Avaliação nutricional e utilização da glicose de milho na alimentação de frangos de corte na fase pré-inicial
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2013 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UFRPE |
Texto Completo: | http://www.tede2.ufrpe.br:8080/tede2/handle/tede2/6641 |
Resumo: | The aimed to evaluate the effect of different inclusion levels of corn glucose in pellet diets for broilers in the pre-initial parameters on growth performance, metabolization of the rations and body composition until seven days of age. Were used 300 male broiler chicks, Cobb-500, distributed in a completely randomized design with five treatments and six replicates of 10 birds in each experimental unit. Treatments consisted of a basal diet based on corn and soybean meal and four diets with the following inclusion levels of glucose: 3, 6, 9 and 12%. Data were subjected to analysis of variance and means were tested with Dunnett average a 5% probability and regression analysis by the models: linear, quadratic, and sigmoidal. The inclusion levels of corn glucose affect consumption, weight gain and feed conversion. No significant differences on the metabolization of feed within 1 to 3 days, but differences were observed within 4 to 7 days, increasing the inclusion level of glucose led to an increase in carcass fat deposition and decreased protein deposition. It is recommended the use of pelleted diets with inclusion of 3% corn glucose for broiler chicks in the pre-start. |
id |
URPE_b84a71f4a841937a0d9f1d2c0e10da58 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:tede2:tede2/6641 |
network_acronym_str |
URPE |
network_name_str |
Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UFRPE |
repository_id_str |
|
spelling |
RABELLO, Carlos Bôa-ViagemLUDKE, Maria do Carmo Mohaupt MarquesLIRA, Rosa CavalcanteDUTRA JÚNIOR, Wilson Moreirahttp://lattes.cnpq.br/3429043029308070ALMEIDA, Bárbara Cristina da Silveira2017-03-23T12:27:17Z2013-07-30ALMEIDA, Bárbara Cristina da Silveira. Avaliação nutricional e utilização da glicose de milho na alimentação de frangos de corte na fase pré-inicial. 2013. 62 f. Dissertação (Programa de Pós-Graduação em Zootecnia) - Universidade Federal Rural de Pernambuco, Recife.http://www.tede2.ufrpe.br:8080/tede2/handle/tede2/6641The aimed to evaluate the effect of different inclusion levels of corn glucose in pellet diets for broilers in the pre-initial parameters on growth performance, metabolization of the rations and body composition until seven days of age. Were used 300 male broiler chicks, Cobb-500, distributed in a completely randomized design with five treatments and six replicates of 10 birds in each experimental unit. Treatments consisted of a basal diet based on corn and soybean meal and four diets with the following inclusion levels of glucose: 3, 6, 9 and 12%. Data were subjected to analysis of variance and means were tested with Dunnett average a 5% probability and regression analysis by the models: linear, quadratic, and sigmoidal. The inclusion levels of corn glucose affect consumption, weight gain and feed conversion. No significant differences on the metabolization of feed within 1 to 3 days, but differences were observed within 4 to 7 days, increasing the inclusion level of glucose led to an increase in carcass fat deposition and decreased protein deposition. It is recommended the use of pelleted diets with inclusion of 3% corn glucose for broiler chicks in the pre-start.Objetivou-se avaliar o efeito de diferentes níveis de inclusão da glicose de milho em dietas peletizadas para pintos de corte na fase pré-inicial, sobre os parâmetros de desempenho zootécnico, metabolizabilidade das rações e composição corporal até os sete dias de idade. Utilizaram-se 300 pintos de corte macho, da linhagem Cobb-500, distribuídos em um delineamento inteiramente casualizado, com cinco tratamentos e seis repetições com 10 aves em cada unidade experimental. Os tratamentos consistiram de uma dieta referência à base de milho e farelo de soja e quatro dietas com os seguintes níveis de inclusão da glicose: 3, 6, 9 e 12%. Os dados foram submetidos à análise de variância e as médias foram submetidas ao teste de média Dunnett a 5% de probabilidade, e análise de regressão pelos modelos: linear, quadrático e sigmoidal. Os níveis de inclusão da glicose de milho afetaram o consumo, ganho de peso e conversão alimentar. Não houve diferenças significativas sobre a metabolizabilidade das rações no período de 1 a 3 dias, no entanto foram observadas diferenças no período de 4 a 7 dias, o aumento do nível de inclusão da glicose propiciou um aumento na deposição de gordura na carcaça e diminuição da deposição de proteína. Recomenda-se a utilização de dietas peletizadas com 3% de inclusão de glicose de milho para pintos de corte na fase pré-inicial.Submitted by (edna.saturno@ufrpe.br) on 2017-03-23T12:27:17Z No. of bitstreams: 1 Barbara Cristina da Silveira Almeida.pdf: 377403 bytes, checksum: cb44742ea9ccb8e0ffb0277a24efbfe9 (MD5)Made available in DSpace on 2017-03-23T12:27:17Z (GMT). No. of bitstreams: 1 Barbara Cristina da Silveira Almeida.pdf: 377403 bytes, checksum: cb44742ea9ccb8e0ffb0277a24efbfe9 (MD5) Previous issue date: 2013-07-30Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior - CAPESapplication/pdfporUniversidade Federal Rural de PernambucoPrograma de Pós-Graduação em ZootecniaUFRPEBrasilDepartamento de ZootecniaFrango de corteCarboidratoPeletizaçãoDesempenhoDigestibilityDigestibilidadeCut chickenCarbohydrateCIENCIAS AGRARIAS::ZOOTECNIAAvaliação nutricional e utilização da glicose de milho na alimentação de frangos de corte na fase pré-inicialinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesis-3881065194686295060600600600600-768565415068297243213468589812708456022075167498588264571info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UFRPEinstname:Universidade Federal Rural de Pernambuco (UFRPE)instacron:UFRPELICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-82165http://www.tede2.ufrpe.br:8080/tede2/bitstream/tede2/6641/1/license.txtbd3efa91386c1718a7f26a329fdcb468MD51ORIGINALBarbara Cristina da Silveira Almeida.pdfBarbara Cristina da Silveira Almeida.pdfapplication/pdf377403http://www.tede2.ufrpe.br:8080/tede2/bitstream/tede2/6641/2/Barbara+Cristina+da+Silveira+Almeida.pdfcb44742ea9ccb8e0ffb0277a24efbfe9MD52tede2/66412017-03-23 09:27:17.731oai:tede2: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Biblioteca Digital de Teses e Dissertaçõeshttp://www.tede2.ufrpe.br:8080/tede/PUBhttp://www.tede2.ufrpe.br:8080/oai/requestbdtd@ufrpe.br ||bdtd@ufrpe.bropendoar:2024-05-28T12:34:37.455174Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UFRPE - Universidade Federal Rural de Pernambuco (UFRPE)false |
dc.title.por.fl_str_mv |
Avaliação nutricional e utilização da glicose de milho na alimentação de frangos de corte na fase pré-inicial |
title |
Avaliação nutricional e utilização da glicose de milho na alimentação de frangos de corte na fase pré-inicial |
spellingShingle |
Avaliação nutricional e utilização da glicose de milho na alimentação de frangos de corte na fase pré-inicial ALMEIDA, Bárbara Cristina da Silveira Frango de corte Carboidrato Peletização Desempenho Digestibility Digestibilidade Cut chicken Carbohydrate CIENCIAS AGRARIAS::ZOOTECNIA |
title_short |
Avaliação nutricional e utilização da glicose de milho na alimentação de frangos de corte na fase pré-inicial |
title_full |
Avaliação nutricional e utilização da glicose de milho na alimentação de frangos de corte na fase pré-inicial |
title_fullStr |
Avaliação nutricional e utilização da glicose de milho na alimentação de frangos de corte na fase pré-inicial |
title_full_unstemmed |
Avaliação nutricional e utilização da glicose de milho na alimentação de frangos de corte na fase pré-inicial |
title_sort |
Avaliação nutricional e utilização da glicose de milho na alimentação de frangos de corte na fase pré-inicial |
author |
ALMEIDA, Bárbara Cristina da Silveira |
author_facet |
ALMEIDA, Bárbara Cristina da Silveira |
author_role |
author |
dc.contributor.advisor1.fl_str_mv |
RABELLO, Carlos Bôa-Viagem |
dc.contributor.advisor-co1.fl_str_mv |
LUDKE, Maria do Carmo Mohaupt Marques |
dc.contributor.referee1.fl_str_mv |
LIRA, Rosa Cavalcante |
dc.contributor.referee2.fl_str_mv |
DUTRA JÚNIOR, Wilson Moreira |
dc.contributor.authorLattes.fl_str_mv |
http://lattes.cnpq.br/3429043029308070 |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
ALMEIDA, Bárbara Cristina da Silveira |
contributor_str_mv |
RABELLO, Carlos Bôa-Viagem LUDKE, Maria do Carmo Mohaupt Marques LIRA, Rosa Cavalcante DUTRA JÚNIOR, Wilson Moreira |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Frango de corte Carboidrato Peletização Desempenho Digestibility Digestibilidade |
topic |
Frango de corte Carboidrato Peletização Desempenho Digestibility Digestibilidade Cut chicken Carbohydrate CIENCIAS AGRARIAS::ZOOTECNIA |
dc.subject.eng.fl_str_mv |
Cut chicken Carbohydrate |
dc.subject.cnpq.fl_str_mv |
CIENCIAS AGRARIAS::ZOOTECNIA |
description |
The aimed to evaluate the effect of different inclusion levels of corn glucose in pellet diets for broilers in the pre-initial parameters on growth performance, metabolization of the rations and body composition until seven days of age. Were used 300 male broiler chicks, Cobb-500, distributed in a completely randomized design with five treatments and six replicates of 10 birds in each experimental unit. Treatments consisted of a basal diet based on corn and soybean meal and four diets with the following inclusion levels of glucose: 3, 6, 9 and 12%. Data were subjected to analysis of variance and means were tested with Dunnett average a 5% probability and regression analysis by the models: linear, quadratic, and sigmoidal. The inclusion levels of corn glucose affect consumption, weight gain and feed conversion. No significant differences on the metabolization of feed within 1 to 3 days, but differences were observed within 4 to 7 days, increasing the inclusion level of glucose led to an increase in carcass fat deposition and decreased protein deposition. It is recommended the use of pelleted diets with inclusion of 3% corn glucose for broiler chicks in the pre-start. |
publishDate |
2013 |
dc.date.issued.fl_str_mv |
2013-07-30 |
dc.date.accessioned.fl_str_mv |
2017-03-23T12:27:17Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/masterThesis |
format |
masterThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.citation.fl_str_mv |
ALMEIDA, Bárbara Cristina da Silveira. Avaliação nutricional e utilização da glicose de milho na alimentação de frangos de corte na fase pré-inicial. 2013. 62 f. Dissertação (Programa de Pós-Graduação em Zootecnia) - Universidade Federal Rural de Pernambuco, Recife. |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://www.tede2.ufrpe.br:8080/tede2/handle/tede2/6641 |
identifier_str_mv |
ALMEIDA, Bárbara Cristina da Silveira. Avaliação nutricional e utilização da glicose de milho na alimentação de frangos de corte na fase pré-inicial. 2013. 62 f. Dissertação (Programa de Pós-Graduação em Zootecnia) - Universidade Federal Rural de Pernambuco, Recife. |
url |
http://www.tede2.ufrpe.br:8080/tede2/handle/tede2/6641 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.program.fl_str_mv |
-3881065194686295060 |
dc.relation.confidence.fl_str_mv |
600 600 600 600 |
dc.relation.department.fl_str_mv |
-7685654150682972432 |
dc.relation.cnpq.fl_str_mv |
1346858981270845602 |
dc.relation.sponsorship.fl_str_mv |
2075167498588264571 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal Rural de Pernambuco |
dc.publisher.program.fl_str_mv |
Programa de Pós-Graduação em Zootecnia |
dc.publisher.initials.fl_str_mv |
UFRPE |
dc.publisher.country.fl_str_mv |
Brasil |
dc.publisher.department.fl_str_mv |
Departamento de Zootecnia |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal Rural de Pernambuco |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UFRPE instname:Universidade Federal Rural de Pernambuco (UFRPE) instacron:UFRPE |
instname_str |
Universidade Federal Rural de Pernambuco (UFRPE) |
instacron_str |
UFRPE |
institution |
UFRPE |
reponame_str |
Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UFRPE |
collection |
Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UFRPE |
bitstream.url.fl_str_mv |
http://www.tede2.ufrpe.br:8080/tede2/bitstream/tede2/6641/1/license.txt http://www.tede2.ufrpe.br:8080/tede2/bitstream/tede2/6641/2/Barbara+Cristina+da+Silveira+Almeida.pdf |
bitstream.checksum.fl_str_mv |
bd3efa91386c1718a7f26a329fdcb468 cb44742ea9ccb8e0ffb0277a24efbfe9 |
bitstream.checksumAlgorithm.fl_str_mv |
MD5 MD5 |
repository.name.fl_str_mv |
Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UFRPE - Universidade Federal Rural de Pernambuco (UFRPE) |
repository.mail.fl_str_mv |
bdtd@ufrpe.br ||bdtd@ufrpe.br |
_version_ |
1810102239956566016 |