Value co-creation as a strategy for value creation in the rural tourism sector: a study applied to the context of oliviculture
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Data de Publicação: | 2021 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista Turismo em Análise |
Texto Completo: | https://www.revistas.usp.br/rta/article/view/185191 |
Resumo: | Rural tourism, a source of income and generation of experiential value through integration with consumers, goes beyond the traditional operations of an agricultural property. Thus, one of the alternative experiences to generate value is value co-creation, that is, the interaction between the agricultural tourism provider and its consumers, a collaborative experience based on knowledge, skills, and experiences. This study aims to understand the existing co-creation mechanisms in the relationship between olive tree producer and the rural tourist by using a qualitative and exploratory approach, in southern Brazil, with the use of in-depth interviews. After analyzing the results, we identified aspects favored by value co-creation, especially related to leisure and self-fulfillment, and benefits that the value co-creation can bring to the context of rural tourism, especially regarding the relationship between provider and tourist, benefiting both actors involved. |
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Value co-creation as a strategy for value creation in the rural tourism sector: a study applied to the context of olivicultureCocriação de valor como estratégia no setor do turismo rural: um estudo aplicado ao contexto da oliviculturaCocreación de valor como estrategia en el sector del turismo rural: un estudio aplicado al contexto de la oliviculturaCo-creación de valorTurismo ruralOliviculturaValue co-creationRural tourismOlivicultureCocriação de valorTurismo ruralOliviculturaRural tourism, a source of income and generation of experiential value through integration with consumers, goes beyond the traditional operations of an agricultural property. Thus, one of the alternative experiences to generate value is value co-creation, that is, the interaction between the agricultural tourism provider and its consumers, a collaborative experience based on knowledge, skills, and experiences. This study aims to understand the existing co-creation mechanisms in the relationship between olive tree producer and the rural tourist by using a qualitative and exploratory approach, in southern Brazil, with the use of in-depth interviews. After analyzing the results, we identified aspects favored by value co-creation, especially related to leisure and self-fulfillment, and benefits that the value co-creation can bring to the context of rural tourism, especially regarding the relationship between provider and tourist, benefiting both actors involved.O turismo rural, fonte de renda e geração de valor resultante da integração com os consumidores, acontece para além das operações tradicionais de uma propriedade agrícola. Assim, uma das alternativas de experiência para geração de valor é a cocriação de valor, ou seja, a interação entre o provedor do turismo agrícola e seus consumidores, experiência colaborativa baseada em conhecimentos, habilidades e experiências. O objetivo deste artigo é compreender os mecanismos de cocriação existentes na relação entre produtor de oliveiras e o turista rural, por meio de uma abordagem qualitativa e exploratória, no sul do Brasil, com o emprego de entrevistas em profundidade. Após análise dos resultados, foram identificados aspectos favorecidos pela cocriação de valor, em especial relacionados ao lazer e à autorrealização, e que a cocriação de valor pode trazer benefícios ao contexto do turismo rural, principalmente no que tange às relações entre provedor e turista, beneficiando ambos os envolvidos.El turismo rural, fuente de ingresos y generación de valor resultante de la integración con los consumidores, va más allá de las operaciones tradicionales de una propiedad agrícola. Ante esto, una de las experiencias alternativas para generar valor ocurre a través de prácticas de cocreación de valor, es decir, la interacción entre el proveedor de turismo agrícola y sus consumidores, una experiencia colaborativa que se basa en conocimientos, habilidades y experiencias. Este artículo tuvo por objetivo identificar los mecanismos de cocreación existentes en la relación entre el productor de olivos y el turista rural, por medio de una investigación de enfoque cualitativo y exploratorio, con el uso de entrevistas a profundidad, realizada en el sur de Brasil. Tras analizados los resultados, se identificaron aspectos favorecidos por la cocreación de valor, especialmente los relacionados con el ocio y la autorrealización, y que la cocreación de valor puede traer beneficios al contexto del turismo rural, sobre todo en la relación entre el proveedor y el turista, beneficiando a ambos actores involucrados.Universidade de São Paulo. Escola de Comunicações e Artes2021-08-31info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionAvaliado por Pares Peer-reviewedRevisado por paresapplication/pdfhttps://www.revistas.usp.br/rta/article/view/18519110.11606/issn.1984-4867.v32i2p249-271Revista Turismo em Análise; Vol. 32 No. 2 (2021): Maio-Agosto; 249-271Revista Turismo em Análise; Vol. 32 Núm. 2 (2021): Maio-Agosto; 249-271Revista Turismo em Análise; v. 32 n. 2 (2021): Maio-Agosto; 249-2711984-48670103-5541reponame:Revista Turismo em Análiseinstname:Universidade de São Paulo (USP)instacron:USPporhttps://www.revistas.usp.br/rta/article/view/185191/180055Copyright (c) 2021 Cláudio Damacena, Flávio Régio Brambilla, Ana Laura Barcelos Correahttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessDamacena, CláudioBrambilla, Flávio RégioCorrea, Ana Laura Barcelos2021-12-21T18:23:04Zoai:revistas.usp.br:article/185191Revistahttps://www.revistas.usp.br/rtaPUBhttps://www.revistas.usp.br/rta/oaitanalise@usp.br || bragadc@usp.br1984-48670103-5541opendoar:2021-12-21T18:23:04Revista Turismo em Análise - Universidade de São Paulo (USP)false |
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