População e atividades econômicas em Areias: 1817-1836
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 1994 |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Estudos Econômicos (São Paulo) |
Texto Completo: | https://www.revistas.usp.br/ee/article/view/159152 |
Resumo: | This paper has analysed the populational and economic dynamics of Areias from 1817 to 1836, period in which there occured strong changes through the introduction of the coffee growing. The former cultures (sugar, white rum and subsistence products) have probably served as a basis till the maturity of the production of coffee was accomplished, generating the resources required for its own expansion. The coffee growing, which at the beginning has also been developed by farmers who bad no slaves, has radically transformed the productive structure of the site: the slave work was significantly boosted, and the size of the productive areas increased; moreover, it generated a strong concentration in the coffee growing activity and in the co-related activities, such as the artisan work and commerce. |
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População e atividades econômicas em Areias: 1817-1836slaveryslave demographyslave holdingcoffee-producerescravidãodemocracia escravaproprietário de escravoprodutor de caféThis paper has analysed the populational and economic dynamics of Areias from 1817 to 1836, period in which there occured strong changes through the introduction of the coffee growing. The former cultures (sugar, white rum and subsistence products) have probably served as a basis till the maturity of the production of coffee was accomplished, generating the resources required for its own expansion. The coffee growing, which at the beginning has also been developed by farmers who bad no slaves, has radically transformed the productive structure of the site: the slave work was significantly boosted, and the size of the productive areas increased; moreover, it generated a strong concentration in the coffee growing activity and in the co-related activities, such as the artisan work and commerce.Analisou-se a dinâmica populacional e econômica de Areias no período 1817-1836, período de fortes transformações com a introdução da cafeicultura. Os cultivos anteriores (açúcar, aguardente e gêneros de subsistência) provavelmente serviram de base ate que a maturidade da produção cafeeira, permitiu gerar os recursos para suapropria expansão. A cafeicultura, inicialmente desenvolvida inclusive em fogos sem escravos, com sua consolidaçãotransformou radicalmente a estrutura produtiva da localidade: aumentou o peso da mão-de-obra escrava, ampliou-se o tamanho das unidades produtivas e ocorreu forte concentração na cafeicultura ou atividades relacionadas, tais comoartesanato ou comércio.Universidade de São Paulo. Faculdade de Economia, Administração e Contabilidade1994-09-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://www.revistas.usp.br/ee/article/view/159152Estudos Econômicos (São Paulo); v. 24 n. 3 (1994); 433-4631980-53570101-4161reponame:Estudos Econômicos (São Paulo)instname:Universidade de São Paulo (USP)instacron:USPporhttps://www.revistas.usp.br/ee/article/view/159152/154049Copyright (c) 1994 Francisco Vidal Lunahttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessLuna, Francisco Vidal2021-05-27T16:59:44Zoai:revistas.usp.br:article/159152Revistahttps://www.revistas.usp.br/eePUBhttps://www.revistas.usp.br/ee/oaiestudoseconomicos@usp.br||aldrighi@usp.br1980-53570101-4161opendoar:2021-05-27T16:59:44Estudos Econômicos (São Paulo) - Universidade de São Paulo (USP)false |
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