Utilização do bagaço de uva em rações para suínos em terminação

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: ALMEIDA, Bárbara Cristina da Silveira
Data de Publicação: 2017
Tipo de documento: Tese
Idioma: por
Título da fonte: Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UFRPE
Texto Completo: http://www.tede2.ufrpe.br:8080/tede2/handle/tede2/8118
Resumo: The inclusion of grape pomace in the finned pig diet was evaluated in order to improve meat quality and reduce lipid oxidation without altering carcass performance and quality. Eighteen males and 18 castrated males (MS115-Duroc x MO25C) were used, totaling six replicates per sex, distributed in a randomized block design. The treatments consisted of a control diet of corn and soybean meal and other two diets containing dehydrated grape pomace at inclusion levels of 5 and 10%. The experiment was conducted in two phases: a first from 80 to 100 kg and a second from 100 to 130 kg. After 49 days of experimental period of animals slaughtered and 24 hours later, evaluate the carcass evaluation and collected samples of bacon and loin. A 10% inclusion of dehydrated grape marc in feed finishing pigs reduces lipid oxidation and promotes a higher deposition on the fat of the monounsaturated fatty acid C22: 1n9c, besides increasing the fatness of the carcasses. And the addition of 5% in the diet of co-product supply increased amount of lean meat in the carcass of these animals.
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The treatments consisted of a control diet of corn and soybean meal and other two diets containing dehydrated grape pomace at inclusion levels of 5 and 10%. The experiment was conducted in two phases: a first from 80 to 100 kg and a second from 100 to 130 kg. After 49 days of experimental period of animals slaughtered and 24 hours later, evaluate the carcass evaluation and collected samples of bacon and loin. A 10% inclusion of dehydrated grape marc in feed finishing pigs reduces lipid oxidation and promotes a higher deposition on the fat of the monounsaturated fatty acid C22: 1n9c, besides increasing the fatness of the carcasses. And the addition of 5% in the diet of co-product supply increased amount of lean meat in the carcass of these animals.Foi avaliada a inclusão do bagaço de uva na dieta de suínos em terminação com o objetivo de melhorar a qualidade da carne e reduzir a oxidação lipídica sem alterar o desempenho e a qualidade da carcaça. Foram utilizados 18 fêmeas e 18 machos castrados (MS115-Duroc x MO25C), totalizando seis repetições por sexo, distribuídos em um delineamento em blocos ao acaso. Os tratamentos consistiram de uma dieta controle a base de milho e farelo de soja e outras duas dietas contendo bagaço de uva desidratado em níveis de inclusão de 5 e 10%. O experimento foi conduzido em duas fases: a primeira dos 80 aos 100 kg e a segunda dos 100 aos 130 kg. Após 49 dias de período experimental os animais foram abatidos e 24 horas depois do abate foi feita avaliação de carcaça e coletadas amostras de toucinho e de lombo. A inclusão de 10% do bagaço de uva desidratado na alimentação dos suínos em terminação reduz a oxidação lipídica e promove a maior deposição no toucinho do ácido graxo monoinsaturado C22:1n9c, além de aumentar a adiposidade das carcaças. E a adição de 5% na dieta deste coproduto proporciona maior quantidade de carne magra na carcaça destes animais.Submitted by Mario BC (mario@bc.ufrpe.br) on 2019-06-28T13:13:41Z No. of bitstreams: 1 Barbara Cristina da Silveira Almeida.pdf: 411895 bytes, checksum: 1da85e891948fc4e5c6e66ca599fb666 (MD5)Made available in DSpace on 2019-06-28T13:13:41Z (GMT). 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