Informação sobre aditivos alimentares nos rótulos de alimentos no Brasil: análise crítica
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Data de Publicação: | 2023 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
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Título da fonte: | Revista de Saúde Pública |
Texto Completo: | https://www.revistas.usp.br/rsp/article/view/208334 |
Resumo: | Questions about the safety of food additives and their consumption have been raised in recent years. The increased exposure to these substances, either by intake of ultra-processed foods or by the broad use and combination of various categories of additives) may be related to higher risks to consumer health. This article comments on the results of a study that quantified and characterized food additives found on the labels of 9,856 packaged foods and beverages available in Brazilian supermarkets. The study adopted a field diary method to record and analyze nonconformities in the lists of ingredients. The objective of this article is to discuss the use of additives identified on the labels and the limitations of Brazilian legislation, which should guarantee the right to information and health |
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Informação sobre aditivos alimentares nos rótulos de alimentos no Brasil: análise críticaInformation on food additives on food labels in Brazil: a critical analysisFood Additives, adverse effectsNutritional FactsFood Labeling, legislation & jurisprudenceAditivos Alimentares, efeitos adversosInformação NutricionalRotulagem de Alimentos, legislação & jurisprudênciaQuestions about the safety of food additives and their consumption have been raised in recent years. The increased exposure to these substances, either by intake of ultra-processed foods or by the broad use and combination of various categories of additives) may be related to higher risks to consumer health. This article comments on the results of a study that quantified and characterized food additives found on the labels of 9,856 packaged foods and beverages available in Brazilian supermarkets. The study adopted a field diary method to record and analyze nonconformities in the lists of ingredients. The objective of this article is to discuss the use of additives identified on the labels and the limitations of Brazilian legislation, which should guarantee the right to information and healthNos últimos tempos, questões vêm sendo levantadas sobre a segurança no uso de aditivos alimentares e em seu consumo. Verificou-se que o aumento da exposição a essas substâncias, seja pela ingestão mais frequente de alimentos ultraprocessados ou pela ampla utilização e combinação de várias categorias de aditivos pela indústria, pode estar relacionado ao maior risco à saúde do consumidor. Um estudo quantificou e caracterizou aditivos alimentares encontrados nos rótulos de 9.856 alimentos e bebidas embalados disponíveis nos supermercados brasileiros. Nele, foi adotado um diário de campo para registro de falhas e inconformidades nas informações presentes nas listas de ingredientes, sendo, por fim, analisadas qualitativamente e descritas de forma narrativa. Com base nisso, o objetivo deste comentário é apresentar e discutir o uso desses aditivos identificados nos rótulos e as limitações da legislação brasileira, que deveria garantir o direito à informação e a saúde da população.Universidade de São Paulo. Faculdade de Saúde Pública2023-02-17info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfapplication/pdftext/xmlhttps://www.revistas.usp.br/rsp/article/view/20833410.11606/s1518-8787.2023057004371Revista de Saúde Pública; Vol. 57 No. 1 (2023); 2Revista de Saúde Pública; Vol. 57 Núm. 1 (2023); 2Revista de Saúde Pública; v. 57 n. 1 (2023); 21518-87870034-8910reponame:Revista de Saúde Públicainstname:Universidade de São Paulo (USP)instacron:USPporenghttps://www.revistas.usp.br/rsp/article/view/208334/199897https://www.revistas.usp.br/rsp/article/view/208334/199896https://www.revistas.usp.br/rsp/article/view/208334/199895Copyright (c) 2023 Vanessa dos Santos Pereira Montera, Ana Paula Bortoletto Martins, Laís Amaral Mais, Daniela Silva Canellahttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessMontera, Vanessa dos Santos PereiraMartins, Ana Paula Bortoletto Mais, Laís AmaralCanella, Daniela Silva2023-02-17T17:15:08Zoai:revistas.usp.br:article/208334Revistahttps://www.revistas.usp.br/rsp/indexONGhttps://www.revistas.usp.br/rsp/oairevsp@org.usp.br||revsp1@usp.br1518-87870034-8910opendoar:2023-02-17T17:15:08Revista de Saúde Pública - Universidade de São Paulo (USP)false |
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