâmetros epidemiológicos da podridão por lasiodiplodia em uva nas cultivares itália muscat e thompsom seedless

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: MELO, Luiz Gustavo de Lima
Data de Publicação: 2012
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UFRPE
Texto Completo: http://www.tede2.ufrpe.br:8080/tede2/handle/tede2/6617
Resumo: Lasiodiplodia Theobromae is responsible for numerous diseases in many economically important crops that may be infected in both pre and postharvest, may cause different symptoms. In grapevine, the pathogen infects the berries, causing Lasiodiplodia rot, causing injuries that impair or prevent the marketing of the fruit. Given the importance of this pathogen and the high levels of infection in the Lower Basin producing area of Submédio do Vale São Francisco, a region important in the production of fine table grapes, this study aimed to evaluate the epidemiological parameters of Lasiodiplodia rot in berries of grape cvs. Italy Muscat and Thompson Seedless. We conducted pathogenicity and aggressiveness of 10 isolates of L. theobromae (L1, L2, L3, L4, L5, L7 L6, L8, L9 and L10), inoculated on wounds produced by a punch with eight needles 2 mm deep on cv. Italy Muscat at a concentration of 106 spores/mL. All isolates tested were pathogenic to grape. In the test of aggression L1 isolate was more aggressive, with higher average compared to other injuries, which is used in subsequent tests. We studied the influence of region inoculation inoculum (equatorial and stalk), methods of inoculation (spray and drop) in addition to epidemiological parameters: concentration of inoculum (103, 104, 105, 106 and 107 spores/ml), a period of wetting (0, 12, 24, 36, 48h) and temperature (2, 5, 10, 15, 20, 25 ° C). Regarding to the inoculum concentration, for both cvs. Italy Muscat and Thompson Seedless, 107 conidia/ml was the best, using 10 μl applied on the equatorial region by droplet inoculation method promoting the highest development of lesions on grape berries. Concerning to the epidemiological parameters, temperature and wetness, there has been a further development of lesions in about 25 ° C under a 48 h wetting period.
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Given the importance of this pathogen and the high levels of infection in the Lower Basin producing area of Submédio do Vale São Francisco, a region important in the production of fine table grapes, this study aimed to evaluate the epidemiological parameters of Lasiodiplodia rot in berries of grape cvs. Italy Muscat and Thompson Seedless. We conducted pathogenicity and aggressiveness of 10 isolates of L. theobromae (L1, L2, L3, L4, L5, L7 L6, L8, L9 and L10), inoculated on wounds produced by a punch with eight needles 2 mm deep on cv. Italy Muscat at a concentration of 106 spores/mL. All isolates tested were pathogenic to grape. In the test of aggression L1 isolate was more aggressive, with higher average compared to other injuries, which is used in subsequent tests. We studied the influence of region inoculation inoculum (equatorial and stalk), methods of inoculation (spray and drop) in addition to epidemiological parameters: concentration of inoculum (103, 104, 105, 106 and 107 spores/ml), a period of wetting (0, 12, 24, 36, 48h) and temperature (2, 5, 10, 15, 20, 25 ° C). Regarding to the inoculum concentration, for both cvs. Italy Muscat and Thompson Seedless, 107 conidia/ml was the best, using 10 μl applied on the equatorial region by droplet inoculation method promoting the highest development of lesions on grape berries. Concerning to the epidemiological parameters, temperature and wetness, there has been a further development of lesions in about 25 ° C under a 48 h wetting period.Lasiodiplodia theobromae é responsável por inúmeras doenças em diversas culturas de importância econômica que podem vir a ser infectadas tanto em pré como em pós-colheita, podendo causar diferentes sintomas. Na videira, o patógeno infecta as bagas, causando a podridão por lasiodiplodia, provocando lesões que prejudicam ou inviabilizam a comercialização do fruto. Diante da relevância deste fitopatógeno e dos altos níveis de infecção na região produtora do Submédio São Francisco, região importante na produção de uvas finas de mesa, este trabalho buscou avaliar os parâmetros epidemiológicos da podridão por lasiodiplodia em bagas de uvas das cultivares Itália Muscat e Thompson Seedless. Realizou-se teste de patogenicidade e agressividade com 10 isolados de L. theobromae (L1, L2, L3, L4, L5, L6 L7, L8, L9 e L10), inoculados sobre ferimentos produzidos por um furador com oito agulhas de 2 mm de comprimento em uvas da cv. Itália Muscat na concentração de 106 conídios/mL. Todos os isolados testados foram patogênicos a uva. O isolado L1 foi o mais agressivo, apresentando maiores médias de lesões em comparação aos demais, sendo este utilizado nos testes posteriores. Estudou-se a influência da região de deposição do inoculo (equatorial e peduncular), métodos de inoculação (gota e pulverização) além dos parâmetros epidemiológicos: concentração de inóculo (103, 104, 105, 106 e 107 conídios/mL), período de molhamento (0, 12, 24, 36, 48 h), e temperatura (2, 5, 10, 15, 20, 25ºC). Em relação à concentração de inóculo foi verificado que tanto para a cv. Itália Muscat quanto na cv Thompson Seedless a melhor concentração de 107 conídios/mL, aplicado 10 μL na região equatorial pelo método de inoculação de gota foi o que proporcionou maior desenvolvimento de lesão sobre as bagas de uva. Em relação aos aspectos epidemiológicos, temperatura e período de molhamento, verificou-se um maior desenvolvimento de lesão em torno de 25°C sob um período de 48 horas de molhamento.Submitted by (lucia.rodrigues@ufrpe.br) on 2017-03-21T13:49:42Z No. of bitstreams: 1 Luiz Gustavo de Lima Melo.pdf: 741943 bytes, checksum: 78412f9372d9818a63e65dee4cf2dfdb (MD5)Made available in DSpace on 2017-03-21T13:49:42Z (GMT). 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